Golman Liverpula (Keeper’n til Liverpool, 2010)

keepern_til_liverpool

Dečji filmovi mogu da budu veoma ozbiljni, neki zbog finansijskog efekta a neki zbog tema kojima se bave. Skandinavski filmovi čak i kad imaju taj prefiks filma za decu nisu plitki kao većina holivudske produkcije koji deci serviraju što šarenije spektakle.

Pisac i režiser su vešto iskoristili najvažniju sporednu stvar na svetu da predstave jednu lepu i ozbiljnu priču o odrastanju jednog dečaka u norveškoj provinciji čiji je otac nastradao nesrećnim slučajem u sopstvenom kupatilu. Traumatizovana tim događajem dečakova majka koja nije u stanju da nastavi sa svojim životom pokušava da ga zaštiti od svega što bi moglo da mu ugrozi zdravlje.

liverpool

Strahovi koje mu je prenela blokiraju ga da uživa i u fudbalu, omiljenoj zabavi svih dečaka i devojčica u tom mestu, tako da izmišlja razne izgovore odbijajući oca svog najboljeg druga, fudbalskog trenera. Osim straha od fudbalske lopte Jo se plaši i dežurnog školskog siledžije kojem zato mora da radi domaće zadatke.

Mari+(Susanne+Boucher)+i+Keeper'n+til+Liverpool

Glavna opsesija Joa i svih dečaka u mestu je da sakupe album sa sličicama fudbalera ali svima nedostaje sličica golmana njihovog omiljenog kluba, Liverpula, Pepea Reine (vrlo poznata frustracija potpisniku ovih redova koji je 2006. u vreme SP u Nemačkoj morao da kupi jednu sličicu kod hotela Moskve koju drugačije nije mogao da nabavi). Ta sličica postaje mit među dečacima, neki pokušavaju da se istaknu tvrdeći da je imaju ali ih ostali brzo razotkriju. Naš glavni junak će je prvi zaista dobiti ali će je i izgubiti pa će ga svi optužiti da je lažov.

34333_keepern_nett

Inače kao u svakom malom mestu gde je fudbal popularan svi se dečaci dive nekoj lokalnoj legendi, u ovom slučaju jednom starijem momku koji je išao da trenira u premijerligaškom kampu i imao ponude Mančestera i Liverpula ( on je upoznao Solskjera pričaju za njega isto onako pobožno kao sto se kod nas kaže on zna Džaju ili Piksija). Ali pošto je ovo realan film nije sve idilično i dečaci će biti razočarani kad saznaju da je njhov heroj doživeo nervni slom tamo u Engleskoj i vratio se izgubivši angažman.

9709086a8526739fd1ee8d5c085915a5

Cela priča se naravno komplikuje dodatno dolaskom lepe Mari, nove učenice, koja voli i igra fudbal a ima i čvrste moralne principe i Jo će morati zbog nje da se promeni. A to neće ići ni brzo ni lako kao kad u američkom filmu štreberima skinu cvikere i obuku nove krpice koje im daju samopuzdanje pa svi skapiraju kako su oni dobri frajeri, naš će junak morati da iskreno sagleda samog sebe i suoči se sa svojim slabostima.

binary-94479-75053

Ova komedija sa elementima drame je veoma vedra priča dinamično ispričana tako da nijednog trenutka nema praznog hoda. Humor je inteligentan a dramski momenti bez patetike.

Sporedni likovi i njihova motivacija su realistični tako da dobijamo jednu celovitu sliku života. Pošto je pre svega jedna zabavna životna priča neće smetati ni onima koji ne vole fudbal da uživaju. A ni onima koji ne vole Liverpul mada ih žalim što nemaju osećaj za prave vrednosti  . You’ll never walk alone!!!

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s