Sasvim neobična ekskurzija u Bajinu Baštu

Polazak
Polazak

Svanulo je jutro 28-og julskog dana. Kao što je i najavljeno nije bilo struje u celom gradu, a ni mobilna telefonija nije funkcionisala. Reklo bi se idealni uslovi za pripremu za odlazak na WestFest u Bajinoj Bašti aktivnim spavanjem. Iako ovo leto 2013. neće ostati upamćeno kao jedno od najtoplijih, topli talas sa severa Afrike se pobrinuo da ne razmišljamo o dugim rukavima, uprkos tome što idemo u planine.

Skup namernika je bio, a gde drugde, ispred Doma kulture. Verovali ili ne, skupilo se čak oko 50 Ubljana mladih duhom, a većina i dokumentima. Kosta je, koristeći neke neuobičajene metode (brojao sedišta pa oduzimao broj praznih), došao do broja 51, a uobičajene metode (brojanje ljudi) su pokazivale da nas je ipak 50. Naoružani litrama i litrama vode, ali i drugim osvežavajućim napicima, krenuli smo na put neklimatizovanim autobusom.

Kako je rasla nadmorska visina, vrućina u busu je jenjavala, ali pritisak koji su neki osetili samo u ušima imao je izuzetnog uticaja na ponašanje velikog broja putnika. Tom prilikom su se mogli čuti razni povici, koji su u pojedinim momenti poprimali obrise pesama poput one posvećene crnogorskom geniju, a orila se i arija iz opere (verovatno Ero s onoga svijeta). Kada je vozač pronašao lokaciju odakle je vidik na planinski predeo oko nas odličan, zaustavio je autobus i svi koji su imali problema sa pritiskom oslobodili su ga se.

Divan pogled
Divan pogled

Ostatak puta je prošao uz glasne ovacije svakom putokazu na kojem je pisalo Bajina Bašta. Po izlasku iz autobusa shvatili smo da i nemamo dovoljno vremena za razgledanje grada pa smo se razbili u manje diverzione jedinice kako bi što brže pronašli najosnovnije – hranu, toalet i pivo. Zahvaljujući Ćiki, koja je imala insajdera u BB, naša diverziona jedinica je brzo našla izvor hrane. Ubrzo je lokal bio prepun naših sugrađana, što i nije bilo najpametnije, jer je u lokalu bilo 300 stepeni, a postojao je prozor tako da smo sve mogli obaviti na daleko prijatnijoj temperaturi.

Rmpajlija Toda
Rmpajlija Toda

Za one koji ne znaju u organizaciji WestFesta učestvovali su i Maksimovići sa Uba, koji su uspeli obezbede kupovinu karata i besplatan prevoz za sve zainteresovane Ubljane, a nastupali su „Osmi dan“ iz Novog Sada, koji su žarili i palili svih 20ak posetilaca na Ubu nedavno i „Dubioza kolektiv“, žuto-crni momci iz BiH, izuzetno popularni na Jamajci i šire. Na ulazu nas sačekalo prijatno iznenađenje, dobro lice rmpajlije Tode, svojevremenog prvaka Srbije u boksu, kik-boksu i još nekim čudima u kojima je cilj isprebijati protivnika na mrtvo ime. Međutim, neiskusno smo probali proći pored drugog člana obezbeđenja koji je zahtevao da ostavimo sve napitke ispred. Pošto su mu argumenti i mišići bili na mestu, poslušali smo ga i ostavili sve svoje flašice među kojima je bila sveže ispečena, još negradirana kajsijevača. Međutim, u samom obezbeđenju smo primetili par nedostataka, tako da smo krenuli u opsežnu akciju spasavanja redova rakije. Akcija je izvedena u dve faze: najpre sam izašao ispred, uzeo flašicu, glumio da sam izašao ’nako, da bi kasnije izašla Ćiki. Potom, daleko od očiju obezbeđenja, flašicu smo ubacili u Ćikinu torbu. Akcija je doživela potpuni uspeh, svih pet decilitra rakije je spaseno, a nije bilo ni žrtava među spasiteljima.

Ćiki i spasena rakija
Ćiki i spasena rakija

U 22h počeo je nastup grupe „Osmi dan“, definitivno prvi pik za moju buduću svadbu. Kako smo već imali prilike da ih slušamo u našem gradu, mi Ubljani smo spremniji ušli u šutke koje su nastale prilikom izvođenja Ramštajna i Prodidžija, pa sa naše strane nije bilo žrtava. Tokom svirke Ubljani su demonstrirali da imaju jaka ramena i leđa, a Ubljanke da umeju odlično da održavaju ravnotežu na svojim sugrađanima. Bilo je prilike i da se sklope prijateljstva sa lokalcima. Po završetku nastupa novosadskog benda imali smo prilike da se uverimo u kvalitet proizvoda fime TOI TOI, koja je još jednom podržala ovakav vid skupova. Oko ponoći krenuo je nastup žuto-crnih iz Zenice. Na licima pojedinih saputnika bio je vidljiv umor i blaži stepen alkoholisanosti tako da su kao pečurke posle kiše počele da niču Bajinobaštanke na ramenima Bajinobaštana. Dubioza kolektiv je svojim odličnim nastupom uspela da izvuče malo preostale energije iz naših sugrađana.

Po završetku hepeninga oko pola dva posle ponoći, naši junaci su krenuli put autobuske stanice, a Šojić je pri tom uspeo da, iz nama nepoznatog dvorišta, ukrade cepanicu. Posle kraćeg razmišljanja Šojić je drvo proglasio jasenom, što je izazvalo odobravanje mase, i osmislio da je potrebno svi da se potpišu na taj komad drveta koje on planira da kasnije urami i okači na zid svoje sobe. Svečano otvaranje vrata busa oko 2h retko ko je dočekao na nogama.

Zaslužen odmor pred polazak
Zaslužen odmor pred polazak

Put nazad je uglavnom prošao mirno. Jedino su to poremetili učesnici igre na slovo na slovo. Moram da napomenem da su sestre Pavlović grubo kršile pravilnik igre utvrđen na Ubu leta 2013-og, jer su, iako nisu učestvovale u igri, šaputale Petku i Danku reči. Tim postupkom je direktno oštećen Miloje koji je poneo naslov jedne plemenite životinje, izuzetno poznate još od Trojanskih ratova. Tom prilikom smo i utvrdili da broj reči u srpskom jeziku na slovo Nj i nije najreprezentativniji. Učesnici pojačani Pavlovićkama i Bojanom su se setili samo sledećih imenica: njoka, njištanje, njakanje, njihanje, njuške i njive. Potom su se Kosta i Bojana upustili u diskusiju o umetničkim pravcima, nakon čega mislim da su svi pozaspivali.

Pavlovićeve koriste okrilje mraka za šaputanje
Pavlovićeve koriste okrilje mraka za šaputanje

Put je završen u pola 5 i svi su tiho, kako ne bi probudili svoje sugrađane, krenuli kućama. Time je stavljena tačka na jedno divno druženje naših 50 junaka. Nadam se da će ova tačka da preraste u tri tačke, a da ovakve ekskurzije postanu pravilo, makar jednom godišnje.

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. mijat kaže:

    Cudi me da niste nekog odande doveli ili doneli na Ub 🙂

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s