Greystorm

Od samih početaka strip umetnost je bila povezana sa avanturističkom književnošću. Ovaj mini serijal italijanske Boneli produkcije je pisan po ugledu na romane Žila Verna, vremenski smešten na kraj 19. i početak 20.veka a žanrovski ga možemo svrstati u steampunk.
U poslednjoj deceniji otkako je strip izdavaštvo u krizi čak i u Evropi Boneli se opredelio da novim zamislima svojih autora pruži šansu kroz mini serijale koji em manje koštaju em ih čitaoci vole zbog zaokružene priče koja se ne nastavlja u nedogled.

Greystorm je zamišljen kao novela u 12 poglavlja ( toliko ima svesaka ili epizoda, kako god). Prva epizoda je neka vrsta prologa gde se upoznajemo sa glavnim junacima i njihovim stremljenjima zbog kojih će se upustiti u avanture. Glavni junak, Robert Grejstorm, je siroče, potomak engleske plemićke porodice. Tokom koledža postaje fasciniran romanima Žila Verna i naukom i mašta o pravljenju letelice kojom će obići svet. U svoja maštanja o svetu budućnosti uvlači i svog prijatelja Džejsona Hauarda koji je mnogo prizemnija ličnost. Veoma inteligentan i harizmatičan, Grejstorm, je istovremeno i veoma bezosećajan i to je možda prvi glavni junak Bonelijevih serijala koji nije pozitivac i ima svoju tamnu stranu kao Stivensonov dr Džekil i mister Hajd.

Grejstorm će sagraditi vazdušni brod (liči na dirižabl) kojim želi da ode na Južni pol. Izabrana posada Čeličnog Oblaka podseća na članove Vernovih ekspedicija, a doživljaji na Južnom polu i na Vernove romane, Dojlov Izgubljeni svet pa čak i H.P.Lavkrafta. U ledu će pronaći i mumiju koja će imati bitnu ulogu u kasnijim dešavanjima. Biće tu posle i brodoloma, robinzonijade, tajanstvenih bolesti, ne želim da kvarim uživanje potencijalnim čitaocima.

Antonio Sera, scenarista priče, slavan je po radu na sf serijalu Natan Never. I u tom serijalu se videlo da ima dara za razvijanje priča na već poznate teme sa neobičnih stanovišta. Pomaže mu u radu Stefano Vieti. U Grejstormu sa svakim delom priče menja se perspektiva i nakon polovine serijala koliko sam pročitao (kod nas je do sad u izdanju Phoenix Pressa izašlo 8 svesaka) ne mogu ni da naslutim kako će se završiti.

Crtački deo,to je veoma zanimljivo, odrađuje uglavnom ženska ekipa (Antonella Vicari, Simona Denna, Francesca Palomba, Melissa Zanella, Anna Lazzarini) kojoj je na čelu stari Serin saradnik Gianmauro Cozzi koji je vizuelno osmislio likove i crta naslovnice. Mnogi poznavaoci Bonelijeve produkcije smatraju da je ovo najbolje nacrtan strip ovog izdavača, dok kod većine junaka imamo ili dobru priču i slab crtež ili slabu priču a dobar crtež ovde je sve baš kako treba (Ne bi ja tu ništa dir’o!).

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s