League of Legends

on

Pre otprilike godinu dana sam odlučio da nađem neku on-line besplatnu igricu i da trošim ovo malo slobodnog vremena koje mi je na raspolaganju. Tada je poprilično aktuelna bila World of Tanks, ali sam shvatio da tu ima mnogo promenljivih u vezi sa oklopom, uglom gađanja… Jednostavno nisam bio spreman da se toliko ozbiljno upuštam u bilo šta pa sam ipak izabrao League of Legends. Nekada davno sam igrao Warcraft III, pa sam mislio da će mi to ići lakše i opuštenije. O, kako sam naivan bio.

LoL je igrica nastala na osnovu modifikovane mape za Warcraft III – Frozen Throne zvane Dota (Defence of the Ancients). Za razliku od samog Warcrafta, nije moralo da se vodi računa o rudnicima zlata, skupljanju drvne građe, kao ni o običnim jedinicama i svako je birao samo jednog heroja kojeg je razvijao. Igra se pet na pet, postoje tri linije kojom se kreću osnovne jedinice a cilj je osvojiti protivničku bazu. Reklo bi se jednostavno za igranje, zar ne?

Dota_Imba_Runes

Kako je taj mod igrice bio izuzetno popularan, stvorila se potreba za kreiranjem igrice potpuno nezavisne od Warcraft-a. U septembru 2006. od ljudi koji su rukovodili Dotom odvojila se grupa koja je osnovala Riot Games sa željom da napravi besplatnu igricu koja će ličiti na Dotu – League of Legends. Bilo im je potrebno nešto više od tri godine da zvanično objave igricu, tačnije to se desilo 27. oktobra 2009.

U početku je igranje bilo bez previše taktiziranja. Svako je gledao da svog čempiona (nisu više heroji) razvije što bolje ume i da nanosi što više štete protivnicima. Pojavom profesionalnih ekipa i takmičenja svi su se uozbiljili i počeli da prave raznorazne taktike (META) kako bi trebalo igrati. Prvo ozbiljnije takmičenje je bilo 2010, a osvojila ga je ekipa Counter Game Logic iz SAD i za to dobila 7 hiljada dolara. Kao što ime ekipe kaže, imali su neku svoju logiku drugačiju od ostalih i to je tada davalo rezultata. Sve ekipe iz Severne Amerike su manje-više kopirale taj stil igre. Drugi delovi sveta su nastavili sa traženjem „prave“ taktike.

maxresdefault

U oktobru 2011. je održano prvo Svetsko prvenstvo u LoL-u nagrada za prvoplasiranu ekipu je bila 50 hiljada zelenih novčanica. Turnir je osvojila evropska ekipa Fnatic, drugoplasirani su takođe bili Evropljani dok su na trećem mestu bili Team SoloMid poslednja ekipa iz Severne Amerike koja se plasirala u polufinale. Od druge sezone nagrada za prvo mesto je milion dolara i taj period su obeležile ekipe sa dalekog istoka.

Trenutno je u toku je Svetsko prvenstvo sezona 5, koje se održava u Evropi. Zanimljivo da grupnu fazu nije prošla nijedna ekipa iz Severne Amerike, u tih osam najboljih su ušle dve ekipe iz Evrope Fnatic i Origen (koju vodi član originalnog tima Fnatic), ostalo su ekipe iz Kine, Koreje i Tajvana. Celo takmičenje možete pratiti na zvaničnom sajtu i svi mečevi se mogu direktno gledati na YouTube, uz analitičare i stručne konsultante , naravno da nema plaćanja. Finalni mečevi će se odigrati poslednjeg dana oktobra u berlinskoj Mercedes Benc areni.

fe5d4db33318ff2fc881366129c00991

META (način igranja) se razvio toliko, da sad postoje jasno definisane uloge za svakog od pet igrača. Svaki čempion ima ulogu koja mu najviše odgovara, mada ima uvek pokušaja da se „razbije meta“ i da se neki čempion proba u nekoj neprirodnoj ulozi. Ali ako probate da igrate nešto van šablona, morate to probati ili protiv botova ili u ekipi gde su vaši LoL drugari, inače će vas saigrači još pri izboru slati u tri lepe…

Što se mog igranja tiče posle otprilike godinu dana, savladao sam terminologiju, pronašao youtube kanale gde gledam profesionalce i sad konačno razumem to što gledam. Koristim čempione koji su mi simpatični i pri tom totalno drugačiji od ostalih. Oni nisu preterano popularni pa saigrači nisu oduševljeni, al šta da se radi.

Igrica je napravljena tako da u principu nije potrebno ikakvo plaćanje, samo što je onda potrebno poprilično vremena da bi se otključali svi čempioni. Naravno, Riot mora nekako da živi, pa je uz moguće plaćanje moguće brže otključati čempione i izabrati neke lepše skinove za njih.

Dakle, ako želite da igrate igricu koju igraju milioni, za koju su potrebne godine da bi se savladala, a potom ko zna i da postanete profesionalni igrač onda se oprobajte u League of Legends. Treba napomenuti da je grupa koja je ostala da održava Dotu, razvila Dota 2, zasebnu igricu i objavila je u julu 2013. Igrice su slične, ali postoje suptilne razlike, bar tako sam shvatio gledajući i čitajući o LoL-u. Pa slobodno možete i to probati, za mene je i ovo previše.

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s