Govor mladih

group of happy friends smiling with heads together

Jezik mladih predstavlja tajni kod poznat samo određenim grupama srodnih osoba. Iako je njihova međusobna komunikacija zasnovana na njegovoj egzistenciji, on je neosporno primarni uzročnik neprestane i nezaustavljive pojave siromašenja našeg jezika. Jezik srpske omladine, jezik konstituisan od dvadesetak reči, uglavnom žargona i anglicizama, koji zapravo predstavljaju nekorektne kovanice, poslednjih nekoliko godina, usled povećanog negativnog i hroničnog uticaja televizije i interneta, dostigao je usponu u skrnavljenju standardnog jezika.

Žargon jeste nastao iz neobljašnjive potrebe mladih za drugačijim, jedinstvenim i drugima nerazumljivim načinom komunikacije, ali jedan od njegovih skrivenih ciljeva bio je i učešće u bogaćenju jezika. Jedna od posledica postojanja žargona u našem jeziku je mogućnost raspolaganja velikim brojem različitih, odgovarajućih reči prilagodljivim potrebama komunikacije u datim situacijama. Zanemarivši to, zapažene su i mnogobrojne posledice njegovog nastanka i egzistencije, značajno nepovoljne za sam jezik i njegove korisnike.

communicate

Primarni problem komunikacije mladih je nekorektna upotreba žargona  i anglicizama, odnosno neupućenost o prilagođavanju svog jezika zavisno od  situacije, zbog čega dolazi do učestale pojava tih reči  u komunikaciji standardnim jezikom. Iako se kao uzrok navodi negativan uticaj televizije i interneta, naročito globalnih društvenih mreža, nerazvijena svest mladih o značaju jezika kao sredstvu komunikacije i pokazatelju opšte kulture je jedan od značajnijih. Naime, mladi sami doprinose siromašenju svog jezika i vokabulara čitanjem njima neprilagođene literature, ali i nečitanjem bilo kakve literature.

Mnogi stručnjaci zasigurno smatraju da teret krivice ne sme padati samo na breme nedužne omladine, već da su postojani i mnogobrojni, značajni krivci, dobro skriveni i zaštićeni od svetla dana. Oni smatraju da i stariji, roditelji i profesori, vrlo često, nehotice izdaju mlade neznatnom, ali ipak zastupljenom uticaju žargona i psovki. I upravo zbog nepažnje starijih pri takvom izražavanju svojih misli, mladi stiču neugledne navike nepovoljne po njih i okolinu.

Omladina kao glavnog krivca takvog vida komunikacije navodi urban život savremenog čoveka. Urban život traži brzu komunikaciju, a samim tim i brz jezik. U takvoj danšnjici opstaje onaj ko se prilagodi, odnosno ko može da iskaže svoja razmišljanja u samo nekoliko reči. Mnogobrojne društvene mreže primorale su svet da iznese svoju misao što kraće moguće, ili da je ni ne iznosi. Reči gube poslednje slogove, misao se izražava interpunkcijskim znakovima i brojevima, a početak i kraj rečenice nisu jasno uočljivi. Sve to na neki način izaziva pojavu tolerancije na pravopisno nekorektne izraze i sintakse. Posmatrajući internet prepisku na društvenim mrežama, nije moguće uočiti potpuno ispravnu sintaksu, ako se to može i nazvati sintaksom. Zapravo, sintaksa nije ni postojana.  Ova pojava nije zastupljena samo u pisanoj komunikaciji, već i u usmenoj. Stoga je izrazito teško i pomišljati na pojave u društvu koje mogu uslediti.

Ako i zanemarimo sve ovo, možemo zasigurno tvrditi da ne postoji lošiji  uticaj na govor mladih u Srbiji od društvenih zajednica. Ako je neko jezički obrazovan, ili poseduje bogat vokabular kao posledicu čitanja kvalitetne literature, veoma retko i izrazito teško će se suprostaviti uticaju društva.

Ukoliko osoba ne prihvati pravila i govor, moraće da se suoči sa osudama, što u krajnjem slučaju vodi ka distanciranju i gubljenju položaja i ugleda face u društvu. Zbog toga je opšteprihvaćeno mišljenje da je bolje biti faca u kraju, nego osvrnuti se na moralnu obavezu poštovanja svojih načela i težnji. Prilagođavanje društvu je jedini način opstanka u njemu, a njemu pribegavaju osobe koje podležu uticaju kompleksa pokondirene tikve.

Značaj i lepota književnog jezika, koji nije zatrovan uticajem raznovrsnih pojava, ne smeju pasti u senku zaborava uslovljenu postankom žargona i anglicizama. Prvo je nastao jezik, a potom žargoni.

Jelena Milivojević

Advertisements

One Comment Add yours

  1. slavica tesic kaže:

    Pa taj parking je pravi rasadnik blogera ! :))

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s