Šta je „crni petak“ i kako ga proslaviti

Civilizovani Zapad danas proslavlja Crni petak, dan koji sledi Danu zahvalnosti u SAD (Thanksgiving), a tradicionalno se obeležava sniženjem već sniženih cena. Nakon što su pojeli ćurku i počastili Indijance iz obližnjeg rezervata, Amerikanci se okreću nastupajućim Božićnim i Novogodišnjim praznicima, kao još jednoj prilici da potroše teško zarađeni novac.

Slično starim srpskim običajima za Božić, tako i američka deca, slaveći Crni petak, na sebi svojstven način „pijuču“ i traže slatkiše u slami:

Crno dete našlo je crni televizor
Crno dete našlo je crni televizor

Pravo poreklo naziva Crni petak je sporno. Neki tvrde da se odnosi na činjenicu da je to dan kada trgovci „izlaze“ iz crvenog, odnosno završavaju godinu sa dobitkom i prelaze u crno, dok drugi tvrde da se odnosi na oznake na cenama u prodavnicama.

Ipak, većina se slaže da se na ovom terminu možemo zahvaliti policiji američkog grada Philadelphia. Naziv je nastao dan nakon haosa koji  je zahvatio Filadelfiju kada su se u istoj ulici našli kupci koji su pohrlili da ugrabe aktuelne popuste i navijači koji su pošli na godišnju utakmicu Army protiv Navy Forces. Prema dostupnim podacima, naziv se počeo koristiti 1950-ih i 1960-ih godina prošlog veka, sudeći po izveštajima lokalnih novina, a potom se polako proširio i po ostatku zemlje.

Kupovina je u SAD oduvek predstavljala vrhunac Thanksgiving sezone. Ranije se ovaj praznik slavio zadnjeg dana novembra, ali je predsednik Ruzvelt, pod pritiskom trgovačkog lobija, to premestio unapred, kako bi Amerikanci imali više dana za božićni shopping. 

Budući da smo i mi postali pravi mali istočni Zapadnjaci, tako su se i naši trgovci dosetili da ovaj sveti dan proslave na sebi svojstven način.

Slavlje počinje rano ujutru, kada je po tradiciji potrebno prelistati sajtove koji nude robu po sniženim cenama, danas i samo danas. Zatim ritualno odlazite do mesta na kojem čuvate novac ili kreditne kartice, a onda klikćete na izabrane proizvode dok vam se ne pokvari miš ili tastatura. Na kraju, plaćate sve to novcem koji nemate, a na kraju dana lamentirate o osećanju sreće koji vas je obuzeo nakon kupovine potpuno nepotrebnih proizvoda. Praznik se završava SMS obaveštenjem, kojim vam banka saopštava da ste prekoračili dozvoljeni minus.

Tradicionalna borba oko torbe od maltene prirodne kože
Tradicionalna borba oko torbe od maltene prirodne kože

Sada kada znate kako se slavi Crni petak, ne preostaje vam ništa drugo, nego da posetite Aliexpress, Amazon ili najbližu lokalnu prodavnicu i obradujete sebe, prodavca i banku.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s