Football Manager 2014 (Android)

Football Manager (ranije: Championship Manager) nije igra i pogrešiće ko tim rečima nazove ovaj neizostavni deo života svakog kompjuterski pismenog fudbalskog stručnjaka, selektora i najboljeg poznavaoca fudbala na svetu, a prema poslednjim procenama takvih je više od 3 milijarde.

Treba li praviti duži uvod i predstavljati posebno popularnog „menadžera“? Za neke, koji su možda prespavali istorijske događaje u poslednjih 15 godina, pored svih revolucija koje smo uspešno izveli na tlu bivše SFRJ, jedna od onih koje bez problema brišu sve vidljive i nevidljive granice, jeste pojavljivanje CM/FM serijala na ovim prostorima.

Nalazite se u ulozi menadžera neke od ekipa iz manje ili više poznatih fudbalskih liga Evrope i sveta i ispunjavate svoje snove: sastavljate nepobedivi tim od najboljih igrača i vladate fudbalskom planetom. Možete početi kao trener Čelsija ili PSG ili kao menadžer kluba iz treće malezijske lige, zavisi sve od vaših ambicija, frustracija, kompleksa i vremena. Dobro, i od sposobnosti, strpljenja, živaca… i (ne)posedovanja osoba iz bliskog okruženja koje će sve to ćutke gledati, trpeti, tolerisati, finansirati…

Već duže vreme postoji izražena disproporcija u mogućnostima nove verzije Football Managera i mog lap topa, a ove godine je, čini mi se, došlo do kulminacije. Koliko god to želeo i koliko god pokušao da zanemarim, činjenica je da starije mašine će sve teže izlaziti na kraj sa kompleksnijim ostvarenjima, u koje svakako spada i FM 2014.

Igranje na računaru koji će uskoro poći u osnovnu školu odavno je nemoguće, samo nisam verovao da će više od pola zvezdice namenjene oceni brzine rada imati „menadžeri“ ispod FM 2010. Spas sam našao u verziji za Android, koja se pojavila i prethodne sezone, samo što nije bila dovoljno dobro optimizovana za tablet.

Instalacioni fajl je nešto manji od 30 mb, a po instaliranju neophodno je „skinuti“ još oko 200 do 250 mb sa neta, bez čega igra neće moći da startuje. Na zvaničnom forumu navodi se i da bi, u zavisnosti od rezolucije ekrana koji posedujete, trebalo računati i na dodatnih 275 do 600 mb prostora na disku ili kartici, kako bi celokupno grafičko okruženje bilo instalirano.

Uređaj na kojem igram je Samsung Galaxy Tab 10.1 (Dual-core 1GHz ARM Cortex-A9 processor; 1GB RAM; ULP GeForce GPU, Android 4) i do sada nisam primetio bilo kakvo usporavanje ili problem druge vrste. Minimalna konfiguracija trebalo bi da ima Android 2.2 i ekran rezolucije 480×320. Moguće je da igra radi brže na novijim tabletima ili telefonima, ali to sigurno neću moći da proverim u nekom dužem periodu.

U slici i reči, provešću vas kroz nekoliko opcija koje imate pre nego što odlučite koji mod igre ćete izabrati, a zatim predstaviti polusezonu koju sam odigrao sa AFC Ajax Amsterdam. Napomenuću da je moguće izabrati do 4 nacionalna takmičenja koja ćete pratiti u isto vreme, što znači da sezonu započetu u Holandiji možete završiti u Engleskoj ili Italiji, vodeći neki od tamošnjih klubova.

Screenshot_2014-01-09-23-12-34Modovi igre, karijera, izazov i moj klub:

Mod „moj klub“ daje vam izbor kluba čije igrače možete zadržati, raspustiti ili izbrisati sa spiska postojećih, a zatim stvoriti ekipu od najmanje 11 igrača čije karakteristike sami birate. Iskreno, mene to nije previše privlačilo, ali ne mora da znači da drugima neće biti zanimljivo.

„Izazov“ predstavlja izbor od nekoliko predefinisanih situacija koje treba da ostvarite – završetak sezone bez poraza, spasavanje kluba od ispadanja i tako redom, gde su neki izazovi zaključani i moguće ih je igrati tek po uspešnom rešavanju prethodnih. Izabrao sam mod „karijera“, ekipu Ajaksa i krenuo da radim, vredno i bez predaha od prvog dana sezone. Sve novine su objavile da sam postao trener Ajaksa:

Screenshot_2014-01-09-23-44-19I evo kako izgleda početni ekran na samom startu takmičenja (zanimljivo, nema integracije sa Facebook-om i YouTube, kao u verziji za „prave“ računare):

Screenshot_2014-01-09-23-44-37Pomoćni trener je sastavio izveštaj o timu, gde navodi najjače i najslabije strane ekipe i sugeriše pojačanja, koja Ajaks može da dovede u skladu sa svojim budžetom (na početku sezone to je nešto manje od 9 miliona evra):

Screenshot_2014-01-09-23-44-54Očekivanja upravnog odbora uvedena su u Football Manager 2007 i u skladu sa tim, neizostavni su deo Android varijante. Ajaksovi ciljevi su uvek isti: pobeda u svim holandskim takmičenjima, kao i što bolji uspeh u Ligi šampiona.

Screenshot_2014-01-09-23-45-15Ekran na kojem vidite sastav tima moguće je modifikovati na više načina, pa tako postoje opcije za godine, vrednost, pozicije… Meni je ovaj izgled najprihvatljiviji za korišćenje i podseća na ranija izdanja ove igre (pre svih na Championship Manager 03/04):

Screenshot_2014-01-09-23-45-32Osnovne informacije o klubu:

Screenshot_2014-01-09-23-46-08Tu su i neizostavni detalji o klubu (finansijsko stanje, budžet za plate i transfere, maksimalna dozvoljena i prosečna plata igrača):

Screenshot_2014-01-09-23-46-25Na početku svake seanse, pravi menadžer prvo poseže za transferima. Izborom opcije za pretragu igrača (koja se nalazi na ikonici označenoj lupom), prikazaće vam se spisak igrača koji su zainteresovani za transfer u Ajaks. Kao i ostale liste, i ovu je moguće proizvoljno konfigurisati korišćenjem filtera koji se odnose na status i atribute igrača, a zatim je prikazati po nekim od parametara koji su vam u određenom trenutku potrebni (npr. datum isteka ugovora, vrednost, i sl.). Možete isključiti sve filtere i tada će biti prikazani svi igrači u bazi.

Opcija za poređenje dva igrača izgleda veoma lepo, a mogu reći i korisno, jer sam za malo kupio golmana koji mi se učinio kvalitetnijim od Vermera (koga ne podnosim ni u stvarnom životu, ali šta da se radi, brojke su neumoljive), pa odustao od kupovine nakon poređenja:

Nakon par dana, tačnije početkom svakog meseca, dobijate novu informaciju o količini i stepenu (ne)zadovoljstva odbora vašim radom i rezultatima. Ajaksovi direktori su bili oduševljeni kako sam radio nešto više od dve nedelje i u klub doveo, bez dinara obeštećenja, mladog argentinskog reprezentativca, Lusiana Vieta (Luciano Vietto).Screenshot_2014-01-09-23-51-55 Možete birati nekoliko opcija posmatranja utakmice (teren ili komentari), kao i podešavati brzinu prikaza dešavanja. Meni omiljeno je „only commentary“ i „very fast“.

Utakmicu je moguće zaustaviti u bilo kom trenutku, radi promene igrača, taktike tima ili pojedinačne pozicije. Taktika je lepo urađena, bez previše detaljisanja. Možete odrediti kapitena, izvođača kornera, penala… dodeliti igraču određenu ulogu. Nekome se to neće svideti, naročito poštovaocima trenerskih veličina tipa Slobodana Santrača („mali Komljenović može da igra desnog spoljnjeg bočnog, levog unutrašnjeg i desnog levog unutrašnjeg spoljnjeg“ – što implicira da svaka ekipa ima između 10 i 160 igrača na terenu u svakom trenutku).

U holandskom Superkupu sam izgubio od AZ Alkmara na svom terenu, penalima, nakon što je isključen Kristijan Poulsen (mada mi se čini da ni njegovo prisustvo na terenu ne bi donelo veliku korist mojoj ekipi). Potom možete videti zapažanja pomoćnog trenera o igri Ajaksa.

U prvenstvu sam startovao mnogo bolje i pobedio JC Rodu na gostovanju, ubedljivih 0:3 za popularne „kopljanike“ iz Amsterdama. Ne bih znao reći zašto ih tako zovu. Screenshot_2014-01-10-00-37-14Ekran koji prikazuje rezultate odigranog kola izgleda ovako:

Screenshot_2014-01-10-00-37-31Sledeća je, pred razigranu momčad sa Amsterdam Arene, predvođenu Lukasom Viatrijem, pojačanjem iz Boca Juniors, položila oružje slabašna NAC Breda, koja je ispraćena sa 5 lakih komada (ili što se kaže u ubskoj Seriji A, sa pet šarana u mreži). Viatri inače ima zanimljiv životopis, jer je optužen za oružanu pljačku u frizerskom salonu, što je signal amsterdamskim majstorima da se ne zezaju previše sa njegovom kosom.

Screenshot_2014-01-10-18-09-16 Posle tri odigrana kola, Ajaks je suvereno držao vrh tabele holandske Eredivisie: Screenshot_2014-01-10-18-20-35Najbolje ocenjeni igrači dolazili su iz redova amsterdamskog giganta:

Screenshot_2014-01-10-18-20-53

Omogućena je interakcija sa svakim igračem, koga možete prebaciti u rezervni sastav, pohvaliti javno ili u privatnoj konverzaciji, ponuditi drugom klubu, staviti na transfer listu i slično.

Bojan Krkić Perez, ničim izazvani reprezentativac Španije, umesto da je rešio sve dileme svih naših selektora i naterao ih da zaborave na pitanje „a koga ću sad u napad od Šćepovića koje imam na raspolaganju? – najbolje bi bilo staviti Slađana“, što je još jedan od propusta Fudbalskog saveza Srbije, predstavljen je na sledeći način:

Izvestan napredak u formi pokazao je, do tada grejač klupe, gore pomenuti Vieto:

Screenshot_2014-01-10-18-32-07Usledili su pravi izazovi i takmičenje u Ligi šampiona. Ajaks je, voljom žreba, u grupi sa FC Kobenhavn, Benfica i Chelsea. Prva utakmica i „petarda“ za goste iz glavnog grada Danske.

Screenshot_2014-01-10-18-43-05Chelsea ipak nije bio tako lak protivnik, a ja sam bio i više nego zadovoljan rezultatom, jer sam uspehom smatrao sve ispod 4 gola u mreži mrskog mi Vermera.

Screenshot_2014-01-10-18-54-27Lucas Viatri je početkom oktobra pokazao kritičarima da ispadi u frizeraju nisu uticali na njegovu igru, te da je isplatio svaki u njega uloženi cent od 3.5 miliona evra, koliko sam od usta odvojio za njegov transfer.

Screenshot_2014-01-10-18-57-42U trećoj rundi domaćeg kupa, odigrali smo nezaboravnu utakmicu sa kozacima – Kozakken Boys iz Werkendam-a, inače ekipom iz Topklasse, trećeg ranga takmičenja. Vieto, igrač koji je izazvao oduševljenje direktora, postavio je novi klupski rekord sa 4 postignuta zgoditka.

Screenshot_2014-01-10-19-09-10Utakmica u Kopenhagenu obilovala je preokretima, kao politika LDP, a 16.649 gledalaca aplauzima je ispratila igrače oba tima:

Screenshot_2014-01-10-19-16-43Kao i u srpskoj fudbalskoj ligi, prvenstvo dobija ekipa koja pobeđuje u malim utakmicama, a u derbiju se provuče 😉

Screenshot_2014-01-10-19-20-58Rekord po broju postignutih golova postavljen je u prvenstvenoj utakmici sa RKC Valvajkom, čiji golman je uživao u svakom od 7 golova koje su mu dali igrači domaće ekipe, koja, treba li posebno naglasiti, čvrsto drži prvo mesto na tabeli.

Screenshot_2014-01-10-19-24-24Konačno, uspeh koji je i direktorima omekšao tvrda srca, remi sa Čelsijem:

Screenshot_2014-01-10-19-30-19Za sada toliko o takmičenju, ostalo je još par utakmica do početka zimskog prelaznog roka, u kojem su cilj jedan pouzdan štoper i golman, kao i prodaja islandskog špica Sigurdsona. Napomenuo bih da baza igrača nije kao na desktop varijanti igre, tako da ne postoji mogućnost nalaženja mladog talenta iz Uzbekistana, koji će kasnije postati najbolji i najskuplji igrač. Igrajući sa Ajaksom, imam uvid u oko 3000 aktivnih igrača. Za kraj ću vam ostaviti galeriju posvećenu našim igračima, klubovima i reprezentaciji.

Od mene, sve preporuke za Football Manager 2014, verzija za Android i iOS (iPhone). Naravno, hard core fanovi zadovoljiće se isključivo desktop varijantom, koja od ove godine postoji i za Linux, pored Windows i MacOS sistema.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s