Lude godine – tinejdžeri i njihovi roditelji

How-Parents-should-Talk-to-Teens

Tinejdžeri imaju pojačanu potrebu za izgradnjom ličnih stavova i stilova ponašanja, a to najčešće donosi i prve veće sukobe sa roditeljima. Oni traže slobodu, uživanje, suprostavljaju se kontroli, emocionalno udaljavaju od roditelja i okreću se vršnjacima.

Statistike pokazuju da danas mladi sve ranije počinju da izlaze. Pre desetak godina oni su do srednje škole izlazili uglavnom na kućne žurke svojih prijatelja, međutim, danas deca mlađa od petnaest godina dva puta nedeljno idu grad, kafiće, noćne klubove…i tamo ostaju dugo posle ponoći. Kada roditelji shvate da njihovo dete izlazi previše za svoje godine, odlučuju da postave granice. Tada se javlja najveći problem, a to je uskladiti želje, potrebe i stavove roditelja i tinejdžera.

Najveći strahovi roditelja odnose se na bezbednost i iskušenja kojima su deca izložena prilikom noćnih izlazaka, pa tada još više povećavaju kontrolu nad detetom. Mada, neki roditelji popuštaju i dozvoljavaju tinejdžeru da izlazi kako ga ne bi izdvajali od vršnjaka. Kada čuju bezobrazan odgovor od svog deteta, vide nagomilane kućne poslove ili loše ocene, roditelji odmah pomisle na uabranu izlazaka kao kaznu. Najveći broj njih smatra da je zabrana izlazaka najefikasniji način da dete poštuje pravila, dok malo njih ovu kaznu ne koristi. Izgleda sasvim jednostavno objasniti da je to kazna za kršenje pravila, ali većina ratobornih tinejdžera se ne slaže sa ovom kaznom.

How-Parents-should-Talk-to-Teens1

Deca ovog uzrasta imaju potrebu da pokažu da su nezavisni i da roditelji ne mogu da ih kontrolišu. Tako su se neki roditelji našli u situaciji da je dete izašlo i kuće ili je uključilo kompjuter uprkos zabrani. U takvim situacijama povećavanje kazne je opasna stvar ukoliko roditelj nije siguran da može da je sprovede. Svaki roditelj bi trebalo da se postavi i ponaša u zavisnosti od toga kako procenjuje svoje dete. Najvažnije je da se odrasli i deca dogovore oko pravila sigurnosti. To znači da roditelji detetu objasne kakva sve iskušenja može da očekuje i da ga nauče kako da reaguje ukoliko se oseti ugroženim. Takođe je važno da roditelji znaju gde i sa kim njihovo dete izlazi i da mu odrede vreme dokle može da ostane. Bitno je da uspostave i pravilo da tinejdžer mora da se javlja na mobilni telefon, kako bi uvek mogli da stupe s njim u kontakt.

Ukoliko su roditelji sigurni i veruju detetu da će poštovati sva pravila za koja su se dogovorili, onda treba da mu dozvole izlazak.

Nataša Teodosić I-b

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s