Krabat

Zima, noć, jedan petak kad nam se nigde nije išlo. Neki uporni ljudi su slali poruke za grad a mi smo se izolovali sa flašom rakije, ne da bi se napili nego zagrejali, i prebacujemo tv kanale komentarišući uobičajene gluposti. Kad ne lezi vraže na RTV 1 ili 2, više ne znam, neki film naizgled mračne atmosfere prikovao nas je za mesto. Sledećih skoro dva sata gledali smo ne pričajući što je za nas dvojicu brbljivaca pravo čudo. Kad se film završio bili smo više nego impresionirani ali pošto nismo gledali od samog početka nismo znali kako se film zove, jedino nam je bilo jasno da je nemački. Dva meseca kasnije, poruka od jednog drugog ortaka na fejsu gde mi šalje link sa IMDB’a preporučujući mi sjajan film koji ga je oduševio i ja skapiram pa to je to – KRABAT, nije mi ranije palo na pamet da se zove po glavnom junaku, svašta.

Krabat je narodna priča Lužičkih Srba, koja verovatno ima veze sa motivima sličnih priča iz kojih je nastala i legenda o Faustu. Otfried Preussler, nemački pisac, rođen u Čehoslovačkoj 1923. objaviće 1971. istoimenu knjigu koja će postati jedan od najpopularnijih nemačkih romana za omladinu i čak je veoma dugo u školskoj lektiri.

Ne znam koliko je Marco Kreuzpaintner, režiser ovog filma iz 2008.godine,poštovao literarni predložak jer roman nažalost nisam čitao(mislim da kod nas čak nije nikad ni preveden) ali svakako da su osnovne niti priče ostale iste. Inače, postoji i starija animirana ekranizacija koju je uradio Čeh Karel Zeman „Čarodějův učeň“ iz 1978.

Radnja se dešava krajem jednog od najkrvavijih ratova u istoriji Evrope, Tridesetogodišnjeg rata(1618-1648). Krabat je dečak siroče koji sa drugovima prosjači od sela do sela, jedne zimske noći usniće san o mlinu u kom ga glas poziva da dođe tamo i uči uzvišene stvari. Ostavivši drugove pratiće gavranove koji će ga odvesti do Crnog Mlina i Majstora koji mu nudi znanje tj da postane jedan od njegovih 12 učenika. Krabat će prihvatiti dogovor sa Majstorom i ne znajući u šta se upušta i da je cena za znanje crne magije ona najveća, njegov život. Poučna je ovo priča ako je protumačimo na pravi način, neki interpretatori su u Majstoru videli Hitlera a u zavedenim učenicima nemački narod. Da li vredi zbog moći izgubiti dušu i srce pitanje je koje postavlja.

Atmosfera filma je gotski jezovita, ovakve filmove ne zovu slučajno dark fantasy i zaista mada ima elemente bajke ovo nije priča kakvom biste uspavljivali decu osim ukoliko niste sadista. Pojedini specijalni efekti nisu isprazno upotrebljeni već samo kad je neophodno.

U filmu se oseća izvesna nedorečenost posle pojedinih scena ali to samo doprinosi misterioznosti priče i neizvesnosti. Do samog kraja uzbuđenje neće splasnuti.

U filmu igraju glumci meni uglavnom nepoznati osim tumača naslovne uloge Davida Krosa koji je glumio čini mi se baš iste godine u filmu „Čitač“ sa Ralfom Fajnsom i Kejt Vinslet. Ako volite mračne fantazije Krabat je savršen film za duge jesenje noći, dok zima dolazi!

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s