Živeo fudbal ili važno je učestvovati

REPREZENTATIVCI SRBIJE U FUDBALU - KZNSvetsko prvenstvo u fudbalu je samo jedno u nizu takmičenja na kojima neće učestvovati reprezentacija Srbije. Svakog iskrenog ljubitelja fudbala može samo da začudi taj podatak, tim pre kad se ima u vidu da našu ekipu selektuje Siniša „Himna“ Mihajlović, a u njoj udarnu iglu predstavlja Marko Šćepović, igrač neslućenih mogućnosti, još uvek nepoznatih široj javnosti.

Scepovic-600x400Rekli biste i da nije moguće da ne učestvuje savez čiji je predsednik opskurni lik, poznat kao „Tole lopove“, a njegov protivkandidat ubskim pijancima znan je kao „Zvezdan Terzić Mesečar“. Čemu ovoliki uvod, pun dragocenih podataka o srpskom fudbalu? Jednostavno, kad već ne možemo na prvenstvo sveta koje organizuje FIFA, zašto ne bismo probali sa sebi ravnima – ekipama čiji su savezi ujedinjeni u organizaciju „New Federation Board – N.F. – Board“ i koji učestvuju na VIVA World Cup-u.

0-227542NF Board (nezvanično „Non – FIFA Board“) je organizacija osnovana decembra 2003. godine, koja okuplja nacije, protektorate, nepriznate države, manjine, narode bez svoje države, regije i mikronacije koje nisu učlanjene u FIFA. Osnivač i generalni sekretar NFB-a je Luc Misson, advokat koji je zastupao Žan-Mark Bosmana u čuvenom slučaju koji je rezultirao uvođenjem poznatog „Bosmanovog pravila“.

Kurdistan 2012 World CupNFB je organizator takmičenja „VIVA World Cup“, koje je premijerno održano u novembru 2006. godine, a domaćin je bila reprezentacija Oksitanije. Utakmice su igrane u jednom mestu u blizini francuskog grada Tulona. Naredna takmičenja održana su 2008, 2009, 2010 i 2012. godine, a najviše trofeja – 3 – osvojila je Padanija, dok su po jednom trijumfovali Sapmi i Kurdistan.

Reprezentacije koje učestvuju na takmičenjima pod okriljem NFB su:

Arameans Suryoye

Carl Rommel Image 2Arameans Suryoye je ekipa sastavljena od pripadnika aramejske nacionalne manjine koja živi u Švedskoj. Aramejci su jedna od najstarijih etničkih grupacija u Evropi, a poreklo vode još iz stare Mesopotamije. u Siriji ih proganjaju, pa su izbegli prvo u Tursku, a zatim i po čitavom svetu. U državu u kojoj sada žive su došli vođeni idejama iz švedskih akcionih filmova. U Švedskoj inače postoji nekoliko klubova ovog naroda, od kojih je najpoznatiji Syrianska FC, član Allsvenskan – najvišeg ranga takmičenja. Trener ove ekipe je Klebér Saarenpää, nekadašnji švedski reprezentativac (izašla mu i sličica za album).

Darfur United

Darfur United je ekipa sastavljena od igrača koji žive u izbegličkim kampovima u zapadnom Sudanu, na granici sa Čadom. Trener ove ekipe je Mark Hodson, a pokrovitelji tima su UNHCR, EVO Soccer program i iACT, organizacija koja im pomaže u internet prezentaciji. Prvu utakmicu u istoriji i prvu ikada na pravoj travnatoj podlozi odigrali su na Viva kupu protiv Severnog Kipra, a izgubili su rezultatom 0:15. O ovoj ekipi i reprezentativcima koji dolaze iz 14 kampova možete čitati i na zvaničnom blogu: http://darfurunited.com/blog/

Iraqi Kurdistan

KurdistanIraqi Kurdistan je aktuelni osvajač VIVA kupa 2012. godine, a zvezde ovog tima su Didar Hamed, igrač ekipe Zakho, koja se takmiči u iračkoj Premijer ligi, i Khalid Mushir, igrač Dohuka i reprezentativac Iraka. Tu su još i brzonogi napadač Salih Džaber iz ekipe Sulaymaniya, takođe reprezentativac Iraka, koji je ostvario zapaženu karijeru u Rumuniji (liga u kojoj će uskoro igrati i mnogi srpski reprezentativci i to da budu zahvalni…) i Halgurd Mulla Mohammed Taher Zebari, levo krilo ekipe Arbil.

Monaco – Monegasque Football Federation

monaco national teamMonako – mislim da nije potrebno posebno objašnjavati ovu državu. Reći ću samo da Tamnava od davnina teži da povrati takav položaj u odnosu na Srbiju, a nadamo se da će pripadnici Narodnog pokreta Penzosi to jednog dana i ostvariti. Za one koje to zanima, reprezentacija Monaka igra utakmice još od 2000. godine (nove ere), a u moru nepoznatih fudbalera (u kojem levi bek nosi broj 11, kao Kolarov pre Prvog Mihinog nervnog sloma u Skoplju), ističe se ime nekadašnjeg igrača Monaka, a danas Selte iz Viga, na pozajmici iz Arsenala – Park Ču Jong, korejski napadač i reprezentativac. Inače, Fudbalski savez Monaka je krovna organizacija koju čini 64 kluba iz te zemlje, od kojih neki okupljaju cenjena zanimanja kao što su bankari, poštanski radnici, sudije, opštinari i kafedžije.

Kuzey Kıbrıs Millî Futbol Takımı

Severni Kipar je reprezentacija kiparskih Turaka, koja se takmiči još od 60 i neke godine prošlog veka, tada pod imenom „Kiparski Turci“, što je veoma inventivno i otklanja svaku mogućnost sličnosti sa npr. kiparskim Grcima. Aktuelni su šampioni FIFI Wild Cup i vicešampioni VIVA World Cup. Reklo bi se da imaju mnogo više uspeha na međunarodnoj sceni od „prave“ reprezentacije Kipra. Utakmice igraju na stadionu „Mustafa Kemal Ataturk“ u Nikoziji, a taktiku zasnivaju na Esinu Sonaju, napadaču koji je najbolji strelac tamošnje Premijer lige. Mlad igrač, rođen 1990. godine, već viđen u nekim turskim klubovima – Adžiću, reaguj.

Occitania

occitaniaOccitania – ovo je ekipa sastavljena od igrača sa područja Oksitanije, koja obuhvata teritoriju Francuske, Španije i Italije gde se govori oksitanski jezik, a u antičko doba bila je poznata kao Akvitanija. Reprezentacija se takmiči od 2005. godine, a većinu utakmica igrali su protiv ovde pomenutih ekipa. Igrači su potpuno nepoznati javnosti i neki igraju u amaterskim lokalnim ekipama, što ih čini pravim protivnikom reprezentacije Tamnave. Na prvoj utakmici koju budemo igrali sa njima, oksitansku himnu pevaće Manu Čao, a našu Rule, u pratnji Šarbanca na violini.

Padania

Padania je najtrofejnija ekipa ovog egzotičnog takmičenja, a dodatnu draž donosi podatak da ih finansira secesionistička partija „Liga za Sever“ (Lega Nord per l’Indipendenza della Padania). Nastupaju od 1998. godine, a glavni protivnici su im Savoja, Azurna obala i Dve Sicilije. Okosnicu ove ekipe čine Marco Murriero, golman koji je nastupao za Udinese i Bellinzona, Giuliano Gentilini, igrač sredine terena Chievo Verona, i još jedan „veznjak“, Gianpietro Piovani, igrač klubova Piacenza, Livorno i Brescia. Finale VIVA kupa 2009 Padanija je igrala na stadionu „Bentegodi“ u Veroni, na kojem je igrano Svetsko prvenstvo u Italiji 1990. godine, a gde utakmice Serie A i B igraju ekipe Kjeva i Verone.

Provence

ProvenceFédération Provençale de Football, odnosno reprezentacija francuske oblasti Provansa, organizuje međunarodne utakmice još od 1921. godine, a njihov večiti rival je Katalonija. Nisu imali zapaženog uspeha na VIVA kupu, a nemamo podataka o istaknutim igračima. Ovo su neki fenseri i ne zaslužuju previše pažnje. Grb im liči na francuski i izgleda nemaju razvijenu nacionalnu svest, kao što je imaju Bajevčani, koji i danas pate što pripadaju Lajkovcu, a ne ubskoj otadžbini. S toga prelazimo na narednu ekipu.

Sápmi football team

Sámi Spábbáčiekčanlihttu je reprezentacija Sami naroda, odnosno Laponaca, kako ih još nazivaju. Mali kuriozitet je da ovaj tim, jedini uz nekadašnju Čehoslovačku, ima dva slova „č“ u nazivu. Sastavljen je od igrača norveških klubova, a među njima najpoznatiji su Morten Gamst Pedersen, Sigurd Rushfeldt i Tom Høgli. Igraju od 1998. godine, a dominaciju su želeli da uspostave nad Danskom i Estonijom, kao što Ub želi da pokori Lajkovac i Obrenovac, ali za sada to ide nešto sporijim tempom. Glavni sponzor ekipe je Deda Mraz, koji po tradiciji živi u oblasti Laponije, a većina igrača je deo karijere provela radeći kao irvasi ili patuljci (Santa’s little helpers). Ova reprezentacija ima i ženski tim, pobednice ženskog Viva kupa 2008. godine, kada je devojka koja se zvala tako jednostavno, Gry Keskitalo Skulbørstad, postigla rekordnih 9 pogodaka na turniru.

Tamil Eelam

Tamil Eelam, u slobodnom prevodu „tamilski tigrovi“, je ekipa sastavljena od poluprofesionalnih i amaterskih fudbalera iz tamilske dijaspore u Kanadi, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj. Počeli su da se takmiče prošle godine, a najveće zvezde ekipe su Janarthan Sadacharalingam, Krishanth Thavarajah i Arun Vigneswararajah. Himna ekipe je „Keong racun„, indonežanski hit u izvođenju dueta Putri Penelope (Putri Lana & Cinta Penelope).

Due Sicilie

Federazione Lega Calcio Due Sicilie, odnosno reprezentacija Kraljevstva Dve Sicilije – teritorije koju je još u Srednjem veku uspostavio kralj Alfonso V od oblasti današnjeg ostrva Sicilija i napolitanske regije – takmiči se od 2009. i nema većih uspeha na međunarodnoj sceni. Srbija se takmiči od ko zna koje godine i takođe nema nikakvih uspeha. Ekipa je sastavljena od igrača lokalnih timova, među kojima se ističu golman i kapiten tima, Raffaele Gragnaniello (iz ekipe Aversa Normanna),  Massimo Russo (Sibilla Bacoli) i Francesco Napolitano (Bayern Caserta).

Aṣ-Ṣaḥrā’ al-Ġarbiyya – الصحراء الغربية

Western Sahara – ekipa Zapadne Sahare, koju često pominje Manu Chao, naročito u pesmi „Sidi H’Bibi„, se takmiči od 1988. godine. Do sada su igrali protiv timova alžirske, španske, francuske i italijanske lige. Kao domaćini nastupaju u nekom od izbegličkih kampova, jer je stadion u glavnom gradu El Ajunu pod marokanskom okupacijom. Utakmica koju su igrali protvi veterana Baskije prekinuta je zbog velike vrućine pri rezultatu 2:2 (za Saharu), a prisustvovalo joj je preko 4.000 navijača. Za prvenstvo 2012. spremali su se u jednom od kurdistanskih izbegličkih kampova. Imaju i svoju Facebook stranicu.

Zanzibar

Zanzibar national football team, trećeplasirani sa VIVA 2012. kupa i vicešampion FIFI Wild kupa, ima pravo učešća i na Afričkom kupu nacija, samo kad bi se nekako kvalifikovali za to. Pre ujedinjenja Tanganjike i Zanzibara u državu Tanzaniju, bili su punopravni član CAF-a. Zanzibar je danas autonomna oblast u Tanzaniji (kao Kosovo u Srbiji, čuj mene Vojvodina…), a vlast vrši organ pod nazivom „Revolucionarna vlada“. Glavni igrač je Khamis Mcha Khamis, čiju sliku je moguće pronaći na Guglu i koji nastupa u tanzanijskoj Premijer ligi, tamošnjem pandanu Jelen Superlige, samo bez ekipa kao što je Hajduk iz Kule. Od ekipe čiji je nadimak „Heroji“ tek očekujemo uspehe u budućnosti, što je rečenica koju često povezujemo i sa srpskim fudbalom.

Pored ovih ekipa, na VIVA kupu učestvovali su i malteško ostrvo Gozo, ekipa sastavljena od igrača istoimenog prvoligaškog tima, kao i predstavnici švajcarske oblasti Retija (Raetia). Ekipa Tibeta nije uspela da nađe sponzora za takmičenje. VIVA kup treba razlikovati od Ostrvskih igara, na kojima učestvuju predstavnici malih evropskih ostrva i takmiče se u 14 sportova, kao i FIFI Wild Cup, održan 2006. u Sent Pauliju.

Mislim da reprezentacija Srbija ima realne izglede da prođe kvalfikacije za narednu vivu, kao i da, uz naporan rad, može se nadati nekoj od medalja. Velikog rivala imaćemo u Dve Sicilije, naročito ako se pojačaju igračima iz Palerma, Katanije i Napolija, a naš Marko Šćepović ne bude u onoj formi koja ga je krasila svih ovih godina i koja ga je preporučila na mesto startnog napadača Srbije.

228073_bajkovic_fIpak, ukoliko Mihajlović pozove Zvezdinog golmana Bajkovića, poznatog po odličnim procenama leta lopte, i onog supertalentovanog napadača koji sam predribla sve protivnike i da gol glavom, Srbija će imati priliku da se raduje nekom trofeju, prvi put od istorijskog finala EP u Rimu.

Advertisements

One Comment Add yours

  1. kizaub kaže:

    Fantastično… 😀

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s