Thorgal

Šta je evropska kultura? To je kad belgijski pisac i poljski crtač stvaraju na francuskom jeziku strip koji se uglavnom dešava na severu Evrope, među Vikinzima, oko 1000.g.n.e. a taj strip bude preveden na skoro sve evropske jezike i bude u jednom periodu drugi po popularnosti iza neprikosnovenog Asterixa. Torgal Egirson (zapazite taj glas r koji se ponavlja, mnogi strip junaci imaju taj glas u svom imenu koji daje snagu i zvučnost) je junak nepoznatog porekla, Leif Haraldson koji ga je našao daće mu ime po Toru a prezime po Egiru,bogu mora i oluja, smatrajući ga darom bogova.

Nastao iz mašte scenariste Jean Van Hamme-a i crtača Grzegorz Rosiński ovaj strip je mešavina epske fantazije i naučne fantastike a bavi se i mnogim arhetipskim mitovima zajedničkim celoj indoevropskoj kulturi. Ambijent ranog srednjeg veka je veoma uspešno dočaran mada ovo nije strip koji pretenduje da bude realistički detaljan. Šume severne Evrope, morski prizori sve je izvanredno nacrtano a neke kasnije epizode se dešavaju i u pretkolumbovskoj Americi do koje su znamo Vikinzi stizali na svojim drakarima.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Prva epizoda je objavljena u francusko-belgijskom magazinu Tintin 1977. a to je setimo se godina kada su nastali i Star Wars. Sedamdesete su bile godine kada je Tolkin konačno prihvaćen i stiče status ikone, kada je Lukas započeo svoj serijal pošto nije dobio prava za ekranizaciju Flaša Gordona(prvi poznati strip koji uspešno meša epsku i naučnu fantastiku), kada će saga o Konanu konačno dobiti svoju strip verziju.

Saga o Torgalu ima 29 epizoda i Jean Van Hamme ga više neće pisati, međutim drugi scenaristi su nastavili priču o Torgalovom sinu Jolanu, koji je ionako u poslednjim epizodama najviše nosilac radnje. U periodu od preko tri decenije vidimo različite pristupe autora, u prvoj polovini serijala vrlo čest je taj tzv. otvoreni kraj gde se ostavlja mesta sumnjama i nastavcima, kasnije priče postaju zaokruženije. Mešavina žanrova, epska fantastika, bajka, avantura, strava i užas, naučna fantastika, melodrama i porodična hronika, funkcioniše na skoro postmodernistički način i teško da bi bilo koji ozbiljni književnik mogao tako uverljivo da ispriča priču kombinujući tako raznorodne elemente.

Majstorski gradeći priču scenarista nam tek posle nekoliko epizoda otkriva Torgalovo poreklo sa zvezda, iz galaksije far, far away mada ga naslućujemo od početka. Za razliku od Supermena on nema neke posebne moći(ne može da preskoči visoku zgradu ni da bude brži od lokomotive ali to mu u srednjem veku i ne treba) tek će se kod njegovog sina Jolana pojaviti natprirodne osobine.

Duga lutanja Torgala i rastavljenost od ljubljene Arisije podsećaju na Odiseju (gubi pamćenje zarobljen od čarobnice), vikinške sage a i na princa Valijanta. U Americi tada nastaje strip Konan sa kojim Torgala često neosnovano porede ali koji je mnogo sirovija ličnost i čija priča je manje kompleksna.

Kod nas je strip bio veoma popularan što dokazuje i piratsko izdanje s kraja 90’ih prvih 10-ak epizoda ali je ipak imao zlosrećnu izdavačku sudbinu. Nažalost zbog ratova i kriza nijedan izdavač do sad nije uspeo da izda sve epizode ali nadamo se da ćemo uskoro dobiti integralnu verziju u formi strip albuma, onako kako valja i trebuje da dobije jedan veliki junak evropskog stripa.

Advertisements

4 Comments Add yours

 1. Boris kaže:

  Lepo je potruditi se da prepises i prevedes, ali koja je poenta?

 2. Fidel kaže:

  Posalji nam link teksta koji smo preveli

 3. Fidel kaže:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Thorgal
  https://www.comicscenter.net/en/the-great-temporary-exhibitions/the-universe-of-thorgal
  http://www.newindianexpress.com/education/student/Thorgal-and-his-World/2014/10/20/article2486501.ece
  Evo linkova za neke vaznije tekstove o Torgalu, da sam ih citao i prevodio i prepisivao tekst bi bio mnogo duzi…poenta teksta je bila da bude informativan za ljude koji nikad nisu culi za taj strip, medju ozbiljnim ljubiteljima stripa ovaj junak je dobro poznat ali tekst nije namenjen frikovima koji citaju hiljade stripova godisnje, u vreme kad je tekst objavljen Darkvud nije ni pominjao objavljivanje ovog stripa, a mislim da ni Hrvati nisu poceli tako da sam hteo da ga preporucim onim obicnim ljudima koji nemaju znanje o stripu u malom prstu kao ti, druze Borise…mozda ti se tekst ne svidja i to je tvoje pravo, ali ja nisam ni hteo da ljude gusim nekim svojim teorijama, sad bih tekst potpuno drugacije napisao ali to je druga prica.

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s