Šta će biti u četvrtoj sezoni „Igre prestola“

game-of-thrones-season-emilia-clarkeZavršena je i treća sezona „Igre prestola“, u kojoj smo videli mnogo neočekivanih scena – to se pre svega odnosi na one koji nisu pročitali knjigu „Oluja mačeva“, po kojoj je serija snimana. Kao što red i običaji nalažu, po završetku treće, moramo ili da preporučimo čitanje knjige „Gozba za vrane“ ili da vam u nekoliko rečenica kažemo šta možete očekivati u četvrtoj sezoni serijala.
Ako ste pročitali prethodne delove i imate oko 1.500 dinara, ništa vas ne sprečava da kupite i ovu knjigu.

U nastavku teksta pročitaćete neke delove koji mogu otkriti radnju četvrte sezone, pa smatrajte da to činite na sopstveni rizik, a da smo vas mi na to upozorili, da ne bude posle kako je neko „iznenađen i uvređen“.

Na Zidu i iza njega

1138566_1351978390426_full

Dve vojske napreduju sa severa: Beli hodači i divljani Mensa Rajdera – drugi ipak malo življi od prvih. Džon Snežni se vratio u Crni Zamak i njegova saznanja o planovima Divljana će se isplatiti, iako neka „crna braća“ i dalje misle da je izdajnik i da je pogazio zavete. Kako se Divljani budu približavali, imaćemo priliku da upoznamo i još neke od živopisnih likova, uključujući Stira, Magnara od Tena, koji će predvoditi napad. Za sve koji ne znaju šta je magnar, poruka je da to pitaju u komentaru.

U poslednjoj epizodi treće sezone, meštar Emon Targarjen šalje gavrane svim lordovima i pretendentima na Gvozdeni presto, tražeći pomoć u borbi koja Noćnu stražu očekuje protiv gore pomenutih neprijatelja. Saznali smo da je do sada samo Stanis Barateon primio pismo i odgovorio na poziv, a kako će zaista reagovati – pročitaćete ili videti u seriji. Melisandra će pronaći novi izvor kraljevske krvi, a saznaćete i ko će biti srećni dobrovoljac. Noćna straža ostala je bez zapovednika nakon pobune kod Krasterove utvrde, a možete (ne)uspešno nagađati ko bi sada mogao da zasluži tu laskavu titulu.

U međuvremenu, Bran, Hodor, Mira i Džodžen Rid (uzgred budi rečeno, njihove likove tumače žešće antipatični glumci), u svojoj potrazi za trookom vranom dobijaju novog saputnika – Hladnorukog, o kome je potrošeno dosta udaranja po tastaturi na ovom sajtu. Bran će naučiti još mnogo toga vezanog za „zelenvid“ i „warging“ – shvatiće čija još tela i umove može da zaposedne. Ako se HBO bude držao knjige, gledaoci će imati priliku i da čuju neke priče iz istorije bitaka Neda Starka, a Šon Bin će imati razlog da naplati još koji evro zbog korišćenja tog imena, na koje on polaže legitimno pravo.

Na Severu

North-Remembers-game-of-thrones

Putovanje Rikona Starka nije precizno opisano u knjigama. Nakon što se on i Oša razdvoje od Brana jedne noći u decembru kad je bila hladna zima, više o njima nemamo ni traga ni glasa. Naravno, postoji šansa da će u seriji i njihov put biti opisan, jer smo videli da se HBO ne drži striktno knjige, što je u neku ruku pohvalno, a u neku nije. Utjecajni tviteraši pretpostavljaju da bi ovih dvoje mogli da odu u Poslednje utočište (Last Hearth), gde mogu potražiti pomoć od kuće Umber, Starkovih vazala. Možda to i nije najsigurnija tvrđava u koju mogu da se sklone, jer nakon Crvene svadbe, Ruz Bolton je Zaštitnik severa, a zahvaljujući njegovom mučiteljski nastrojenom kopiletu Ramziju, on zna da su Starkova deca živa – a Boltonovi vole da love (što je na svojoj koži, unutrašnjim i polnim organima osetio Teon Grejdžoj – jedan od glavnih junaka pete knjige).

Videli smo dirljivu scenu u kojoj Teonova sestra Jara kreće sa Gvozdenih ostrva da spase svog mlađeg brata, a trebalo bi da upoznamo i ostale članove familije Grejdžoj, uključujući tu i nemoralnog Jurona. Pretpostavka nekih fanova je da HBO može u jednom liku iskombinovati Jurona i Viktariona, trećeg brata kralja Bejlona. Jara će morati da radi veoma brzo, budući da Remzi planira da isproba još neke metode mučenja na Teonu, ali i da mu je u fokus interesovanja nekako dospela Arja…

U Rečnim zemljama

Game_Of_Thrones_-_Walk_Of_Punishment_-_Riverrun

Arja je pokušavala i pokušavala da se ponovo poveže sa svojom porodicom, ali izgleda je počela i sama da veruje da su svi – ili velika većina njih – već odavno mrtvi. Zli jezici bi rekli „za ćaleta zna sigurno“… Njen temperament joj ne dozvoljava da život posveti bilo čemu drugom osim osveti.  Sandor Klegani (iliti „Pseto“) podseća je na poznanstvo sa Džakenom H’Garom, rođenim ubicom, pa Arja odlučuje da prihvati njegovu davno izrečenu ponudu i ode da se obučava sa Čovekom bez lica. Da bi došla do njega, mora preći Usko more i doći u Bravos. Malo je poznato da će u jednom trenutku putovanja Arja shvatiti da će jedan član njene porodice biti u blizini, iako ga je teško prepoznati, jer ga zovu drugim imenom i ima druge prioritete. Možda je taj član porodice „on“ ili „ona“? U svakom slučaju, setite se da nisu svi pobijeni svi svatovi na Crvenom venčanju – neke samo drže kao zarobljenike.

U Orlovom gnezdu (Eyrie)

Tyrion_and_Mord

Lisa Erin – sećate se te dobrodržeće milf, čiji sin Robert, iako prestareo za to, još uvek sisa mleko iz njene si… – možda ima neke informacije o Crvenom venčanju, smatrajući da je njena sestra Kejtlin ubijena, a brata Edmura zarobili Frejevi. Maloprstić je rešio da zavede i oženi Lisu, u sklopu svojih dogovora sa Lanisterima iz treće sezone, ali ne može se oteti utisku da je oduvek vlažio na Kejtlin. Sada, kada je ona mrtva, kakva li će osećanja Piter Bejliš gajiti prema preostalim Tulijevima i Starkovima, naročito prema Sansi (koja najviše liči na svoju majku)? Očekujte intrige sa njegove strane (jok, očekivali smo da će otići u NBA ligu), uključujući zavere u koje će biti umešane i  Sansa i Arja.

U Kraljevoj luci

got-game-of-thrones

Džofri i Margeri treba da se venčaju, Sersei i Džejmi su se konačno sreli, a Tirion i Sansa idu ka nečemu što se zove…. nešto. Da li je to ljubav svuda  u vazduhu oko Lanistera? Sve i da jeste, znajući kakav je Martin, neće trajati dugo. Uostalom, u Vesterosu smo (ovo bi trebalo da zvuči kao „pušimo travu, u Amsterdamu smo“, iako to nije uopšte obavezno raditi tamo). Iako sav u zanosu, Džofri je događaje sa Crvene svadbe ipak shvatio kao neko upozorenje, jer to nije bio dobar znak za bilo koga ko sprema sopstvenu svadbu. Ovde očekujemo uvođenje novih likova, kao što je ostatak porodice Tirel – odnosno njen dominantni predstavnik, gospodar Visokog Sada – Mejs Tirel. Možda se sećate da ga je rođena mati, lejdi Oleana, u razgovoru sa Sansom nazvala tromim tikvanom. Što roditelj može da upropasti dete, pa to je neverovatno. Elem, ostaje da se vidi da li će Lord Tirel, moćan jednako kao i Lanisteri, ako ne i moćniji, biti jedno od rešenja Tivina Lanistera za veliku ekonomsku krizu koja drma Kraljevu luku. Mi ćemo možda saznati da li je Martinu Beograd bio inspiracija za ovaj deo priče…

Šta li će biti sa Brijenom? Pre nego što je otišla kod Kejtlin, optužili su je da je ubila Renlija. Siguran sam da se sećate onog simpatičnog mladića, koji je želeo da bude kralj, a voleo je više dečake od devojčica? Mrtav je, samo da vas podsetim, kao i većina Martinovih likova. Brijena će morati da se sretne sa Lorasom, koji je gajio izvesne afinitete prema Renlijevom telu, a sada će tu biti i njegova buduća supruga Sersei, pa se može stvoriti neka tajna veza, koja najčešće rezultira neprirodnim prekidom života. Džejmi, za koga smo videli da nije baš toliko loš lik (izuzimajući činjenicu da gaji više nego bolestan odnos prema sestri bliznakinji), predstaviće svima Brijenu kao časnu i poštenu damu, što će imati uticaja na njen budući status u nastavku priče.

Mirsela, dete kojoj je Sersei majka, a Džejmi istovremeno otac (nezvanično) i ujak (zvanično), naći će se kod porodice Martel, koji su i dalje uvređeni zbog toga što je Planina (Psetov surovi brat) silovao i ubio princezu Eliju, tokom opsade Kraljeve luke. Veruje se da je ona bila udata za nekog Targerjena, pa to pokušavaju da predstave kao otežavajuću okolnost po nju. Njen mlađi brat, Oberin Martel, širom sveta poznat po nadimku „Crvena guja“, kreće u Kraljevu luku da zadovolji pravdu, ali i da zauzme mesto u Malom veću, gde će sklopiti neobično prijateljstvo sa Tirionom. Pretpostavka je da u devetoj epizodi dolazi do jedne epske bitke, u kojoj Oberin pruža pomoć Tirionu, što će predstavljati samo uvod u nove događaje, opisane u petoj knjizi. Recimo samo još i to da je u vreme pisanja teksta već odabran glumac koji će tumačiti ulogu Oberina Martela – biće to Pedro Paskal iz Čilea, poznat po serijama „Grejslend“ i „Crvena udovica“.

Na Istoku

yunkai

Deneris, tepaćemo joj Deni, sada je „majka“ Junkaia, nakon što je vatru svojih zmajeva isprobala na Astaporu. Šta li se dešava sa Zalivom robova sada kada je Kalisi uspela da ih sve oslobodi? Shvatiće posledice svojih namera nakon što pokori i Mirin – ne može ići od grada do grada i oslobađati robove, a ostavljati za sobom te gradove bez vođstva i bez ponovne izgradnje onoga što je u ratu porušeno. Izgleda je vreme da se na stranu stave ideali, a počne malo baviti politikom. Ova rečenica predstavlja poziv i svim čitaocima da se priključe Narodnom pokretu Penzosi u borbi za njihove pravedne ciljeve, koji će tek biti definisani. Politika je prevrtljiva igra, kao i neki likovi iz Deninog okruženja. Za sve to vreme, zmajevi postaju sve veći… i gladniji.

Da rezimiramo: četvta sezona donosi sa Severa veću pretnju po Vesteros nego što je to Rat pet kraljeva. Neki omiljeni likovi iz prethodnih sezona postaće vođe ili ubice, što se nekada može ispostaviti kao ista stvar. I zapamtite, ako vas neko pozove na venčanje, bolje pošaljite čestitku po gavranu.
Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s