Fatalne ljubavi srpske kinematografije: Saša i Koka

bž2

Saša je imao sve. Lepu ženu, perspektivan posao, poreklo iz stare beogradske porodice. Koviljka „Koka“ Stanković imala je samo dobru volju da se uda u Beograd i svakog petka vraća kući na selo po svežu porciju praziluka za u dupe ga staviti.

Jedna fotka u koloru, malo smo ovde ozbiljniji
Jedna fotka u koloru, samo što smo ovde ozbiljniji

„Bolji život“, „sledeća sezona“, „strani investitori“, „Partizan prvak Evrope i sveta“ samo su neki od utopijskih naslova koji godinama zaokupljaju prljavu maštu i pokvarene strasti srpskih činilaca na društveno-političkoj sceni. Kao što će Partizan biti prvak Evrope i sveta u fudbalu, ali na „menadžeru“ i to u sezoni 2102/2103, kada nestanu i poslednji tragovi postojanja Reala, Barselone, Crvene zvezde i ostalih velikana magične igre loptom na travnatom pravougaoniku, tako će i bolji život stići u Srbiju samo na male ekrane tv prijemnika i to će svake godine najmanje jednom biti reprizirano.

0
Ja hoću život, bolji život !!!

Serija „Bolji život“, pored žitija Gige Moravca (čija sudbina je tako htela da ode iz rodnog sela, nek’ ga ne zaborave devojke sa Morave) i supruge mu Emilije (koja potiče iz stare beogradske porodice i nepoznato je kako je uopšte našla tog balvana i udala se za njega) prati i buran ljubavni život beogradskog andergraunda, u kojem se izdvaja slučaj Aleksandra Popadića alias Saša alias Guza, u tumačenju oskarovca Borisa Komnenića i Koviljke Stanković alias Koka, koju igra maestralna Jelica Sretenović, kojoj je ova uloga bila odskočna daska za vrhunska dostignuća u srpskoj kinematografiji (setimo se samo njene nezaboravne uloge neke sredovečne tetkice koja govori potpuno nerazumljiv jezik na način da svima to bude simpatično, u blokbasteru „Zona Zamfirova“).

Kafa se pije iz lončeta, majke vam ga bezobrazne
Kafa se pije iz lončeta, majke vam ga bezobrazne

Dakle, Saša je bio maltene srećno oženjen, ako zanemarimo činjenicu postojanja odvratne tašte i zahtevne žene i uvedemo figuru tasta, koji je bio car. Imao je perspektivan posao u propalom društvenom preduzeću i činilo se da mu je put ka zvezdama široko otvoren. Koka je došla iz Donjeg Pičkovca, zanela su je svetla velegrada, morala je da se snalazi za ‘leba i s ‘lebom i nekako se sama od sebe otvorila ta kombinacija u kojoj par čašica „vinjaka“ i diskretni šarm seljančice kroz par dobro uvežbanih ljubavnih pokreta na kraju rezultiraju velikom ljubavlju, detetom i problemima koje to nosi sa sobom.

Deluje kao fotomontaža
Viski ispred Gige deluje kao fotomontaža

Nauci je do današnjeg dana ostalo nepoznato da li se Koka palila na Guzin besprekorni fizički izgled, humor i kreativnost (oličene u brilijantnoj marketinškoj akciji „danas samo potpun kreten ne kupuje alvu ćeten„) ili taj prefinjeni, moderni i istovremeno ležerni stil činovnika nižeg srednjeg nivoa, koji se jednom u tri godine oblači u narodnim konfekcijama tipa Kluza i Beteksa.

Ma da, Koka je bolja, vidi ovu na šta liči
Ma da, Koka je bolja, vidi ovu na šta liči

U seriji su prikazani brojni problemi sa kojima se ova veza, od strane retrogradnog beogradskog društva unapred osuđena na propast, suočavala od samog nastanka, do fatalne završnice. Bilo je tu prljavog veša na sve strane, sumnjičave žene (za koju nikome ni do završetka 10. reprize serije nije jasno šta je videla na onom degeneriku od Saše) i ratnohušački nastrojene tašte, koje su u svom govoru mržnje protiv Saše i Koke koristile vokabular devedesetih, pa se onda odnekud pojavio onaj matori ćelavi što stalno igra bolesnike, a kad krene da se dere zacrveni mu se cela faca sa sve ćelom, pa se Jataganac posvađao sa Gigom, pa su se neki ljudi tukli, pa je došao i Aljoša Vučković da glumi nekakvog frajera umesto da je čuvao rođaku Severinu od objektiva kamere… Mira Furlan ukrala neko zlato, Nikola Kojo se pojavio igrajući nekakvog Hrvata muzičara… pojma više nemamo ko je bio sa čije strane i kakve to veze ima sa Sašom i Kokom.

tumblr_m8p1swkZ5m1qg70jjo1_500
Pobogu, Saša, pa to ti je sestra

Svejedno, Koviljka je na kraju dokazala da je od njene ljubavi ipak jači poriv za boljim životom i materijalnim blagostanjem, kada je, odbacivši sve Aleksandrove ponude, poletela u zagrljaj sirovoj direktorskoj ljubavi druga Jataganca, u neponovljivoj izvedbi Josifa Tatića, koji je Oskara za sporednu ulogu zaslužio igrajući  vlažnog sna svih sekretarica, raspuštenica i udatih žena sumnjivih moralnih nazora. Koka je između ljubavi i nikad vraćenih kredita izabrala kupanje u firminom radničkom odmaralištu u Sutomoru, čime je stavila tačku na „i“ prve fatalne filmske veze kojom se ovaj sajt bavi. Njeno dete očinsku figuru našlo je u seksualnom gigantu sa područja 3K (Kraljevo ili Čačak ili Užice, mislim da je to isto – Kruševac – Kragujevac) i zaboravilo na mogućnost srećnog i romantičnog života sa biološkim ocem Sašom.

bž1
Ovo je valjda to Sašino i Kokino dete?

Da ironija bude veća, Saši je prvi posao našao upravo drug Jataganac…

U sledećem broju: onaj iritantni glumac što igra profesora, doktora, šta god,  i Đurđina „Đina“ Golubović iz „Srećnih ljudi“.

Advertisements

5 Comments Add yours

  1. slavica kaže:

    Fascinantana psihoanaliza ! :))))

  2. odličan tekst! 🙂

  3. Ako se dobro sećam, Saša nije imao perspektivan posao, već mu je bio problem da nađe posao uopšte… i bio je u nekim krš preduzećima.

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s