Igra prestola III – novi likovi i neki stari

Game-of-Thrones

Torenti i ostali legalni načini kupovine filmova će 31. marta ove godine verovatno zabeležiti rekordno „skidanje“ epizode neke serije. Tog dana HBO počinje emitovanje treće sezone „Igre prestola“ (The Game of Thrones), odnosno ekranizacija treće knjige iz serijala „Pesma leda i vatre“ (A Song of Ice and Fire – ASOIAF), koja nosi naziv „Oluja mačeva“ (The Storm of Swords).

Predstaviću vam neke od likova koji će se pojaviti u ovom delu, sa kratkim objašnjenjem za svakoga od njih. Ko nije čitao ovaj deo knjige, neka preskoči ovaj tekst ili ako već pročita, nemoj posle da bude „nisam znao, nisam verovao“ 😉

Deneris Targarjen (Daenerys Targaryen), koju igra Emilia Clarke, konačno je dobila svoj brod, i napušta Qarth.

got daenerys
Rekla sam vojnicima „sprem’te se, sprem’te“

Mnogima omiljeni lik, Tirion Lanister (Tyrion Lannister) – Peter Dinklage, više nije Kraljeva desnica, a postao je ponosni vlasnik velikog ožiljka preko celog lica, zadobijenog u bici kod Blackwater-a.

got tyrion

Arja Stark (Arya Stark) – Maisie Williams, uspela je da pobegne iz Harrenhal-a, uz pomoć Džakena H’Gara.

EP301

Rob StarkRichard Madden, želi da izbegne brak koji bi mu doneo nove saveznike, jer je našao „Yoko Ono“ Starkove armije – Talisu Vesterling (Talisa Westerling), koju igra Oona Chaplin.

got rob
Imagine…

Briena od Oporja (Brienne of the Tarth) – Gwendoline Christie, prati zarobljenog Džejmija Lanistera na putu ka Kraljevoj Luci.

got brienne

Sersei Lanister (Cersei Lannister) – Lena Headey, gubi uticaj koji je imala prema sinu Džofriju, kralju Vesterosa. Lena Hidi je pozanta po ulozi Sare Konor u „Terminator: hronike Sare Konor„, tako da je podjednako cene ljubitelji epske i naučne fantastike.

got cersei

Džon Snežni (Jon Snow) – Kit Harington, takođe među omiljenim likovima većine fanova, zarobljenik je Divljana i čeka susret sa Kraljem-iza-Zida. Očekuje ga zanimljiv odnos sa Igrit.

got jon

MelisandraCarice Van Houten – na radost ljubitelja njene fizičke pojave, a na žalost nas ostalih koji ne možemo da je smislimo, biće uz kralja Stanisa i u ovom delu.

EP302
Rodiću ti sina, dimnog ubicu

Stanis Barateon (Stannis Baratheon) – Stephen Dillane, još jedan izbor glumca koji je izazvao mnogo polemike na fan forumima, izgubio je bitku kod Blackwater-a i počinje treću sezonu u daleko nepovoljnijem položaju za osvajanje krune.

EP302

Olena Tirel (Olenna Tyrell) – Diana Rigg, poznata pod nadimkom „Kraljica Trnja“, u knjizi je predstavljena kao prilično pozitivan lik. Videćemo šta nosi ekranizacija romana. Inače, Dajana Rig je ‘6oih godina prošlog veka izgledala kudikamo pristojnije nego sada, naročito u filmu „U tajnoj službi Njenog veličanstva“.

got oleana
Zvao se Bond, Džejms Bond

Džodžen Rid (Jojen Reed) – Thomas Brodie-Sangster, sin Haulanda Rida, jednog od najboljih prijatelja Neda Starka. U mladosti ga je posetila trooka vrana (three-eyed crow) i od tada je „zelenvid“ (greensight).

got jojen reed

Mira Rid (Meera Reed) – Ellie Kendrick, Džodženova sestra i zaštitnik cele grupe koja putuje na Sever.

got meera

Bren StarkIsaac Hempstead Wright, zajedno sa Hodorom i Ridovima ide ka Severu, u nameri da dođe do Zida, po savetu umirućeg meštera Levina (maester Luwin), kako bi našao odgovore na mnoga svoja pitanja.

got bran

Igrit (Ygritte) – Rose Leslie, na kraju druge sezone zarobila je Džona Starka i sada ga vodi u kamp Divljana. Trebalo bi da bude veoma zanimljiv lik.

got ygritte
„You know nothing, Jon Snow“

Džofri Barateon (Joffrey Baratheon) – Jack Gleeson, sve više se vezuje za Margeri Tirel (Margaery Tyrell – Natalie Dormer, poznata iz serije „The Tudors“), za koju neki tvrde da je veoma privlačna, dok mi ostali smatramo da liči na nekakvu životinju ili ribu.

EP302

Mens Rajder (Mance Rayder) – Ciarán Hinds, Kralj-iza-Zida okuplja vojsku Divljana s namerom da pređe Zid. Na kraju druge sezone mogli ste da vidite šta ih je na to nateralo.

got mance

Kejtlin Stark (Catelyn Stark) – Michelle Fairley, postaje persona non grata u kampu Starkovih, nakon što oslobađa Džejmija Lanistera u zamenu za svoje ćerke. Mišel Ferli posetila je Beograd pre par nedelja, a pošto je vegetarijanac, nije joj se svidela srpska hrana (sarma, pečenje, čvarci…).

got catelyn

Berik Donderion (Beric Dondarrion) – Richard Dormer (iako ga je u prvoj sezoni igrao David Michael Scott) je vođa odmetnika, „Bratstvo bez barjaka“. Legenda kaže da ne može biti ubijen.

got beric

Sansa StarkSophie Turner, pokušava da pobegne iz Kraljeve Luke u Zimovrel. Sprijateljla se sa Dontosom Crvenim, ali i sa Piterom Bejlišem alias Maloprstićem. Da li će uspeti, ostaje da se vidi u seriji ili pročita u knjizi.

got sansa

Brinden „Crna Riba“ Tuli (Brinden „The Blackfish“ Tully) – Clive Russell, stric Kejtlin Stark, se prvi put pojavljuje u ovoj sezoni. U knjizi takođe pozitivan karakter.

got blackfish

Tajvin Lanister (Tywin Lannister) – Charles Dance, na kraju druge sezone trijumfalno ulazi u Kraljevu Luku. Kraljeva desnica u trećoj sezoni ima značajnu ulogu u svim dešavanjima na dvoru.

got tywin

Toros od Mira (Thoros of Myr) – Paul Kaye, „Crveni sveštenik“ koji je osvojio mnoge viteške megdane svojim plamtećim mačem, sada je deo odmetničke družine „Bratstvo bez barjaka“.

got thoros

Džejmi Lanister (Jaime Lannister) – Nikolaj Coster-Waldau, putuje ka Kraljevoj Luci u pratnji Brijene od Oporja. Da li će stići i u kojem stanju, videćete u ovoj sezoni.

got jaime

Preporučujem vam da ipak pročitate knjigu, pa tek onda pogledate seriju. Videćete da su neke stvari malo izmenjene zbog efektnije ekranizacije. Nešto novo je dodato, nešto malo izvučeno iz konteksta, ali u svakom slučaju, ceo serijal, bez obzira na to da li ga „konzumirate“ u pisanom ili filmskom obliku, po mnogima predstavlja vrhunac žanra epske fantastike.

Moj utisak je i da su tvorci serije pokušali da isprave neke nelogičnosti iz knjiga, što svakako ide u korist gledaocima.

One Comment Add yours

  1. mijat kaže:

    Siguran sam ako me posluzi komp da cu je gledati vec 30.marta 🙂

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s