Večeras otvaranje izložbe Udruženja stripskih umetnika Srbije

Četvrta godišnja izložba Udruženja stripskih umetnika Srbije održava se od 22. do 27. decembra u galeriji Doma omladine Beograda. Izlažu su radovi preko 200 likovnih umetnika i pedesetak scenarista.

Manifestaciju će danas, 22. decembra, u 19 časova otvoriti međunarodno priznati umetnici Rade Tovladijac, predsednik USUS, i Dragan Lazarević, potpredsednik, sa gostima. Izložba preko digitalnih otisaka prikazuje radove realističkog i karikaturalnog stripa, ali i avangardnog i eksperimentalnog.

U pitanju su dela koja objavljuju najveće izdavačke kuće u Evropi i Americi, ali i ona sa lokalnih scena Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i drugih zemalja u kojima Udruženje ima članove.

Još jedna posebnost godišnjih izložbi USUS jeste da, uz velikane stripa, na njima izlažu i omladinci, koji tek ulaze u svet profesionalne umetnosti. U skladu s tim, obeležava se i dvadeseta godišnjica Škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“ čiji sadašnji i bivši učenici gostuju na beogradskoj izložbi, čime USUS odaje počast Leskovcu kao važnom stripskom središtu Balkana.

Komemoracija Zdravku Zupanu (1950-2015), velikanu evropskog stripa i jednom od utemeljivača Udruženja, održava se u istoj galeriji, u subotu, 26. decembra u 13 časova. Isti dan u 14 časova, učenici Škole stripa i ilustracije „Đorđe Lobačev“ i druga deca i omladinci učestvovaće u otvorenom času crtanja u čast Zupana i njegovih junaka: Zuzuka, Munje, Mikija Mausa i drugih.

Udruženje stripskih umetnika Srbije je i tokom 2015. godine imalo važne delatnosti. Osim velike godišnje, izdvajaju se izložbe u Nišu, tokom festivala Nifest: „Dikan ili Zlatno doba srpskog stripa“ Laze Sredanovića, „Mlade lavice“ gde su izlagale Milica Mastelica, Ivana Lazić i Milica Marković, kao i „Zlatni jubilej Zdravka Zupana“ povodom pedeset godina umetnikovog rada na stripu. Takođe je značajna i izložba savremenog srpskog stripa u Domu kulture u Obrenovcu.

Pored godišnjice Leskovačke škole, članovi USUS-a obeležili su i osam decenija od izlaska prvog specijalizovanog stripskog lista u regionu – Strip (1935), sedam decenija od posleratne obnove stripa sa serijalom „Tri ugursuza za vreme okupacije“ (1945) i druge.

USUS je osnovan 2010. godine. Ima preko 300 članova i pripada najvećim udruženjima ove vrste u Evropi. Svoje projekte radi u saradnji sa brojnim ustanovama u zemlji i svetu, a najviše sa Francuskim institutom u Srbiji i Domom omladine Beograda.

Zvanični sajtovi
• Udruženje stripskih umetnika Srbije http://www.usus.org.rs/
• Dom omladine Beograda http://www.domomladine.org/

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s