Prestonica nasilja Džordž Pelekanos

on

pelecanos-cover

Često smo skeptici prema krimićima, osporavamo im literarnu vrednost, smatramo da im je suština u zapletu i tome da do poslednje strane ne saznamo ko je ubica. Ali postoje oduvek pisci koji izlaze iz okvira zadatih žanrom. Jedan od njih je američki pisac grčkog prezimena Džordž Pelekanos.
Pelekanos je početni uspeh zabeležio trilogijom o privatnom detektivu Niku Stefanosu, introspektivnom alkoholičaru. Ovi romani pisani u prvom licu pomalo su posveta Dešielu Hemetu i Rejmondu Čendleru mada se već u njima nazire da Pelekanosu nije važan ni zaplet ni akcija koliko psihologija likova.

Drama City

Zatim je napisao kultni kvartet romana o grčkoj zajednici u Vašingtonu u kojima su glavni junaci Dimitri Karas i Markus Klej. 2001. započinje ciklus o novom detektivskom tandemu Dereku Strendžu i Teriju Kvinu. Ovaj ciklus je učvrstio njegovo mesto među krimi pripovedačima iako nije toliko oduševio publiku ni kritičare kao ranija dela.

Svim njegovim delima zajedničko je da se radnja odigrava u podzemlju Vašington DC-a. Jedan od romana čak i nosi naslov po nadimku tog grada „Drama city“. Ovo delo koje mnogi smatraju njegovim umetničkim vrhuncem u prevodu Ota Oltvanjija i izdanju Samizdata B92 pod naslovom „Prestonica nasilja“ objavljeno je i kod nas.

Lorenco Braun je nakon 8 godina zatvora zbog dilovanja droge rešio da se očisti i počne novi život. Radi u organizaciji za zaštitu životinja. Ovaj roman ima još dva glavna junaka, Najdžela Džonsona, mladog afroameričkog dilera zbog kog je Lorenco i bio na robiji i Rejčel Lopez, policajku zaduženu za rad sa kriminalcima na uslovnoj.

Ovaj kratak poetski krimić predočava veoma uverljivo sliku socijalnog miljea u kome je život bukvalna borba za opstanak i gde je svaki izbor pogrešan. Zbog te socijalne komponente nije čudo što Pelekanosa mnogi kritičari zovu američkim Dikensom.

Inače, Pelekanos poslednjih godina radi dosta i za televiziju i bio je jedan od pisaca serije „The Wire“ pa ako vam se svidela serija pročitajte knjigu, ima sličnosti u atmosferi iako se radnja ne dešava u Baltimoru.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s