The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)

The-Hobbit

Piter Džekson se vratio u Srednju zemlju! Ovaj put sa manje hobita ali sa više patuljaka. Deceniju nakon što je završio filmsku verziju najvećeg dela epske fantastike ovaj režiser se bavi pričom koja prethodi Gospodaru prstenova.

Za neupućene Hobit je prva Tolkinova knjiga koja je nastala iz priče koju je smislio da zabavi svoju decu i po svojoj strukturi je bajka koja se bavi najklasičnijom temom potrage za blagom i povratka kući. Objavljena je 1937. i bila je veoma uspešna pa je izdavač zahtevao nastavak ali ga je dobio tek početkom 50’ih godina i to je bilo nešto potpuno drugačije.

the-hobbit-11Mnogi kritikuju Džeksona što od knjige koja ima oko 400strana pravi još jednu filmsku trilogiju. Sa tom skepsom i ja počeh da gledam film i moram reći da nisam primetio nikakvu veštačku razvučenost. Nešto manje od tri sata prođe relativno brzo jer je u pitanju dobra priča.

The Hobbit: An Unexpected JourneyDžekson na način prepoznatljiv i u prvoj svojoj filmskoj trilogiji uzima literarni predložak bajku i pravi od nje epski spektakl. To je kod Gospodara sigurno bilo lakše jer on i ima epsku strukturu ali ako postoji režiser koji je u stanju da epsku fantastiku uverljivo prenese na filmsko platno to je on. Mnogi fanovi literarnih dela večito pate za potpuno vernom filmskom interpretacijom ne razmišljajući o svim razlikama u izrazu ove dve umetnosti, književnosti i filma.

THE HOBBIT: AN UNEXPECTED JOURNEYBlagim intervencijama u priči koje ne narušavaju suštinu scenaristi uspevaju da povežu ovaj film sa trilogijom o prstenu ubacivanjem Sarumana, koji se u knjizi ne pojavljuje, i nagoveštavanjem njegove tamne uloge u budućim zbivanjima i gospe Galadrijele. Čini se da u ovom filmu autor može više pažnje da posveti psihološkom nijansiranju likova jer je radnja mnogo jednostavnija.

hobbit-EW-banner-03Ovaj film ima i izvesnu dozu humora pogotovo u dijalozima koji su dobro napisani(u samoj knjizi ima ih mnogo manje) i tzv. “slap-stick“ momentima.

movie-the-hobbit_002130021Što se tiče glumaca Martin Freeman je meni uverljiviji kao hobit nego cela ekipa iz prve trilogije i mislim da je to veliki dobitak. Ian McKellen kao Gandalf odličan kao i pre, družina patuljaka sjajno orkestrirana i dobro maskirana toliko da ja recimo Jamesa Nesbitta jedva prepoznah u ulozi Bofura. Richard Armitage (tumačio Robina Huda u istoimenoj seriji) kao Torin, patuljački kralj, veoma snažan i ubedljiv u nastupu. Orci i njihove varge bi možda mogli biti strašniji a epizoda sa Golumom je izvrsno psihološki produbljena.

TheHobbit_03Solidan film koji neće označiti nekakvu veliku promenu u svetskoj kinematografiji ali zanatski dobro urađen i zabavan i posle gledanja nećete se osećati kao debil koji je izgubio nekoliko sati života.

Mnoge spektakularne scene zaslužuju da se film pogleda u bioskopu, ako imate sreću koju retko ko ima u Srbiji da u vašem gradu, gradiću, varoši, selu uopšte radi ta kulturna ustanova ne propustite priliku za pravo uživanje u Džeksonovoj megalomaniji, a možete povesti i decu.

Namerno nisam hteo da prepričavam radnju, ako vam avanture Bilba Baginsa, Torina Hrastoštita i ostalih patuljaka nisu poznate pročitajte knjigu ili strpljivo čekajte ostale delove filmske trilogije koji će izaći tokom ove i sledeće godine The Hobbit: The Desolation of Smaug i The Hobbit: There and Back Again.

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. stF1 kaže:

    Nikako da skinem sa neta, čuj mene kupim, skinem sa torenta.

  2. mijat kaže:

    Samo legalno!

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s