VEEP

Naši nacionalni mislioci često vole da kažu da američke tv stanice ispiraju mozak svojim gledaocima nasiljem, seksom i vulgarnim humorom, kao da je kod nas drugačije. Ali za razliku od nas njihova produkcija je toliko obimna da postoje i inteligentne serije u kojima skoro da nema nijedne psovke. Jedna od serija koju kod nas neće otkupiti nijedna stanica sa nacionalnom frekvencijom jer nema dovoljno nasilja i seksa za naše standarde je i serija VEEP.

Radnja serije je smeštena u kancelariju fiktivne potpredsednice SAD i u pitanju je oštra politička satira zbog koje bi kod nas scenaristi Škotu koji se zove Armando Giovanni Iannucci (tata mu je iz Napulja) premestili bar nekoliko kostiju i preporučili promenu klime ili bi ga neko dežurno novinarsko laprdalo objektivno isprozivalo u ime uvređene javnosti. HBO ga je angažovao nakon što je video seriju sličnog profila koju je radio za BBC The Thick of It.

Prva sezona je emitovana tokom proleća 2012. i ima samo 8 epizoda, potpisan je ugovor i za drugu sezonu koja će imati neznatno više tj 10 epizoda. Čini se da ovakav mali broj epizoda omogućava piscima da scenario izbruse do savršenstva, a to su već pomenuti Škot Armando i njegov ortak iz Britanije i sa ranijih projekata Simon John Blackwell.

Ulogu potpredsednice tumači Julia Louis-Dreyfus, glumica najpoznatija po ulozi Ilejn u najboljem američkom sitkomu svih vremena, Sajnfeld. Ona je idealna za ulogu iritantne, slavoljubive političarke, a to je i američka tv kritika nagradila dodelivši joj u septembru EMI za ovo ostvarenje.

I ostali likovi su iritantni kancelarijski karijeristi a tumače ih Anna Chlumsky (koja igra šeficu osoblja Ejmi), Tony Hale (lični asistent potpredsednice, glumio i u seriji Arrested Development), Matt Walsh (zadužen za veze sa štampom) i njegov ambiciozni zamenik Reid Scott. Osim ovih likova stalni lik je i Jonah Ryan, kog tumači Timothy Simons, koji je veza sa Belom kućom i koji će ih često dovesti u zabludu oko predsednikovih želja.

Serija prikazuje svakodnevicu američke politike i kroz nju defiluju likovi pokvarenih kongresmena predstavnika raznih interesnih lobija sa kojima potpredsednica pokušava da ostvari saradnju. Članovi njenog osoblja prate komentare na društvenim mrežama, pokušavaju da je učine popularnom, prikrivaju njene ljubavne veze, traže opravdanja za njene gafove, raspravljaju šta će javnosti da poruči vrsta sladoleda koju izabere, da li da usvoji psa ili ne pošto bi se to moglo shvatiti kao imitiranje predsednika koji takođe ima psa.

Iako nijedan lik nije izrazito negativan niko od njih ne deluje kao osoba dostojna visokog mesta u državnoj administraciji, zbog nekih glupih postupaka mogli bismo reći da ne bi nacrtanu ovcu sačuvali. Možda ima preterivanja ali serija deluje više nego realno ako znamo za šta su sve političari (ne)sposobni a ko to bolje zna od nas, šteta što mi nemamo sličnu seriju, najbliže što smo imali tome beše Bela lađa koja se pretvorila u klasičnu pavićevsku farsu punu bajatih gegova i otrcanog verbalnog humora.

Nećete se valjati od smeha ali ako imate iluzije o političarima shvatićete koliko su ti ljudi obični i glupi čak i tamo gde su države bolje uređene.

Advertisements

5 Comments Add yours

 1. stF1 kaže:

  Pretpostavljam da malo podseća na onu seriju sa Majkl Džej Foksom, da l’ beše „Svi gradonačelnikovi ljudi“

 2. mijat kaže:

  Recimo da je kombinacija te i Ofisa, skoro kao da je britanska po duhu a ne americka

 3. stF1 kaže:

  Eee kad reče britanski Ofis… jedno vreme je to bilo na tv, ne sećam se na kojoj stanici. Da li si gledao serije „The League of Gentlemen“ ili „The Fast Show“? Tu bi i Dušan alias Cime mogao da se uključi u dijalog.

 4. mijat kaže:

  Prvu jesam, imam negde na nekom disku a drugu nisam…mogao bi Cime da pise i o nekom filmu ili seriji a od tebe ocekujem neki tekst o Lostu koji-e nikako da odgledam integralno…

  1. stF1 kaže:

   Za koji dan idem na godisnji odmor, pa cu tada krenuti sa bombardovanjem sajta 🙂

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s