Treće poluvrijeme – Emir Imamović Pirke

on

Na prostoru bivše SFRJ znalo se uvek da najbolji fudbaleri dolaze iz Uba a najbolji pripovedači iz Bosne. Danas je lakše starleti iz nekog bosanskog mestašca da se u toku iste godine slika za hrvatski i srpski Plejboj, zvezdama turbo-folka da napune dvorane od Triglave do Đevđelije nego dobrim knjigama srpskih pisaca da dodju do čitalaca u Hrvatskoj,ali i obrnuto. Zahvaljujuci izdavačkoj kući Rende koja objavljuje pisce iz zapadnih nam krajeva bivše domovine upoznao sam se ovim bosanskim piscem. Emir Imamović Pirke se dugo godina bavio novinarstvom, i sad takodje, ali je u poslednjih 6 godina objavio i tri veoma zapažena romana: „Jel neko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince“, „Tajna doline piramida“ i „Treće poluvrijeme“.

Sva tri romana su pisana istim opuštenim stilom protkanim onim bosanskim nadrealističkim humorom sposobnim da se nasmeje našem balkanskom primitivizmu. Rečenice su oštre, jasne, jezik kolokvijalan, onakav kakav možete čuti i na ulici i u kafani. Prva dva romana imaju za teme konkretne stvarne događaje o kojima postoje i novinski napisi ali teško da možemo reći da treći roman nema veze sa stvarnošću BiH. Čak možemo reći da je treći roman najzrelije piščevo ostvarenje po pronicanju u tranzicionu postratnu svakodnevicu.

U romanu „Treće poluvrijeme“ opisan je jedan mali, nikom potreban grad, u kojem nije bilo čak ni ratnih dejstava koliko je nebitan i u kome sve propada. Život koji se u socijalističko vreme vrteo oko fabrike žice (ima u tome simbolike) „Prvi udarnik“ potpuno je stao. Glavni junaci priče su ratni heroji Muha i Zeko (kao i u prethodna dva romana skoro svi junaci imaju zanimljive nadimke), te zagriženi “sportski radnik“ i trener lokalnog fudbalskog tima Zijad Mehičević Efej (koji je svoje ćerke nazvao po Safetu Sušiću i Husrefu Musemiću!)

Roman počinje otkrivanjem tri tela u jami Duboko da bi se polako kroz seriju flešbekova glavnih junaka na način najboljih trilera i romana misterija odmotavala priča o ratu i vehabijama, ljubavnom trouglu, prijateljstvu, kukavičluku i nogometu. Između narativnih delova pisac upliće kvazidokumentarne zapise o razvoju vehabizma u BiH.

Videćemo kako su Muha i Zeko otišli u rat iz školske klupe, kako su bivši pankeri pustili brade i počeli da klanjaju sa vehabijama, kako će klub iz poslednje lige koji niko ne gleda postati najveće iznenađenje nogometnog kupa BiH.

Vešto napisana knjiga drži pažnju do samog kraja kada će se mnoge tajne razotkriti na neočekivan način a likovi pokazati svoja prava lica i da zlo ne mora da dođe izvana već se može dugo kriti pod maskom običnih ljudi, naših suseda, komšija.

Ova priča će vam garantovano probuditi emocije, na nekim mestima smejaćete se do suza a na nekima biti dirnuti surovom realnošću. Ne samo što je knjigu lako razumeti zbog jezika(zvao se on srpski, hrvatski ili bosanski) nego i zbog toga što i kod nas ima takvih mesta kao Podgrad gde je vreme prestalo da teče i ljudi tonu u beznađe.

Lepo kaže jedan lik kad u igru ulaze Andrić i Skerlić a neki tamo prigovara pitajući se otkud im ovoliko Srba u timu: „Ne seri, utakmica je, nije popis stanovništva!“ Možda je idealistički misliti da nas mogu spajati knjige, muzika i sport ali je lepše tako živeti.

Uz ovu knjigu obavezno slušati Zabranjeno Pušenje, Dubiozu i Letu štuke, a ako ne volite ove bendove i Top listu nadrealista zaobiđite i knjigu, nećete je razumeti i kad biste hteli.

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. stF1 kaže:

    Kad već pominješ Nadrealiste, video sam da se snima nova verzija sa srpskim glumcima. Gledaću i to sigurno, ali su epizode pre rata neprevaziđene.
    p.s. Dobra je fora za fudbalere (Andrić, Skerlić) i komentar kad ulaze u igru 🙂

  2. mijat kaže:

    Prva je najsmesnija ali davno sam je citao pa nisam mogao da se setim necega za citiranje

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s