Martovske ide (The Ides of March)

U toku je kampanja za izbor predsedničkog kandidata Demokratske stranke SAD-a. Za to mesto bore se senator Ted Pulman (Michael Mantell) i guverner Pensilvanije Majk Moris (George Clooney). Kampanju za Morisa vodi konsultantski tandem Pol Zara (Philip Seymour Hoffman) i Stiven Mejers (Ryan Gosling), od kojih je prvi već veteran političkih borbi, a drugi idealista koji je ušao u politiku iz ubeđenja da će tako promeniti svet.

the-ides-of-march-still07Iz ugla direktnih učesnika kampanje možete videti kako izgleda borba za mesto možda najmoćnijeg čoveka na svetu, kojim se metodama služe učesnici i „kako se stalno pomera linija koju sam postavio i rekao da preko nje neću preći“, kako je objasnio Džordž Kluni, shvativši da mu je za pobedu neophodna podrška čoveka koga blago rečeno ne podnosi ni u ljudskom ni u političkom smislu.

2011_ides_of_march_002Videćete i da li je neophodno voditi negativnu kampanju i kakva je uloga medija, da li novinari mogu biti objektivni ili samo lovci na spektakularne priče i naslova, shvatićete da u nekim stvarima ne postoje prijatelji i kako je surova stvarnost nakon spoznaje da su ideali možda samo paravan za postizanje mnogo viših ciljeva.

ides-of-march-moviePored toga, zanimljivo je i jedno od Morisovih predizbornih obećanja: da će Amerika za 10 godina potpuno izbaciti iz upotrebe motore sa unutrašnjih sagorevanjem, te da će preći na korišćenje elektromobila, čime će konačno prestati invazije na arapske zemlje i ratovi za njihovu naftu.

1017-LRAINER-CLOONEY-RAINER-Film-Review-Ides-of-March_full_600A zašto naslov „Martovske ide“, koji asocira na zaveru protiv Gaj Julija Cezara i njegove reči „zar i ti, sine Brute“? Zato što ćete videti ko je Cezar u ovom filmu, a ko Brut, shvatiti da ni jedan od njih nije ni potpuno crn, ni skroz beo i da li je sve što su preduzimali bilo zaista neophodno za pobedu.

ides-of-march-gosling-giamattiGlumačka postava je za svaku pažnju. Pored gore navedenih likova, tu su i Paul Giamatti u ulozi Toma Dafija, konkurentskog konsultanta, Marisa Tomei u ulozi novinarke Ide Horovic, Evan Rachel Wood kao Moli, praktikant u Morisovom štabu i Jeffrey Wright kao demokratski senator Tompson iz Severne Karoline. Po mom mišljenju, ulogu Stivena producenti Leonardo di Kaprio i Džordž Kluni trebalo je da ponude Edvardu Nortonu, koji bi to odigrao mnogo ubedljivije. Ko zna, možda mu je neko i ponudio, ali su Goslingovom ćaletu dugovali neke pare i prebili to pustivši klinca da glumi. Šalu na stranu, za potpuni utisak i dobijanje još više nagrada, možda je glavni lik morao biti malo iskusniji glumac.

the-ides-of-march-pic04Na mene su najveći utisak u ovom filmu ostavile dve stvari: prvo, Polova izjava da je „u svetu politike lojalnost najvažnija stvar i da si bez nje niko i ništa, bez obzira na znanje i stručnost„, a drugo, uticaj blogera i društvenih medija na političke kampanje.

Koliko god ovdašnji „uticajni tviteraši“ i samozvani internet stručnjaci želeli da to nametnu u naše političke kampanje (a svi koji su radili prethodnog proleća znaju kako nam se agresivno, ali besciljno i bezidejno nametao i taj način rada), stekao sam utisak da sama želja za komentarisanjem i hiljade „pratilaca“ nisu dovoljne da bi se na taj način promenili neki odnosi u politici.

U jednom delu filma, izborni štab dobija zadatak da isprati nekoliko blogera i komentare koje ostavljaju posetioci njihovih sajtova. Dan nakon objave važne informacije, blogeri o tome stvaraju javno mišljenje i zaista promene odnos u korist jednog od kandidata. Da bi se to desilo, bloger ili tviteraš mora imati veliko iskustvo i znanje u oblasti kojom se bavi.

Neće ništa promeniti neko ko jedan dan piše lepu priču o ostavljenom kučetu, a zatim na sva usta kritikuje beogradski „Bus plus“, niti čovek koji rejting na „Klout“-u želi da poveća bespredmetnom raspravom o kvalitetu Samsung i Apple mobilnih telefona, a dan posle pokušava da nametne svoje političko mišljenje.

the-ides-of-marchNakon gledanja ovog filma možda ćete poželeti da učestvujete u izbornom štabu na nekim od predstojećih izbora (nisam ja rekao da će biti ove godine, to kažu vodeći srpski političari). Uz ozbiljan rad, to može biti iskustvo koje će vam promeniti poglede na svet i nekada dati dodatnu energiju da svoju kreativnost usmerite u stvaranje lepih i korisnih stvari. Uz ovaj film, pogledajte i „Mandžurijski kandidat“ (Manchurian candidate) sa Denzelom Vošingtonom i „Svi predsednikovi ljudi“ (All the Presidents Men) sa Dastinom Hofmanom i Robertom Redfordom.

ides-of-march-628Vidimo se u narednoj kampanji, bez obzira na čijim stranama se nalazili! 🙂

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s