Sva alter-ega Dejvida Džonsa

 

Da li znate ko je Dejvid Džons (David Jones), da li ste slušali neku njegovu pesmu, pročitali što je napisao ili gledali film u kojem je glumio? Google u polje za pretragu izbacuje ime nekog bubnjara, zatim sledi profil na Facebooku, pa opet neki levi sajt. Odustajete i pitate se da li ima smisla dalje tražiti, ali i čitati ovaj post. Ili ste od onih koji znaju da je David Robert Jones pravo ime svetske zvezde Dejvida Bouvija (Bowie), pa čak i ako mislite da znate sve o njemu, nastavljate sa čitanjem (na čemu sam vam veoma zahvalan i zbog čega uveliko spremam poklon za Dan obeležavanja primirja u Prvom svetskom ratu).

Podatke o Dejvidu Bouviju možete naći na milion različitih sajtova i foruma. Samo ću napomenuti da je, za preko 40 godina rada u muzičkoj industriji, Bouvi ostavio ogroman trag, a mnogi ga smatraju inovatorom i stvaraocem novih trendova, naročito tokom sedamdesetih godina prošlog veka. Na ovom mestu ću nepretenciozno pisati o likovima, personama, karakterima – alter-egoima koje je koristio tokom različitih perioda života i rada, kao i o njihovom uticaju na Dejvidovo stvaralaštvo. Na kraju priče shvatićete zašto je „David Bowie“ alter ego Dejvida Džonsa.

David Bowie

als-bowie-postscript1-1200.jpg

1962. godine Dejvid Džouns stvara svoj prvi bend, „The Konrads„, koji nastupa na žurkama i venčanjima, svirajući rock’n’roll. Nezadovoljan nedostatkom ambicija ostalih članova benda, Dejvid se pridružuje grupi „The King Bees„. U to vreme, počinje da koristi prezime „Bowie“, po ugledu na američkog graničara Džima Bouvija, a da ga ne bi mešali sa Dejvi Džounsom iz sastava „The Monkees“. U to vreme kada upoznaje plesačicu Lindsay Kemp,sa kojom je proučavao avangardni teatar, od mimike do commedia dell’arte, što ga je sve navodilo ka stvaranju karaktera koji bi tek predstavio svetu.

Ziggy Stardust

Jedan od ključnih trenutaka u njegovoj karijeri bio je izlazak albuma „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“. Kritičari navode da je taj momenat bio važan i u rock muzici jer je Dejvid na njemu iskombinovao hard rock, pop muziku i glam rock. Ovaj album će imati veliki uticaj na mlade generacije, posebno one koje su u pank pokretu, kao muzičari, umetnici, dizajneri. „Pauci sa Marsa“ („Spiders from Mars“) je ime Bouvijevog pratećeg benda koji su činili Mik Ronson, Trevor Bolder, Mik Vudmansi, Rik Vejkmen i Dejna Gilespi. Album je propraćen turnejom na kojoj se Dejvid predstavljao kao Zigi i nosio frizuru u obliku crvenog plamena.

Početna inspiracija za lik Zigija Stardasta bio mu je rokenrol pevač Vins Tejlor, koji je u trenucima neuračunljivosti sebe smatrao za biće koje potiče sa Marsa i da je bog. Pored njega, lik Zigija stvoren je po ugledu na „Legendary Stardust Cowboy“ (muzičara kojeg smatraju začetnikom „psychobilly“ pravca muzike tokom 1960), a kostime je kreirao Kansai Jamamoto, jedan od vodećih kreatora japanske mode tokom ’70-ih.

Chd4V--Y_fix.jpg

Za manje od godinu dana, Bouvijev mesija sa Marsa ušao je u umove britanske omladine sa ubitačnom kombinacijom vanzemaljskog roka i divlje seksualnosti, sve to kroz pojavu u čizmama sa visokim petama, šarenoj odeći i ekstravagantno našminkan. Međutim, posle nekog vremena, Bouvi se potpuno uživeo u tu ulogu koja je pretila da mu nanese trajne posledice po psihu. „Van scene, ja sam robot. Sve emocije doživljavam na sceni“, govorio je tada Dejvid, praveći bizarne spektakle kao što je oblačenje u „odeću“ sumo-rvača ili simulacija oralnog seksa sa gitarom. Dramatičan odlazak sa scene Zigija Stardasta desio se u sred koncerta u Londonu 3. jula 1973. godine. Dejvid je odlučio da je vreme da krene dalje.

The Thin White Duke

Thin White Duke (Mršavi Beli Vojvoda) bio je alter-ego Dejvida Bouvija, stvoren tokom 1976. godine, prvi put pomenut kao lik iz pesme „Station to Station“, a vizuelno predstavljen na „Young Americans“ turneji. Na prvi pogled, delovalo je kao normalnija od ranijih Bouvijevih inkarnacija. Duke je nosio otmenu garderobu, nalik na onu koju oblače u kabareima. Međutim, tih godina, po sopstvenom priznanju, Dejvid je živeo na „paprikama, mleku i kokainu“, tako da je Duke bio pod velikim uticajem te droge.

Beprekorno obučen u belu košulju, crne pantalone i prsluk, The Duke je bio nevidljivi čovek koji je u očajanju jakog intenziteta pevao romantične pesme, ali pri tom ništa nije osećao, kao „led kojim krije vatru“ . Alter-ego su opisivali kao „ludog aristokratu“, „nemoralnog zombija“ i „arijevskog Supermena bez emocija“. Bouvi je izjavio da je „Duke bio zaista gadan karakter“, a kasnije „pravo čudovište“.

1-oN2gnVGUYwFY3uIp5C_1AQ.jpeg

Kako je zavisnost od droge pretila da ugrozi njegovo fizičko i mentalno zdravlje, Bouvi je napustio Los Anđeles, prešavši da živi prvo u Parizu, a zatim u Berlinu, gde započinje snimanje čuvene „Berlinske triologije“ (Low, „Heroes“ i Lodger) sa Brajanom Enoom (Brian Eno) i Toni Viskontijem (Tony Visconti).

David Jones again

Dane je provodio u kraju oko stana vrednog 4 miliona funti u trendi SoHo četvrti (New York), u kome je imao i „sobu za paniku” gde je mogao da se sakrije u slučaju opasnosti. Vreme mu prolazi u slikanju, crtanju i čitanju a, osim kada prati 11-godišnju ćerku Aleksandriju-Leksi u obližnju školu, retko izlazi napolje. Ponekad obiđe lokalne galerije u potrazi za umetnošću 20. veka ili pretraži police knjižare McNally Jackson u komšiluku.

Dugo nije nastupao, a novu pesmu navodno nije napisao još od 2003. Najviše iznenađujuća činjenica da je Bouvi svojevremeno napustio svoje umetničko ime i vratio se krštenom – običnom Dejvidu Džonsu.

„Ja nisam udata za Dejvida Bouvija – udata sam za Dejvida Džonsa”, kazala je jednom njegova surpuga Iman, sa kojom je u braku skoro 20 godina. „To su dve sasvim različite osobe”.

Umro je okružen porodicom, nekoliko dana nakon što je objavio novi album Blackstar i napunio 69.godina.

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s