I za preduge dane, i premalo hrane, i grob bez imena tvog!

„More zove“ (Set to Sea) je debitantska grafička novela američkog autora Drua Vajnga (Drew Weing) koju je posvećeno radio 5 godina sliku po sliku strpljivo i pedantno da bismo na kraju dobili remek delo.

More, more!!! More je odvajkada jedna od najvećih inspiracija homo sapiensa. Brojne su knjige, pesme, slike i filmovi posvećeni toj temi a ima i veoma poznatih stripova, pomenimo samo najupečatljivije Korta i Mornara Popaja.

Priča počinje slikom pesnika rmpalije debelih nokata koji hrče u krčmi „The Angry Kitten” a račun pokušava da plati posvetom u svojoj budućoj knjizi. Zatim ga vidimo kako luta po dokovima i prepravlja svoju pesmu o moru. Dok tone u san i ne sluti da će se vrlo brzo protiv svoje volje zahvaljujući dvojici bezobzirnih likova otisnuti na pučinu o kojoj je toliko maštao. Tu počinje prava priča o mornarskom životu u kom se pesnik u početku ne snalazi i uviđa da je sve mnogo drugačije nego ono o čemu je sanjario dok je posmatrao more sa obale pa će baciti svoje ranije pisane pesme procenivši da su besmislene.

Preokret kod glavnog junaka nestaje kad u napadu gusara izgubi oko i shvati koliko je bio blizu da izgubi i život. Pobedivši gusarskog kapetana spasava svoje drugove i postaje omiljen među posadom što čini da i on njih prihvati kao svoju porodicu i počinje ponovo da piše pesme ali ovog puta mnogo iskrenije nego pre.

Iz slike u sliku pratimo putovanja po južnim morima, polarnim predelima, razne luke u koje mornari svraćaju, videćemo kako provode mirne dane i kako se bore sa burama i olujama i podnose tragične gubitke drugova.

Na kraju, posle dugih lutanja morima zahvaljujući svojoj zbirci mornarske poezije naš junak će steći literarnu slavu ali mu ona sad više i nije važna pa će odbiti ponuđenu katedru za poeziju. Najviše će mu značiti komentar dečaka koji čita knjigu na istom onom doku sa kojeg je on krenuo u avanturu da knjiga nije loša.

Glavni junak će tako opisati pun krug, posle života ispunjenog lutanjima i ožiljcima doći će ponovo u onu istu krčmu odakle je izbačen na početku, sedeće pored vatre i tražiće samo mir i tišinu.

Koncept jedna slika-jedna strana čini da svaku stranu možemo posmatrati kao jednu izdvojenu grafiku, možemo zastati i razgledati je, pogotovo kad čitamo drugi, treći i ko zna koji put. Svaki put ćemo otkriti neki detalj koji nam je u prethodnom čitanju promakao mada u ovom odmerenom pripovedanju nema spektakularnih obrta ni intriga.

Možda je najveća vrednost scenarija što se glavni junak ne bori sa nekim negativcima kao u tipičnim strip proizvodima za široku publiku već sa prirodom i ograničenjima ljudske vrste. On neće pobediti nikakvog neprijatelja ali će savladati tešku životnu školu (kako bi rekli reperi) i dosegnuti pravu mudrost.

Minuciozni stil crtanja podseća na gravure Gistava Dorea. Komična stilizacija likova podseća na Segarovog Popaja i strip Barni Gugl Vilija DeBeka mada sama priča uopšte nije komičnog karaktera. Autor kao svog uzora ističe svog prijatelja Krisa Rajta a svakako je među uzorima bio i andergraund autor Robert Kramb.

Književni uzori su razni pisci romana o moru Patrik O’Brajen, Sesil Skot Forester, Ričard Henri Dejna a ja bih rekao da je autor bio i pod uticajem Volta Vitmena.

Ovaj atipičan strip i po formatu koji je džepni i po koncepciji suptilno i nepretenciozno na način Malog princa od Egziperija priča nostalgičnu i toplu priču o moru, umetnosti, vrednosti snova i životnih iskustava. Nakon što ga prvi put pročitate verovatno ćete mu se često vraćati iako vam je priča poznata i stara ali je uvek neodoljiva.

Veoma pozitivno je što smo ovaj strip prvi u Evropi preveli, nekoliko meseci pre francuskih izdavača a samo godinu dana nakon originalnog američkog izdanja, tako da naš izdavač Komiko zaslužuje sve pohvale za ovaj poduhvat. Strip je kod nas objavljen na ćirilici što se neobično svidelo autoru o čemu je i pisao na svom blogu.

Uvek će te, slobodni čoveče, srce vući

Moru, tvome ogledalu, jer sebe duša tvoja

Vidi u talasanju tog večnog nespokoja,

A i tvoj duh je isti ponor zastrašujući.

Čovek i more, Bodler

Ova strip balada o moru je idealan poklon za dečake u ranim tridesetim ali i za devojčice koje studiraju književnost ili samo jednostavno vole poeziju.

http://www.drewweing.com/

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s