Pahulja

urban fest

To je bilo noć pred Novu godinu. Tiho se rodila jedna pahuljica.

Bila je to magična pahulja od srebrnkasto-belih kristala. Izgledala je kao najlepši zimski dijamant. Laka kao pero, letela je sa porodicom, među svim ostalim pahuljama, po belom svetu. Na tamnom nebu izgledale su čudesno – kao da je neko prosuo po nebu čarobni prah.

Polako je svitalo, novorođeno sunce se protezalo u jutarnjoj izmaglici. Malena pahulja je, zaneta prizorom i zaslepljena svetlošću, skrenula sa dobro poznate putanje i izgubila se. Ugledala je jednu smrznutu baricu i upitala: – Izvinite, gospođice barice, da li možda znate gde se tačno nalazi putanja pahulja? Barica se nemoćno osmehnula zaleđenim usnama:

– Izvini, malena, ne znam. Ja sam prikovana do prvog sunca za zemlju…

Pahulja je nastavila da luta od barice do barice, preko opalih listića i polomljenih grančica, ali niko od njih nije znao gde je putanja svih pahulja. U jednom trenu pahulju je obavila srebrna magla, sakrivši sve poput magične zavese. Dunuo je ledeni vetar i pahulju odneo do druge, nepoznate zemlje. Stizala je raskošna novogodišnja noć. Pahulja je letela na krilima vetra kroz razne zemlje, sretala drugačije kulture, upoznavala različite običaje i proslavila nekoliko puta dolazak Nove godine. Najblistaviji je bio vatromet nad Jelisejskim poljima. Razumela je zašto Pariz zovu Gradom svetlosti. Već umorna i opijena slavljeničkim slikama, pala je na moje toplo lice i stopila se sa suzama radosnicama, u ponoć naše Nove godine. Za obe to je bila najlepša novogodišnja noć…

(Lenka Vučković, OŠ “Vasa Čarapić“, Beli Potok, pohvala)

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s