Alternative film/video 2015: Festival novog filma i videa

klupice studenjak

Jedan od najstarijih festivala eksperimentalnog filma i videa u Evropi biće održan od 8. do 12. decembra u Domu kulture Studentski grad.

U konkurenciji za nagrade, od preko 500 prijavljenih filmova, biće prikazan 41 eksperimentalni film iz 22 zemlje. Žiri  u sastavu Ana Hušman, autorka iz Hrvatske, Nil Jang, filmski kritičar iz Engleske i Stevan Vuković, kustos i teoretičar iz Beograda, odabraće 10 filmova za Listu značajnih kinematičkih ostvarenja Festivala. Dobitnici nagrada će biti gosti rezidencijalnog programa Akademskog filmskog centra Doma kulture Studentski grad u okviru koga će realizovati svoj novi film.

 

SetWidth160-Nil-Jang-Plakat
Neil Young gostovao je u beogradskom Domu omladine ove godine gde je odrzao predavanje We don’t need another hero o filmskoj kritici, predstavio svoje omiljene filmske kriticare i objasnio kako je ponekad opasno gledati mnogo filmova!

Festival ALTERNATIVE FILM, pokrenut je 1982. u Akademskom filmskom centru Doma kulture „Studentski grad“ kao jugoslovenski festival sa idejom da „zabeleži i teorijski definiše kretanja i, da ukaže na istinske vrednosti i nove stvaralačke mogućnosti u oblasti alternativnog filma“.Festival je prvi put održan sa namerom da istražuje filmsku produkciju u domenu onoga što predstavlja alternativu komercijalnom filmu – različite vidove alternativnog, eksperimentalnog, nenamenskog, umetničkog, kratkometražnog, radikalnog filmskog mišljenja… Prekinut ratom u Jugoslaviji početkom devedesetih godina prošlog veka, obnovljen je 2003. kao regionalni festival uspostavljajući pokidane veze i nastavljajući da bude spona među stvaraocima ex-jugoslovenskih prostora.

 

Od 2006. godine, Festival postaje medjunarodni, sa ciljem da pruži uvid u nove tendencije na medjunarodnoj sceni i omogući širu kontekstualizaciju domaće i regionalne scene.

 

 

U vreme digitalnog filma i videa, glavni program će biti otvoren projekcijom sa 35 milimetarske filmske trake filma The Exquisite Corpus, svetski poznatog austrijskog avngardiste Petra Čerkaskog čiji su se filmovi redovno mogli videti, kao i ovaj, na Kanskom festivalu.

Plakat-Alternative-slajder
Pored okruglog stola sa temom Alternativni film i video u vreme interneta i Istraživačkog foruma sa temom Umetnost novih medija, intrigantan istraživački program će biti izložba, projekcije i razgovor na temu: Beograd – Zagreb – Split: hrvatsko-srpska avangardna filmska preplitanja.

 

Slobodan Šijan daće uvodnu reč na Festivalu alternativnog filma
Slobodan Šijan daće uvodnu reč na Festivalu alternativnog filma

Otvaranje festivala, posvećeno je rano preminuloj Vukici Đilas i njenim HOME MOVIES filmovima koje je snimala 8mm filmskom kamerom skoro celog života. Posle njene smrti 2003. prikazani su prvi i jedini put u dvorani Kinoteke. Pohranjeni u Arhivu alternativnog filma Akademskog filmskog centra, predmet su istraživanja kultnog reditelja Slobodana Šijana koji je napravio izbor, a daće i uvodnu reč. Kinematičke vrednosti ovih ličnih, intimnih ali i dnevničkih filmova biće podržane klavirskim improvizacijama piano dua LP (Sonja Lončar i Andrija Pavlović).

Ulaz na sve projekcije je besplatan. Info o programima na www.dksg.rs kao i na www.alternativefilmvideo.org.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s