Devojka biserne kose

Slava mađarske pop-rok muzike nikada nije uspela da pređe granice našeg severnog suseda, iako se s pravom možemo upitati zbog čega veličine kao što su Bonanza Banzai (tvorci vanvremenskog hita Induljon a Banzáj) ili Sugarloaf (čiji hit Hajnalig még van idő peva Heni Der iz Čantavira) ne nalaze i put do naših slušalaca.

Srećom po mađarske poreske obveznike, grupa Omega je 1969. godine objavila pesmu „Gyöngyhajú lány“ (Devojka biserne kose), koju ne samo što su obradili muzičari diljem Istočne Evrope, već je došla i do repera Kanye West, a pojavljuje se i u trejleru za jednu video igru iz 2014. godine!

Originalna verzija pesme, objavljena na albumu 10 000 lépés, ima preko 5 miliona pregleda na YouTube, što sigurno može činiti ponosnim kompozitora Gábor Presser-a, pisca teksta Anu Adamiš i pevača Janoša Kobora, čiji je imidž zaista teško opisati rečima.

Džeger za siromašne
Džeger za siromašne

Nakon što pesma postaje jedna od najpopularnijih u Mađarskoj ’70ih godina prošlog veka, Omega objavljuje verzije na engleskom (Pearls in Her Hair) i nemačkom jeziku (Perlen im Haar), što potom doprinosi njenom bržem širenju na ta govorna područja.

Nekoliko grupa iz Poljske obrađuju pesmu pod nazivom Dziewczyna o perłowych włosach, od kojih je obrada Kult-a možda i najbolja (i otpevana na originalnom jeziku). Trend redom slede i Česi (Dívka s perlami ve vlasech Aleša Brahte poznatijeg kao češki Vlado Kalember), potom nekadašnji Jugosloveni (Devojka biserne kose u izvođenju grupe Griva, čiji je naziv očigledno inspirisan imidžom našeg veselog Janoša), neizbežni Bugari (Батальонът се строява / Batalyonat se stroyava dueta Južni vetar (Дует „Южен Вятър“ / Duet „Juzhen Vyatar“)) i ničim izazvani Litvanci (Meilės Nėra grupe Keistuolių Teatras, a potom i Viktorija Karaniauskaitė (ViQte)).

Meni omraženi Scorpions nisu odoleli a ne preraditi i ovu pesmu (White Dove) i učiniti je potpuno ogavnom i neslušljivom kao i ostale svoje pesme. Listu zaključujemo obradom – u ubskim okvirima anonimnog pevača – Frank Schöbel (Schreib es mir in den Sand), kao i informacijom da se na netu može naći i nekoliko remiksa.

Kanye West je smetnuo sa uma da autorska prava i dalje štite „Devojku biserne kose“, pa je 2013. godine sempl koristio kao outro pesme „New Slaves„, bez traženja dozvole od Omege ili Hungaroton Records.

Na kraju, u martu 2014. pesma postaje deo trejlera za video igru This War of Mine, zaokružujući put od lokalnog hita,  preko pesme popularne u Istočnoj Evropi, Nemačkoj, Francuskoj i Engleskoj, do svetski poznate melodije.

 

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s