Heroes of Might and Magic II

Septembarski isptini rok, godina nepoznata, uzmimo da još nije nastupio tekući milenijum. Na stolu gomila knjiga koje čekaju da budu pročitane, a njihov sadržaj verno interpretiran profesoru na Pravnom fakultetu u cilju čišćenja godine ili davanja uslova za narednu. Ispred kuće, Stefan Jevtić na biciklu sa cd-om, kompilacija najboljih igara 1996/97 i na njoj „Heroes of Might and Magic 2“. Da li sam učio ili igrao igru, ili oboje?

Naravno, odmah sam instalirao i krenuo da igram. Bilo je kasno popodne, pa sam sebi obećao „još samo jedan potez“ i počinjem učenje u 17h. Posle tog jednog poteza, početak učenja sam pomerao za 18, 19, 20… da bih negde pred spavanje rekao sebi „sutra ću učiti duplo!“ (ali ne duplo više od danas, jer 0*2 je i dalje nula, kao što je 0 puta milion i dalje nula, kako kolega Spasić slikovito opisuje nerealne opštinske projekte).

Wizard je mogao lepše da dekoriše svoj zamak

Vitezovi, nekromanseri, strelci, elfovi, golemi, elementali, osvajanje gradova, sakupljanje resursa, borba protiv više protivnika… ili „Uvod u građansko pravo“. Zar tu uopšte ima dileme? Da sad ostavimo na stranu moje studiranje, koje se nekoliko godina kasnije ipak završilo uspešno, nego da čitaocima ovog bloga (ako takvi postoje), predstavimo ovu igru, koja je kasnije ostvarila još nekoliko uspešnih nastavaka.

Zaplet cele priče je jednostavan: bio jednom jedan kralj, koji je na svoju žalost i nesreću čitave kraljevine, rešio da sedenje na tronu zameni oranjem nebeskih njiva. Iza njega ostadoše dva sina jedinca, pa je po starom običaju odluku o kralju trebalo da donese veće kraljevih savetnika. Međutim, četiri člana ove svojevrsne izborne komisije ubrzo su se priključila svome kralju (treba li reći – pod nerazjašnjenim okolnostima), tako da je jedan od braće (lik sa slike s crvenom pozadinom) optužio drugog za neregularnost i demokratski ubedio preostalog savetnika da njega postavi za kralja. Kako oštećeni brat nije imao puno poverenja u institucije sistema, latio se vanrednih pravnih lekova i pobegavši u udaljeni kutak kraljevstva počeo da „hrani sina, pak šalje na vojsku”. (ovaj citat preuzeo sam iz Sveta kompjutera, toliko je dobar, da ne bih znao kako to lepše da opišem).

Scena borbe – gađaj Feniksa, spržiće te

Priča se nastavlja na završetak “Heroja 1”, odnosno na pobedu Lorda Morglina Ironfista (iliti Gvozdene pesnice). U godinama koje slede, Morglin će ujediniti Enrot i postati kralj. Nakon njegove smrti, sinovi Arčibald i Roland će započeti bitku oko prestola. Ukoliko podržite Arčibaldovu stranku, borićete se kao alijansa zlih gradova i heroja, dok ćete “mece dobriće” voditi zajedno sa Rolandovom frakcijom. Priznaćete da samo ime “Arčibald” sugeriše na neku podvalu, dok je “Roland” bliže našem mentalitetu, budući da to ime nosi veliki broj sintisajzera koje svakodnevno viđate po svadbama, ispraćajima i ostalim kulturno-istorijskim manifestacijama.

Napad na Zamak br. 13

Novost u odnosu na prvi deo serijala je uvođenje klase Necromancer-a i Wizard-a, pored postojećih Knight, Barbarian, Sorceress i Warlock. Postoji i sistem magija, koje su veoma korisne na bojnom polju, a verovatno i ostalim sferama života junaka ove igre. Necromancer može vratiti iz mrtvih svoje ratnike, Warlock može da magijom ubija udaljene protivnike na bojnom polju, i tako dalje. Verovatno te svoje sposobnosti koriste i u svrhe odmora i dokolice, što nam je jednom prilikom u taverni potvrdio anti-heroj, čije ime nećemo navoditi zbog njegove lične sigurnosti.

Igra je 12 meseci bila na top-listi najprodavanijih u Rusiji i većem delu Evrope. Preporučujem da je probate, odnosno nabavite legalnim putem 😉 , a u narednim tekstovima osvrnuću se i na nastavke 3 i 4.

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s