Ratnici sa Akbara

Kako je epska fantastika kao žanr postajala sve popularnija u književnosti tako je i u stripu nastajalo sve više priča slične inspiracije. Ono što je prednost ili mana stripa to je ta integralna naracija u kojoj su tekstovno i likovno neraskidivo spojeni, gde ne moramo da zamišljamo svet o kome čitamo već ga vidimo na papiru.

Akbar je svet nastao iz mašte scenariste Serža Le Tendra i crtača Režisa Loazela. Ovaj fantastični svet ima opčinjavajuće neobičnu floru i faunu, crtač kombinuje kadrove iz ptičje i žablje perspektive tako da imamo utisak sveobuhvatnosti, čas letimo iznad junaka, čas hodamo sa njima. Iako se strip može naravno čitati i u crnobeloj verziji prava je šteta ne iskusiti ga u punom koloru jer samo tako možete shvatiti zašto je Loazel toliko cenjen autor.

Priča je pomalo klasičnog zapleta, kao što biste mogli lako pogoditi budućnost sveta Akbara je ugrožena. Ramor, prokleti bog, umalo što se nije oslobodio iz školjke u koju je zatvoren.

Princeza čarobnica Mara zna kako da spreči njegovo oslobadjanje ali za obred joj je potrebna mitska Ptica vremena, biće koje kontroliše tok vremena.

akbar-3

Na početku prvog albuma upoznajemo mladu i prelepu Pelisu, ćerku princeze čarobnice, koja se sprema u svoju prvu pravu avanturu, da ode do viteza Bragona, Marinog prijatelja i ljubavnika iz mladosti, koji je možda i Pelisin otac, i zatraži njegovu pomoć u potrazi za pticom. Za svoju misiju imaju tačno 9 dana pre nego što nastupi Noć promene. Pre nego što dođu do ptice moraju i da ukradu školjku od princa vešca koji veruje da će mu ona omogućiti da svoju veru i vlast proširi na celu Zemlju sedam stupnjeva. Bragon će se tokom potrage susresti sa duhovima prošlosti, bivšim učenikom Bulrogom, koji želi da mu se osveti i dokaže da može da ga savlada u izravnom dvoboju i Bodosom, koji ga je zamenio kod Mare a sad treba da mu bude vodič do Hrama zaborava i tumač znakova koji će pokazati put do ptice. Njima dvoma će se priključiti i maskirani mladić, ne baš spretan u borbi ali zato velikog srca koje očigledno kuca za Pelisom.

akbar-1

Čitajući o Bragonu osećamo skrivenu melanholiju za ostarelog junaka kojem je to verovatno poslednja avantura. On je zaštitnički nastrojen prema Pelisi, koja se u opasnosti baca bezglavo, a i dalje zaljubljen u Maru. Bragon će biti prisiljen i da ubije svog učitelja viteških veština.

Živopisne zemlje Akbara sa svojim različitim običajima i pejzažima asociraće nas na neke delove naše planete. Scenarista nam ne objašnjava sve već nam daje priliku da sami zaključujemo a mnoge stvari ostavlja nerazjašnjenim možda za buduće priče o Akbaru.

akbar-2

Originalna priča o potrazi za onovremenskom pticom koja je pocela da izlazi za kuću Dargaud 1983. i završena je 1987. ima 4 albuma (Ramorova školjka, Hram zaborava, Krutonja i Crno jaje). Ono što kvalitet mnogih stripova razvodni je veštačko produžavanje priče radi finansijskog efekta tj isterivanja para iz džepa fanovima. U ovom slučaju toga nije bilo pa je priča zaokružena kako su autori i planirali.

Naravno, velika popularnost serijala i junaka uslovila je da deceniju nakon završetka priče autori počnu serijal koji će se baviti mladošću viteza Bragona (podseća nas to vraćanje u prošlost na neke druge popularne filmske serijale). Ovog puta zajedno će uraditi scenario a Loisel će samo kolorisati dok će crtački deo posla uraditi Lidwine,  Mohamed Aouamri i Vincent Mallié. Taj serijal ima 3 albuma (Prijatelj Žaven, Božanska knjiga magije i Krutonjin put) i nije uopšte slabiji po kvalitetu a razjašnjava odnose nekih likova koji se pojavljuju tokom potrage. U najavi je i serijal koji će se baviti događajima posle potrage, ljubitelji Akbara željno ga očekuju možda već krajem 2013.

4 Comments Add yours

 1. sentsava kaže:

  Дааа…Ратници са Акбара…права греота што нисам прочитао до краја…мада и то што сам читао је било без боје у Стрипотекама које ми је неко 😉 давао 🙂

 2. mijat kaže:

  Moze da se nadje skenirano u boji 🙂

 3. stF1 kaže:

  Da li još u ubskoj biblioteci (Čitaonici ubskoj…) mogu da se nađu stripovi, kao nekada (npr Mandraka sam čitao tamo)?

  1. mijat kaže:

   Bilo je nekih tvrdo ukoricenih Zagora…bese nekad Mandrak i Fantom

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s