Lucy in the Sky with Diamonds

on

lucy8Slušajući grupu Jellywine, koja je sa kolegama iz sastava Candy Buck obradila pesmu iz naslova posta, odlučio sam da vam malo pojasnim legendu o nastanku pesme i njen uticaj na neke druge umetničke žanrove. Ima tu par teorija, a ispostavilo se da je u celoj priči „istina tamo negde“. Ako ćemo iskreno – teško je danas racionalno objasniti i shvatiti nešto nastalo u vreme širenja hipi pokreta i psihodelije kao načina života.

Najpoznatiju priču o nastanku, danas znaju i vrapci na grani (ne baš svi vrapci, već samo oni koje interesuje ovo – ostali se zadovoljavaju mrvicama):

Kažu da je Džulijan Lenon, kad je bio mali, pokazao svom ocu Džonu Lenonu crtež koji je nacrtao u obdaništu i valjda na pitanje šta je na crtežu, rekao: „Ovo je Lusi na nebu sa dijamantima“ (Lucy in the sky with diamonds). Lenon je tom rečenicom 1967. godine nazvao jednu pesmu. Ostali članovi grupe i čak i prava Lucy (nekadašnja Džulijanova školska drugarica, koja je nedavno preminula) su potvrdili tada ovu priču…

Lusi, s imenom koje ima latinsku osnovu i podseća na svetlost, postala je emotivna šifra jedne generacije. Album s tom pesmom, kaže predanje, nije jedno vreme emitovan na ozbiljnijim stanicama, navodno zbog asocijacije na LSD.

lucy-in-the-sky-with-diamonds-painting_01Lenonov biograf Philip Norman je sarkastično prokomentarisao tu priču o nastanku pesme: „To je veoma dobro objašnjenje, ako biste prihvatili da Džon nikad nije ‘gutao tripove“ ili podsticao na upotrebu LSD-a, bio potpuno ravnodušan na literaturu i bio živo zainteresovan za Džulijanove domaće zadatke„. Ni jedna od tih stvari ne mogu biti ni blizu istine: Lenon je nebrojeno puta bio na tripovima i pričao prijateljima o  tome, čitao je mnogo i bio opsednut igrama reči („incredibly high,“ „head in the clouds“ itd), a bio je jedva prisutan tokom Džulijanovog odrastanja. Normanov stav je da Lenonovo objašnjenje nije dovoljno ubedljivo, a čak i da pesma nije u potpunosti inspirisana drogom, ono je bar u dobroj meri.

Dobri poznavaoci Džona Lenona znaju da LSD zaista nema ništa sa njegovim intelektom ili muzičkim inovacijama. Lenon bi u svakom slučaju bio muzički i spisateljski genije, sa ili bez pomoći tripova. „Mnogo je prosečnih umova, koji se, gutajući tablete, nadaju nekoj briljantnoj ideji, ali ne ostvare ništa više od mediokriteta i rupa u pamćenju„.

beatles-bandTeško je sublimirati tekst „Lucy“ u jedno određeno značenje. Ne radi se tu eksplicitno o drogama, a LSD se ni jednom ne pominje u pesmi. Liči i na „Alisu u zemlji čuda“, samo sa Lenonovim pečatom: „Slike su bile iz ‘Alise’ -izjavio je Lenon 1980. u čuvenom intervjuu za magazin PlayboyBila je Alisa u čamcu. Kupila je jaje, za koje se ispostavilo da je Humpty-Dumpty. Prodavačica se pretvorila u ovcu i u sledećem trenutku je veslala negde čamcem i ja sam to zamišljao. Tu je i slika žene koja će jednog dana doći da me spase – ‘girl with kaleidoscope eyes’ – koja se stvorila negde sa neba. Ispostavilo se da je to Yoko Ono, iako je nisam poznavao u tom trenutku. Možda bi pesma mogla da se zove Yoko In The Sky With Diamonds.

Alice-In-Wonderland Kao i Through The Looking Glass (deo knjige „Alisa…“, istovremeno i naziv jedne od ključnih epizoda Lost-a), „ima svoj početak i kraj, sa puno putovanja i pokreta, vodi nas na izuzetnu vožnju bez potpunog gubljenja u njoj„.

Pol Mekartni je u jednom intervjuu iz 2003. izjavio da je ovo pesma o LSD-u, citiram: „Pesma Got to Get You Into My Life govori neposredno o ‘travi’, iako su to svi propustili da tada primete. Day Tripper je pesma o esidu. Lucy in the Sky, pa to je prilično očigledno. Postoji još pesama koje daju neku naznaku da se u njima radi o drogama, ali znate, veoma je lako preceniti uticaj droga na muziku Bitlsa„.

Magazin Rolling Stone je opisao ovu pesmu kao „Lenonovo raskošno sanjarenje„, dok je kritičar Richie Unterberger izjavio da je „‘Lucy in the Sky With Diamonds’ jedna od najboljih pesama sa čuvenog albuma Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band i jedna od klasičnih pesama psihodelije uopšte„.

U kasnijim intervjuima, Lenon je izražavao nezadovoljstvo aranžmanima pesme, žaleći se i na prekratko vreme koje je imao da potpuno razvije svoju ideju. Takođe je govorio da nije otpevao dobro „jer sam bio veoma nervozan i nisam mogao da pevam„, kako prenosi novinar Ray Connolly, „ali sviđao mi se tekst„.

  • U novembru 1967, John Fred and his Playboy Band objavili su parodiju pod imenom „Judy in Disguise (With Glasses)„, koja je dve nedelje bila na vrhu američke Billboard Hot 100.
  • 1974 obrada ove pesme donela je mesto broj 1 na top listama za Elton John-a
  • Lik kojeg tumači Jim Carrey u filmu Mr. Popper’s Penguins koristi prva dva stiha pesme kako bi rukovodstvu svoje firme predstavio plan za izgradnju jedne zgrade na mestu starog restorana.
  • U stripu Runaways, lik Karolina Dean privremeno koristi Lucy in the Sky kao svoj alias, a kasnije Xavin joj govori da će na njihovoj svadbi bend svirati „Lucy in the Sky with Diamonds“, jer ga ta pesma podseća na nju.
  • U tv seriji Fringe, lik Peter Bishop koristi rečenicu „Lucy in the Sky with Diamonds“ u četvrtoj epizodi prve sezone, „The Arrival“.
  • U filmu iz 2001, I Am Sam, Sam (Sean Penn) daje ime ćerki (Dakota Fanning) „Lucy Diamond Dawson“ po ovoj pesmi. Obrade pesama Bitlsa provlače se kroz ceo film.
  • Jedan od glavnih likova u kratkom filmu D.E.B.S., koji je režirala Angela Robinson, zove se Lucy in the Sky.
  • Pesma „La Fee Verte“ britanskog rok benda Kasabian sadrži stih „I see Lucy in the sky, Telling me I’m high.“
  • Švedski rok bend Royal Republic pominje „Lucy in the sky“ u pesmi „Full Steam Spacemachine„: „I love to lie with Lucy in the sky, no one can ever know„.

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s