Corto Maltese

Malo je strip junaka koji su osvojili i običnu publiku i intelektualce kao što je ovaj mornar lutalica iz pera Huga Prata, čiji je život bio uzbudljiviji od mnogih avanturističkih knjiga. Nažalost kod nas ni autor ni strip nisu imali zaslužen tretman mada je pre nekih godinu dana Službeni Glasnik objavio knjigu intervjua sa Pratom ali zamislite naši su urednici odbijali Prata svojevremeno zbog „diletantskog i naivnog“ crteža.

Corto nikad nije kod nas izdat u zaista kvalitetnom integralnom izdanju mada je bilo nekih pokušaja a ni animirani filmovi i serija nisu kod nas otkupljeni osim prvog Corto Maltese: La cour secrète des Arcanes iz 2002. koji je sramotno kratko prikazivan u našim bioskopima. Ovaj film je kod nas preveden kao Korto Malteze u Sibiru kako je bio preveden i strip koji je davno u delovima izlazio u novosadskoj Stripoteci.

Najveći kvalitet filmova i animirane serije je što se autori nisu drznuli da menjaju bilo šta kod ove strip svetinje. Sve je ostalo potpuno isto kao što je veliki tvorac Prat zamislio tako da oni koji su čitali strip ne mogu da nađu skoro nijednu sitnicu i kažu da nije tako bilo u originalu!

Kortove avanture se dešavaju u periodu pre i posle Prvog svetskog rata, u jednom svom drugom stripu Pustinjske škorpije Prat će reći za njega da je nestao u Španskom građanskom ratu.

Njegovo ime je igra reči jer je postojao u Veneciji trg koji se tako zvao u Pratovoj mladosti. On je sin jednog engleskog mornara iz Kornvola (deo Engleske iz kog je i Tolkin poreklom i gde su se najviše zadržala stara predanja i jezici britanskog ostrva) i andaluzijske Ciganke veštice poznate po nadimku La Nina de Gibraltar. Odrastao je u jevrejskoj četvrti u Kordobi. O svom identitu kaže “To ko sam tiče se samo mene”. Omiljena knjiga mu je Utopija Tomasa Mora a tokom avantura pominjaće i knjige Stivensona, Melvila, Londona i Konrada.

O simbolici njegovog lika može se pisati i pisati a najbliži sam tumačenju da on predstavlja oslobođenje od svih veza, čistu avanturu bez ikakvog drugog cilja do da se uvek ide malo dalje. Melanholičan po prirodi podseća pomalo i na Don Kihota Viteza Tužnog Lika ali nije nimalo komičan u jurišanju na svoje vetrenjače. Svako ko je čitao ima svoje viđenje ovog junaka i možda je baš u tome draž.

Iako Korto nije politički opredeljen mnoge levičarske političke grupe ga svojataju zbog njegovog kosmopolitskog stava a predsednik Angole svojevremeno je pozvao Prata da tamo osnuje Institut za grafičku umetnost zato što im je tokom njihove gerilske borbe ovaj strip pomogao da sanjaju o slobodi.  pratt-hugo-1927-1995-italy-corto-maltese-2774662

Istorijski period u koji je smestio avanture svog junaka omogućio je Pratu da Korto susretne mnoge istorijske ličnosti Džeka Londona, Ernesta Hemingveja, Hermana Hesea, Buča Kasidija, Džejmsa Džojsa, Dzona Rida i mnoge druge,u jednoj priči će ga lično telefonskim pozivom drug Džugašvili koga Korto zove Bepo spasti streljačkog voda Crvene Armije a u jednoj drugoj će se zajedno sa Onazisom dokopati blaga crnogorskog kralja Nikole. Prat je veliki poznavalac vremena o kome govori pa će i ovi susreti biti što je moguće realniji tako da ne možete reći to je nemoguće jer je ta istorijska ličnost bila tad na drugom kraju sveta.

Corto01web

Naravno, najzanimljiviji su ipak karakteri koje je Prat osmislio kao surovi Raspućin koji liči na onog ruskog mistika, Veneksijana Stivenson, špijunka koja će Korta umalo koštati zivota i Pandora Grosvenor od čije će ljubavi pobeći.

Osim što su priče istorijski potkovane i kad govori o misterijama, mitologiji, mističnim knjigama Prat to radi kao pravi erudita tako da onima koji od stripa očekuju plitku zabavu i suvu akciju može biti malčice dosadno ali niko i ne kaže da svi moraju da uživaju u njemu,ipak je ovo strip za malo probraniju publiku.

cortomaltese-venezia

Balada o slanom moru je prvi strip u kome se Korto pojavljuje 1967. i Prat ga nije zamislio kao glavnog junaka ali mu se on tako nametnuo da će tri godine kasnije odlučiti da počne sa serijalom njegovih avantura. Korta je crtao prema svom liku a inspiraciju da junak bude mornar (i uopšte ideju za celu prvu priču) dobio je zbog jednog starog filma HIS MAJESTY O’KEFFEE sa Bertom Lankasterom u glavnoj ulozi.

Corto-Maltese-salva-Tex

Dugometražni animirani filmovi u francuskoj produkciji snimljeni su prema dužim pričama koje su izašle kao zasebni albumi LA COUR SECRETE DES ARCANES, SOUS LE SIGNE DU CAPRICORNE, LA BALLADA DE LA MER SALÉE, LES CELTIQUES, LE MAISON DORÉE DE SAMARKAND a tv serijal od 22 polučasovne epizode prema kratkim pričama iz serijala etiopskih priča (tamo je Prat proživeo detinjstvo), serijala o porodici Bantam koji se dešava na Karibima i u Južnoj Americi i nekoliko priča vezanih za Prvi svetski rat(jedna i o Irskoj Republikanskoj Armiji).

Pošto ne očekujem da bilo kom od filmskih urednika na našim tv trovačnicama padne na pamet koju nemaju da nas obraduju ovim sadržajima umesto filmova Stivena Sigala moraćete malo da se bavite piraterijom ili se obratite nekom spretnijem kako biste bar deo ovog intelektualnog štiva pročitali tj. pogledali.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s