Melanholija u septembru

Grupa „Za jednu noć“ osnovana je devedesetih godina prošlog veka u Čačku, kako bi grupa prijatelja nastupila na predstojećoj gitarijadi. Naziv grupe su dobili za jednu noć, a mislili su da će toliko i trajati. Frontmen i legenda grada, Raško Jovičić, umro je pre 11 godina, ne dočekavši da vidi i čuje svoje pesme objavljene. „Za jednu noć“ više ne postoji, ali njihovi hitovi i dalje nalaze put do ljubitelja dobre muzike.

Naravno, pošto nisam iz Čačka, ne mogu ni da pričam mnogo ni o grupi ni o Rašku. Svo znanje koje imam o njima prikupio sam na brojnim portalima i čitajući komentare ispod YouTube snimaka. Međutim, ono što mogu reći jeste da se radi o vrhunskoj muzici i sjajnim tekstovima.

Prema rečima onih koji su ga znali, Raško Jovičić bio je legenda Čačka, čovek koji je iza sebe ostavio oko 40 pesama i sa kim je bila čast sedeti u društvu. Njegove izjave i danas se prepričavaju („A put do srca svake devojčice, počinje ispod njene suknjice“), mladi bendovi kao što je „Za dž“ sviraju obrade tih pesama. Za Raška kažu da nikada nije izigravao zvezdu, niti patio od kompleksa popularnosti, a mogao je da se tako ponaša.

O svom stvaralaštvu je uglavnom ćutao i ostavio ukupno pet studijskih snimaka. Ali pet studijskih snimaka, čiji je kvalitet apsurdno proveravati.

Pre par godina, održan je koncert na kome su nastupali muzičari sa kojima je sarađivao tokom svoje karijere, a na repertoaru su bile samo pesme „Za jednu noć“. Na netu možete pronaći nekoliko snimaka sa tog koncerta, a meni se naročito svidelo izvođenje pesme „Biljana“ grupe „Behind the door“.

Melanholija u septembru… tim rečima počinje refren pesme „Melanholija“ i zaista možete to i osetiti slušajući je. Javiće se onaj poznati osećaj kada se završava leto i počinje jesen i shvatate da je jedan, nadam se lep, deo života ostao za vama, a nadate se da će naredni meseci doneti još nešto bolje. To u ovom trenutku u ovoj državi izgleda kao nemoguća misija, ali treba li da se predamo i pustimo da sa nama radi ko šta hoće?

Hipici“ govori o buntu mladog vojnika kome po dolasku u armiju šišaju dugu kosu. On obećava svom kapetanu da će po izlasku iz kasarne pustiti još dužu, a slušajući pesmu teško je ne zamisliti poznatu scenu iz filma „Kosa“…

Vi ste siti“ je jezgrovita kritika modernog društva koja zvuči kao da je Joy Division obradio „nesrećnik sam od malena“ i prava je šteta što je snimak loš i slabije se čuju gitare.

Za kraj, po meni najbolja pesma, malo više ljubavna nego što bi se to očekivalo od mene: „šta će meni pesme ljubavne, kad Biljana ne zna da volim je…„. Siguran sam da će se svako prepoznati u tekstu, pa naravno da preporučujem slušanje i to više puta 🙂

Čitavu plejlistu možete naći na adresi https://www.youtube.com/playlist?list=PL7DE3CBED0198A069 i uživati u muzici i stihovima čoveka koji nije bio krojač veselih odela i kome se ispunila želja da ode i vrati se posle 10 godina – na žalost, samo kao glavna ličnost tekstova koji počinju sa „Raško je bio legenda Čačka“…

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s