21. Festival autorskog filma: 84 filma, 8 programa i 9 dana!

Festival autorskog filma, tradicionalna manifestacija za ljubitelje sedme umetnosti, ove godine se održava 21. put od 27. novembra do 6. decembra na više bioskopskih lokacija u Beogradu. Dvadeset  prvo izdanje kultnog Festivala  predstaviće publici raznovrstan program sačinjen od pobednika svetskih filmskih festivala, ostvarenja reditelja koje publika festivala voli i odlično poznaje, kao i zanimljive filmove koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu. Kao i svake godine, Festival autorskog filma podržaće zanimljive domaće autore i njihova ostvarenja.

21-faf-post-big14-695x404
Plakat ovogodišnjeg festivala je inspirisan stogodišnjicom rođena Orsona Velsa, jednog od najznačajnih filmskih autora i tvoraca savremenog filmskog jezika.

Program ove godine čine 84 filma podeljena u osam programskih celina. Glavni, takmičarski program donosi 22 ostvarenja od čega 12 u konkurenciji za Gran pri festivala Aleksandar Saša Petrović. Filmovi koji konkurišu za Gran pri su Šaulov sin Lasla Nemeša, Četvrti pravac Gurvindera Singa, Blago Kornelia Porumboiua, Zemlja i senka Cesara Augustoa Acevedoa, Mahnitost Emina Alpera, Džejms Vajt Džoša Monda, Pod električnim oblacima Alekseja Germana, Projekat stoleća Karlosa Kvintela, Naša svakodnevna priča Inesa Tanovića, Chevalier Atine Cangari,Porodica Saše Radojevića i Fatima Filipa Fukona.

670780_film-iz-daleka-foto-promo_f
U fokusu filma „Iz daleka“ je priča o prijateljstvu koje nastaje između predstavnika više klase Armanda i mladića sa problematičnom prošlošću.

Među filmovima koji će se naći u glavnom programu nalazi se pobednik 72. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji – debitantsko ostvarenje „Iz daleka” (Desde allá) venecuelanskog režisera Lorenca Vigasa, koji ujedno i otvara festival,  zatim dobitnik Grand pri žirija u Kanu „Šaulov sin“, dobitnik Srebrnog medveda za režiju „Aferim!“, kao i novi film Aleksandra Sokurova Frankofonija, dokumentarno-igrano-esejistički film koji donosi priču o Drugom svetskom ratu i ulasku fašista u Pariz. Biće tu još mnogo ostvarenja koji su nagrađivani na renomiranim svetskim festivalima.

308656_srdan-golubovic01fonetfoto-fonetap_f

Srdan Golubovic, predsednik Saveta Festivala

„Festival Autorskog filma je postao tako obiman i ambiciozan upravo zbog publike, koje iz godinu u godinu ima sve više, koja je sve više raznolika, radoznala i čija su očekivanja i gledalački apetiti sve veći i zahtevniji. Zbog toga smo pored glavnog festivalskog programa, prošle godine ustanovili novi program – Bande à part, program radikalnog autorskog filma, koji istražuje nove forme filmskog jezika i beskompromisnog društvenog angažmana“, kaže Srdan Golubovic, filmski režiser i predsednik Saveta festivala.

„U okviru pratećeg programa, novitet je program Hrabri Balkan koji  istražuje i otkriva drugačije, posebne, originalne, radikalne, hrabre, beskompromisne, angažovane, intimne i autentične autorske svetove. Ima nameru da osluškuje i prepoznaje nove autorske glasove i tokove balkanskih kinematografija. U svom konceptu će objedinjavati i sadržati sve forme, od dugometražnog igranog i dugometražnog dokumentarnog filma, do kratkog igranog i dokumentarnog, eksperimentalnog i animiranog filma. Hrabri Balkan je zamišljen kao prostor slobode autorskog izraza, posebnosti, hrabrosti i mašte“, dodaje Golubović.

U okviru Festivala autorskog filma, planirane su i retrospektive filmova Krste Škanate, legende jugoslovenskog autorskog filma, čiji se  dramski potencijal krije se u naročitom vidu psihodrame koju žrtve ili obespravljeni u njemu praktikuju: kroz mimiku, gestove i grimase, bujicu govora i rečita ćutanja. U njegovim dokumentarcima “junaci” nastoje da se oslobode utvara prošlosti, pre svega nanesene nepravde, počinjene u nečije ime, iz navodno “viših interesa“. Škanata je autor filmova „Odričem se sveta“, „Uljez“, „U senci magije“, „Prvi padež – čovek“, „Dvanaest meseci zime“, „Ratniče, voljno“, „Teroristi“, „Hvala na slobodi“…

Ostvarenja koja će biti prikazana na 21. Festivalu autorskog filma drugačija su od većine filmova sa redovnog bioskopskog reperotoara – ne teže pukoj zabavi, već traganju za dubljom, istinitijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka, a istorija filmske umetnosti uči nas upravo tome da su baš debitantska ostvarenja donosila bitne promene u evoluciji filmskog izraza, da su obogaćivala filmski jezik i način mišljenja, da su radikalno menjala svest i smelo otvarala nove epohe filma kao specifičnog medija. Ajzenštajnova Oklopnjača Potemkin  usmerila je filmsku umetnost ka veoma složenom načinu mišljenja u slikama, Vigoova Atalanta je uspostavila most između francuskog nadrealizma i italijanskog neorealizma, Viskontijeva Opsesija utemeljila je novi odnos prema realnosti, dajući nam “globalni opis stvarnosti pomoću globalne svesti”, a  Velsov Građanin Kejn ponudio model modernog, polivalentnog i metaforički otvorenog dela (što je glavna odlika moderne umetnosti uopšte).Godarov film Do poslednjeg daha definisao je poetiku “novog talasa”, čije će reformatorske ideje zapljusnuti svetski film, a u to vreme, počtkom šezedesetih, okupljeni oko Kino kluba Beograd, počeće da snimaju svoje prve igrane filmove dojučerašnji kino-amateri (Makavejev, Pavlović, Rakonjac), započinjući epohu jugoslovenskog “novog filma“.

FAF

Na 21. Festivalu autorskog filma će biti prikazan najveći broj filmova od nastanka festivala i biće verovatno najambicioznije i najobimnije izdanje do sada. 84 filma, u 8 programskih celina, 10 bioskopskih sala, za 9 festivalskih dana!

 

Prodaja karata počela je 17. novembra, a cena u zavisnosti od vremena projekcije iznosi 150, 200, 250 i 300 dinara. Karte će moći da se kupe na blagajnama Doma omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu kulture Studentski grad, bioskopu Fontana, UK Parobrod i Art bioskopu, dok će blagajne Muzeja Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) i Zgrade Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1) prodavati karte sat vremena pred početak projekcije.

Festival se održava na više lokacija u gradu: Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) i Zgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1), Domu kulture Studentski grad i bioskopu „Fontana“.

Kompletan program, kao i sve dodatne informacije u vezi sa Festivalom autorskog filma objavljene su na zvaničnom sajtu www.faf.rs. Festivalske vesti je moguće pratiti i na FB straniciwww.facebook.com/festivalautorskogfilma i Tviter nalogu @FAFB.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s