Sve se može kad se hoće

„Tika-taka, tika-taka, tika-taka…“ bio je ritam u kom je žuti kineski sat dobovao po Marijaninim živcima. Još jedno „tika-taka“ i prokleta naprava će se oglasiti sa ciljem da je probudi.

„Tika-ta.. tinanana, tinanana, tinanana“ ― bila je u pravu. Pružila je ruku vođena ne životnom energijom, već željom da joj taj probadajući zvuk ne remeti opelo nad sopstvenom telesinom.

Mehanizam je utihnuo pod krutošću njenih vitkih prstiju, a ona je ponovo skliznula u pređašnji pogrebni položaj. „Znači ovako to izgleda“, mislila je, čvrsto stežući preklopljene šake. Samo jedna poza koja se proteže beskonačno. „Dobro… ne baš beskonačno… dok crvi i ostala gamad ne odrade svoj posao… ništa nije beskonačno… beskonačno je samo pojam u matematici… ništa više.“

Pridigla se kada su joj zglobovi prstiju pobledeli od pritiska, a uredni nokti propratno urezali u kožu. Obući se ili ne, pitanje je sad. Otići u školu ili ne, pitanje je sad. Živeti ili ne, pitanje je sad. Glumila je Marijana Hamleta još par momenata.

„Sve zvuči mnogo dramatičnije kada mu se s kraja nalepi pitanje je sad“, pomislila je. To bi je pod normalnim okolnostima nateralo da usne izvije u poluosmejak, ali sada nije. Možda se ova pitanja ne čini suštinskim za nastavak sveta, s obzirom na to da vi verovatno shvatate kako svet i dalje postoji, bez obzira na Marijanin odgovor na sva prethodna pitanja (znate li?). No, upitajte bilo kog učenika na planeti, utorkom ujutru, da li odgovor na ova pitanja zaista nije od značaja za nastavak sveta.

Utorkom ujutru se dešavaju važnije stvari nego što iko od nas može zamisliti. Marijana je, pak, mogla. Ovog utorka, kada je cele noći po unutrašnjosti njene lobanje odzvanjao valcer časovnika, u pravilnim taktovima, ona je imala pismeni iz matematike.

Brižljivo je pripremala tačno 5 zadataka za odeljenje treće sedam, gde je bila ne samo professor matematike, već i razredni starešina. Potrudila se da zadaci ne budu ni teški, ni laki, već pravedni. Odeljenje ju je danima molilo da odlože pismeni, ali Marijana je odlučno ostajala pri svome iako opkoljena molbama. Danas je bilo drugačije. Gusta magla pala je na grad i zaplela se u krošnje drveća.

Marijani se stvarno nije išlo u školu. „Pa ja sam poblesavila od silnog vremena sa učenicima“, pokušala je da prkosi sebi, a onda se zapitala da li je stvarno tako. Je li razlika u godinama i pozicijama dovoljna da nas odvoji i kao ljudska bića? Ljudska bića kojima se, utorkom ujutru, podleže pod težinom jorgana, kao pod spas od nagomilanih briga što vrebaju sa njegovih ćoškova. „Bože, pa kakav sam ja to profesor, ako ne odem na svoj pismeni?!“, razum je i dalje pružao otpor. „Jesam umorna, ali nije to ništa što dve šolje turske i nekoliko cigareta ne mogu da srede…“ Ogrnula je kućnu haljinu i otišla da skuva prvu šolju kafe tog utorka ujutru.

Nedugo zatim opijajući dim širio se celom kuhinjom, rvući se sa tek zapaljenom tankom cigaretom. Otpivši poslednji gutljaj kafe, ugasila je cigaretu i vratila se u sobu. Stajala je pred ogledalom, i dalje posrćući u nameri da uzme četku i napokon se spremi za posao. „Ne mogu da im dozvolim da posumnjaju u moj autoritet… ja sam najstroža profesorka matematike u školi… ne mogu uraditi ono što oni hoće… ali tako mi se prokleto spava! Šta više… tako mi se… prokleto… ne ide!“ Odustala je od poseganja za četkom.

Marijana Blažić, najstroža profesorka matematike (i razredni starešina), utonula je u san utorkom ujutru, umesto da ode u školu i održi pismeni; pokazavši da se sve može kad se hoće, ali i da se ništa ne mora ako se neće, osim da se umre. Jednom tada još malom Nikoli, od koga nije bila toliko različita koliko su ljudi mislili (kao što i danas misle), spasila je ljubav prema matematici, koju samo tada nije dobro naučio, ali što niko nikada nije saznao, pa ni ona sama.

(Mladenka Orlić, pohvala, kategorija Srednja škola)

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s