Nepodnošljiva lakoća postojanja – film

ulbDenijel Dej Luis je nesporno jedan od najvećih glumaca današnjice iako je njegova filmografija veoma oskudna. Ali za to je razlog njegova probirljivost i želja da se bavi i drugim stvarima osim glume.

http://www.youtube.com/watch?v=Cn5EIGlzbqY

U ovom filmu iz 1988. vidimo ga u njegovoj prvoj glavnoj ulozi koja će mu doneti veliku popularnost pogotovo kod ženskog dela publike. On igra hirurga Tomaša, velikog zavodnika, a partnerke su mu tada takođe mlade glumice Žilijet Binoš koja glumi Terezu, njegovu najveću ljubav, i Lena Olin koja glumi Sabinu, njegovu prijateljicu i povremenu seks partnerku. Mnoge suptilne erotske scene koje danas deluju prilično nevino ali nisu izgubile šarm učinile su da film bude označen od mnogih kao erotski.

Režiser Filip Kaufman je majstorski dočarao atmosferu romana ali je žrtvovao politički i društveni kontekst i bacio naglasak najviše na ljubavni trougao. Praško proleće je prikazano preko fotografija koje pravi Tereza da bi posle bilo uglavnom zanemareno. Možda je to uticalo da pisac Milan Kundera bude nezadovoljan ekranizacijom i zabrani buduće filmovanje svojih dela.

Zanimljivo je da je film trebalo da bude sniman u koprodukciji sa Jadran-filmom a ulogu Praga je trebalo da “igra” Zagreb ali su političke strukture SFRJ bile protiv snimanja scena sa sovjetskim tenkovima. Snimanje je na brzinu prebačeno u Austriju a nije prošlo dugo a tenkovi su se zakotrljali jugoslovenskim ulicama ali ne zbog snimanja filma nažalost.

Takođe je zanimljivo da je Denijel Dej Luis odbio ulogu kad je pročitao prvu verziju scenarija jer je smatrao da je Tomašov lik suviše pozitivan i fin, i tek kad je scenario izmenjen dodavanjem detalja iz knjige koji su ga činili manje savršenim pristao je da radi na filmu.

Ovo je prvi film Žilijet Binoš na engleskom jeziku i učinio ju je poznatom u svetu. Dok Tereza čiju ulogu ona tumači fotografiše sovjetske tenkove čuje se pesma Bitlsa „Hey, Jude“ koja je izašla tek nedelju dana nakon invazije na Češku.

Nepodnošljiva lakoća postojanja je film o životu i o smrti, ljubavi i odgovornosti, ličnom moralu i moći politike. Gledajući ga postaviće vam se mnoga pitanja ali možete i samo uživati u glumi, u likovima, u iskrenoj romantici bez klasičnih američkih melodramskih klišea.

Bio je nominovan za Oskara u dve kategorije i naravno nije ga dobio jer je imao suviše evropskog šmeka ali je zato dobio nagradu BAFTA za najbolji scenario prema literarnom predlošku.

Advertisements

3 Comments Add yours

  1. stF1 kaže:

    Uvek sam ovo mešao sa Ljubav u doba kolere. To što nije isti pisac, a ni u filmu isti glumci, nije me sprečilo da verujem da su iste stvari.

  2. mijat kaže:

    Ima slicnosti u feelingu 😉

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s