Magico Vento

Ako volite vesterne i horore i zanima vas da se upoznate sa mitologijom i verovanjima starosedelaca Amerike čitajte Magičnog Vetra. Kombinacija koja možda nekom zvuči neozbiljno a u pitanju je smrtno ozbiljna priča sa ozbiljnim likovima. Glavni autor, scenarista Gianfranco Manfredi kaže da je u pitanju bizarni vestern a šta drugo i da očekujemo od njega koji je jedno vreme radio na Dilanu Dogu a u toj ekipi teško da neko nema sklonost ka bizarnom.

Uz veliku podršku Serđa Bonelija koji je dao puno poverenje scenaristi Manfrediju i okupio najbolju moguću ekipu crtača u tom trenutku (Hoze Ortiz, Barbati, Ramella, Frisenda, Mastantuono, Raffaelli, Roi, Goran Parlov, Darko Perović, Ivo Milaco) ovaj serijal je počeo svoj život 1997. i prošle godine je završen u Italiji posle 132 epizode. Znalo se od početka da Manfredi neće beskonačno produžavati priču jer je imao jasnu koncepciju glavne sižejne linije od početka do kraja.

Priča počinje neposredno posle američkog građanskog rata, u Dakoti, gde stari vrač Sijuksa vođen predskazanjem pronalazi vojnika koji je preživeo eksploziju voza. Vojnik je izgubio pamćenje ali zato otkriva da je dobio neobične sposobnosti zbog kojih će postati šaman i naslednik Hromog Konja, plemenskog vrača, i dobiti ime Magični Vetar. Mada će ime koje je dobio na rođenju Ned Elis saznati pri kraju prve epizode mnoge druge priče iz svoje prošlosti otkrivaće tek postepeno tokom serijala.

magico1

Od prve epizode Fort Ghost Manfredi razvija i drugi rukavac priče koji počinje u Čikagu i koji nam predstavlja glavnog negativca Hauarda Hogana, industrijalca koji je zavukao svoje pohlepne prste u mnoge prljave poslove a ima i veze sa porodicom Neda Elisa, i Vilija Ričardsa, novinara pijanca koji je zbog velike sličnosti sa poznatim pesnikom iz Baltimora Edgarom Alanom dobio nadimak Po.

Po i Magični Vetar će se udružiti protiv zajedničkog neprijatelja Hogana ali neće im on i njegovi pomoćnici i poslovni partneri biti jedini neprijatelji, biće tu i fantastičnih bića iz indijanske mitologije kao i uobičajenih vestern negativaca.

Autor je vidi se vrstan poznavalac indijanskih verovanja i eto čak i obrazovne komponente u kojoj možete uživati čitajući ovaj strip, a i na šta se možete vaditi ako vam se neko podsmeva što se bavite dečjim zaludicama. Takođe pominje se i dosta istorijskih događaja iz perioda između američkog građanskog rata i bitke kod Litl Big Horna.

Nigde kod Bonelija kao ovde nije tako dobro prikazana i pohlepa bogatih industrijalaca koji izrabljuju radnike i odnose se prema njima kao prema stoci (setimo se da je Čikago upravo grad gde se policija krvavo obračunavala sa prvim sindikatima) i političke intrige. Tako da scenaristički koncept celog serijala počiva na dualizmu između fantastičnog sveta indijanskih duhova i demona i surovo realističnog sveta bezobzirne akumulacije kapitala.

Uz poneki izuzetak svi crtači dobro rade svoj posao i realno prikazuju atmosferu 19.veka uz obilje detalja. Inače, sam glavni junak je nacrtan prema liku Danijela Dej Luisa iz filma Poslednji Mohikanac.

vento magico

Što se tiče scenarija ponekad nam je stvarno žao što epizode ne traju duže od standardnih bonelijevskih 96 strana jer često imamo utisak zbrzanog kraja (mada postoje i dvodelne priče). Iako ima dosta horor elemenata scene nasilja nisu eksplicitno prikazane da priča ne bi otišla u treš ali likovi negativaca, kojima je u pojedinim epizodama dato više prostora nego glavnom junaku, su veoma upečatljivi. Demoni ne žive u drugim dimenzijama već u našim dušama.

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. sentsava kaže:

    Најбаксузнији серијал икад за домаће издаваче, али истовремено и најобећавајући, ако говоримо стриктно о Бонелију, јелте…:)

  2. mijat kaže:

    Prema Bonelijevom sajtu to je najbolje ocenjeni serijal u poslednjih 10godina…a kod nas je vec 3 izdavaca pokusalo i odustalo a ako racunamo Bosance 4, jedino je hrvatski Libellus izdao sve epizode ali u onim za mene preskupim knjigama…

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s