The Long Good Friday

TheLongGoodFriday_onesheet_UK_Fenton-3

Petak se često pominje kao baksuzan dan a još kad počnu da ti eksplodiraju bombe u lokalima i ubiju ti najboljeg prijatelja to je razlog da se i najčvršći momci sa ulica Londona ozbiljno zabrinu. Pogotovo ako zbog toga može da im propadne i vrlo unosan posao sa Amerikancima vezan za građevinsko zemljište na starim dokovima.

„The long good Friday“ je jedan od najboljih britanskih gangsterskih filmova svih vremena. Ako ste gledali i uživali u filmovima Gaja Ričija ovaj film je deo bogate ostrvske filmske tradicije na koju se on oslanja.

Bob+Hoskins+in+The+Long+Good+Friday

Glavnog protagonistu Harolda tumači jedan od harizmatičnih britanskih glumaca Bob Hoskins. Harold je gangster starog kova koji je rešio da svoje poslove legalizuje kroz građevinsku industriju(zvuči poznato) i na pragu je sklapanja velikog posla sa Amerikancima. Međutim, u danu kad se on vraća iz USA i treba da pripremi sve za dolazak američkih partnera počinju tajanstveni napadi na njegovu organizaciju i njegove ljude. Neko je rešio da upropasti Haroldovu idilu ali stara kajla kao što je on neće se lako predati iako su mu Ameri dali rok od samo 24 sata da reši probleme ili će odustati od dogovora. Pokreće istragu koju vodi u stilu najboljih detektiva takmičeći se sa vremenom i otkriva da su neki njegovi ljudi radili i poslove sa strane za koje on nije znao.

friday_2

Film veoma dinamičnog ritma, sjajnog scenarija u kojem nema suvišnih reči. Otvaranje filma sa nekoliko nemih minuta u kojima pratimo akcije čiji će nam se smisao otkriti tek kad klupko počne da se razmotava je posebno uzbudljivo. Takođe, obrt na kraju je potpuno iznenađenje mada u skladu sa celinom ovog “tvrdo skuvanog“ akcionog filma u kome nema milosti ni za koga pa čak ni za glavne junake.

xxnewf-pauline_melville-the_long_good_frid_7fakznb

Glumačka ekipa izvrsna kao i obično kad su Britanci u pitanju, uz Hoskinsa posebno se ističe Helen Miren kao njegova (do)životna saputnica. Ovo je i jedan od prvih filmova Pirsa Brosnana, koji ima malu ali značajnu ulogu.

vlcsnap11526909

Film je sniman tokom prve godine mandata Gvozdene ili Čelične ledi Margaret Tačer 1979. ali je izašao tek naredne 1980. Vreme je straha od terorizma i rasta popularnosti pank pokreta i muzike.

Naravoučenije: Šta god da radite ne pokušavajte da prevarite Irce!

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s