Slikar koji skoro pola veka uživa dok slika

miodrag petrović

„Na početku ja sam se mučio da stvorim svoj stil, a onda sam shvatio da ne treba da se mučim tragajući za nekim svojim načinom, nego da treba da uživam dok slikam“, kaže akademski slikar Miodrag Mile Petrović, i sudeći po njegovim delima on skoro pola veka uživa dok slika.

Nakon otvaranja izložbe u Narodnom muzeju, gde su brojni Valjevci imali priliku da uživaju u slikama Mila Petrovića, otkrivajući jednostavnost i lepotu njegovih dela koja opčinjavaju, kaže da „voli ljude, voli da se druži sa njima, otuda i inspiracija“, jer bez ljubavi nema umetnosti. Pored ljudi česti motivi su i priroda, što je, kako reče tesno povezano, jer šta je čovek bez prirode.

Slike Mila PetrovićaSlike Mila Petrovića (Foto: Đorđe Đoković)

Slike Mila PetrovićaSlike Mila Petrovića (Foto: Đorđe Đoković)

U poslednje vreme slika isti motiv, istu kompoziciju, samo ih različito boji, otuda i, samo na prvi pogled, njihova različitost. To je mala igra i eksperiment u koje je hrabro ušao slikar. Posmatrajući slike Mila Petrovića uočavam i da na nekim slikama dominiraju tamne boje – siva, braon, crna, boje koje upućuju na tugu, a na drugim, pak, jarke – ružičasta, tirkizna, zelena, boje koje oslikavaju radost i sreću. Neuobičajen raspon u koloritu. Mile Petrović kroz osmeh mi reče – „podmlađujem se!“

„Uvek sam slikao tamnim bojama, a sada sam rešio da se igram. Pokušao sam da jedan isti motiv, koji zadržava svoju kompiziciju, obojim drugačije i to svetlim, veselim bojama, od ružičaste, preko plave do zelene“, objašnjava slikar i saglasan je sa mojom konstatacijom da su boje u skladu sa raspoloženjem, i otkriva „da je raspoloženje u skladu sa godinama ili što stariji, to sve raspoloženiji“.

Studiranje je najlakše. Najteže dolazi posle, kada završiš i kad treba da se dokažeš, poručio je sinu Kosti koji je upisao Akademiju.

Mile Petrović vidi ono što mi ne vidimo i u tome je tajna njegovog slikarstva, rekla je na otvaranju izložbe dr Radmila Obradović. „Rado gledam njegove pejzaže i pokušavam da odgonetnem tajnu, koju on krije u ruci i glavi. Kako to ranije nismo videli ili taj ‘lukavi lisac’ vidi ono što mi ne vidimo. Da li je njegovom oku Bog podario večnu dugu, pa mu pejzaži odišu vedrinom, tek osunčanog i kišom okupanog predela? Ne, on je majstor, zanatlija dobro izučenog zanata kakvih, skoro, da više nema“, rekla je Radmila Obradović.

Radmila Obradović i Mile PetrovićRadmila Obradović i Mile Petrović (Foto: Đorđe Đoković)

Akademski slikar Miodrag Mile Petrović imao je preko 130 samostalnih izložbi, potpisao je više od 2000 slika, koje su svoje mesto pronašle van granice Srbije i Uba, u Italiji, Americi, Francuskoj, Kanadi. Pre 30 godina atelje umetnika je izgoreo, tako da su mnoga dela zauvek uništena, ali zahvaljujući privatnim kolekcijama, većina slika Mila Petrovića je sačuvana.

Sa otvaranja izložbe u MuzejuSa otvaranja izložbe u Muzeju (Foto: Đorđe Đoković)

Mada nije rođen na Ubu, kaže da je Ubljanin

Miodrag Mile Petrović rođen je 1935. godine u Negotinu. U rodnom gradu završio četiri razreda osnovne škole, iz trećeg razreda gimnazije isključen zbog lošeg uspeha. Otac Mihajlo ga godinu dana uči molerskom zanatu. Kartografsku školu u Beogradu, u trajanju od tri godine, upisuje 1948. Tri godine radio kao kartograf u prestoničkom zavodu „Geokarta“. Na akademiju likovnih umetnosti u Beogradu primljen 1955. i završava u roku (1960) u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Dve godine kasnije, kao stipendista Saveznog izvršnog veća kod istog profesora završio je i postdiplomske studije. Član ULUS-a od 1960. Godine 1963. doseljava se na Ub, gde dve decenije radi kao profesor Učiteljske škole i Gimnazije. Prosvetni savetnik u Prosvetno-pedagoškom zavodu  Valjevo je do 1992. godine. Aktivno službovanje završava u „Tamnavskim novinama“ i Kulturno-infomativnom centru Ub. Osnivač je i prvi predsednik Udruženja likovnih stvaralaca Tamnave „Spektar“

Objavljeno na: http://www.kolubarske.rs/sr/vesti/kultura/3796/Slikar-koji-skoro-pola-veka-u%C5%BEiva-dok-slika.htm

Preuzeto sa http://www.kolubarske.rs
Autor: Darija Rankovic

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s