Blacksad

Crni panter je jedna od najlepših i najopasnijih životinja na svetu. Možda je baš to motivisalo autore stripa Blacksad da glavni junak nosi glavu te životinje poručujući svima koliko nije osoba koju želite na svom tragu.

Autorima Špancima, scenaristi Huanu Dijazu Kanalesu i crtaču Huanhu Garnidu, ovo je prvo samostalno delo koje su razrađivali osam godina. Kanales je imao školu animacije a Garnido je sarađivao sa Diznijevim studiom. Biće da je iskustvo crtanja za Diznija presudilo da svi likovi u stripu imaju životinjske glave koje oslikavaju njihov karakter i unutrašnje stanje. U tome nas ovaj strip pomalo podseća na basne tako da očekujemo određeni stil ponašanja od likova zbog njihovog izgleda, i s te strane možda ostajemo bez scenarističkih iznenađenja ali sam crtež tj da budemo potpuno precizni Garnidov akvarel je opčinjujući.

blaksad4-topOčigledno je da su inspiracija za strip bili iz sveta književnosti kriminalistički romani Rejmonda Čendlera i Dešiela Hemeta a i iz sveta filma noir žanr jer je radnja smeštena u SAD 50’ih godina 20.veka. Glavni junak detektiv John Blacksad je rezignirani samotnjak, ratni veteran, ponekad ciničan ponekad romantičan, koji nas podseća na najbolja Bogartova ostvarenja. Naravno, strip nije crno-beli ali poigravanja bojama i senkama nikako ne nedostaje.

comics-blacksad_00337934Prva epizoda „Negde među senama“ govori o ubistvu slavne glumice koja je nekad na početku karijere imala ljubavnu vezu sa glavnim junakom. Blacksad nema pomoćnika, saradnika ni partnera ali u ovom slučaju imaće pomoć policijskog kapetana Smirnofa, nemačkog ovčara, koji mu omogućava da se osveti gradskom moćniku. Upečatljivi, filmski kadrovi, velike slike koje ne možemo odjednom da sagledamo izazivaju divljenje prema majstoru Garnidu a poslednje rečenice ove epizode opisuju idejni pravac celog serijala:

Od sada sam bio osuđen na ovaj svet džunglu u kojoj veliki proždire malog, u kome se ljudi ponašaju kao životinje. Krenuo sam najmračnijim putem u životu…i još hodam njime.

U drugoj epizodi „Arctic nation“ obrađuje se tema rasizma sa dosta aluzija na događaje i ličnosti iz američke istorije 20.veka. Ovde naš usamljenik dobija neku vrstu saradnika “mirišljavu“ lasicu Viklija, po zanimanju novinara, koji svoj nadimak duguje tome što samo jednom nedeljno menja donji veš.

blacksad1U epizodi “Crvena duša” priča je najkomplikovanija, Blacksad je na početku telohranitelj jednog okorelog kockara da bi se posle toga našao u umetničkokomunističkom društvu svog bivšeg profesora Ota Libera. Makartistička histerija protiv komunista je na vrhuncu, ruski KGB pokušava da se dokopa tajnog nuklearnog oružja, profesor ima nečasnu nacističku prošlost a Blacksad se zaljubljuje u spisateljicu Almu Majer. Posebna zanimljivost ove epizode su senator Galo,lik rađen po uzoru na političara Džozefa Mekartija(petao sa velikom crvenom krestom!) i pesnik Greenberg, koji recituje stihove najpoznatijeg autora beat generacije tog vremena Alena Ginzberga(nacrtan kao bizon).

blacksadU četvrtoj i nadamo se ne zadugo poslednjoj epizodi “Pakao, tišina” jazz koji se do tad samo provlačio kao zvučna podloga preko pojedinih pesama u pozadini(u prvoj epizodi “Cemetery blues”, u drugoj “Strange fruit”, u trećoj “That old black magic”) postaje okosnica priče jer se radnja dešava u Nju Orleansu. Naime, Blacksada angažuje muzički producent Faust(suptilna aluzija) da pronađe talentovanog pijanistu Sebastijana Flečera koji se odao heroinu. Međutim, priča je mnogo složenija i biće ispričana kroz brojne flešbekove koji prikazuju tragičnu i mučnu sudbinu crnih muzičara.

2604797-blacksadVredno je pomenuti da je objavljena i knjiga “Akvareli pričaju” u kojoj imamo skice crtača Garnida i objašnjenja gde je nalazio inspiraciju. Zaista u pitanju je veliki umetnik bez čijeg vizuelnog doprinosa ovaj strip ne bi bio toliko zavodljiv jer narativni deo i nije toliko originalan i oduševljavajuć, ali on čini da svaka mana scenarija prođe neprimetno.

Blacksad-04Strip je dobio mnoga priznanja, pomenimo samo nagradu za najbolji debitantski album 2000. godine, nagrade za najbolji strip album uopšte 2004. i nagradu za najbolji strip serijal 2006. u Angulemu. Upravo te 2006.godine Beli Put će izdati predivno i luksuzno odrađen integral sa prve tri epizode(ako ne znate šta da mi kupite za rođendan evo vam ideje), njih će Politikin Zabavnik objavljivati tokom 2010. u više delova a 2011. će objaviti i 4.epizodu. Ako se dokopate ovog stripa čitajte i razgledajte pažljivo, hedonistički, uz glas Bili Holidej ili Luja Armstronga u pozadini.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s