Festival iranskog filma

Večeras u Jugoslovenskoj kinoteci počinje 15. po redu Festival iranskog filma, a na programu je šest ostvarenja iz novije iranske produkcije.

Nakon poslednje decenije XX veka u kojoj je iranska kinematografija uz velike uspehe na svim najznačajnijim filmskim festivalima širom sveta zauzela jedno od vodećih mesta u svetu filma, ušla je u novi milenijum i treću deceniju nakon Islamske revolucije sa značajnim iskustvom. Pojavio se i veliki broj mladih reditelja koji su uz već poznata imena nastavili da stvaraju značajna filmska dela.

Veća ulaganja i nove tehnologije dopirnele su i dodatnom porastu broja gledalaca iranskih filmova u prvoj deceniji XXI veka.

Festival otvara „Redak istine“ (2012) reditelja Ali Vaziriana, film koji govori o mladom bračnom paru, vlasnicima kulturnog magazina koji se bori sa finansijskim problemima. U trenutku kada izgleda da izlaza nema, stiže im pomoć iz neočekivanog izvora. Prihvativši tu pomoć, otiskuju se na neizvesno putovanje ka propasti.

redak_istine

Do 8. februara na programu će biti i sledeća ostvarenja:

Danas (2013) Reze Mirkarimija: Vremešni taksista Junes pred kraj smene vozi mladu trudnu ženu u bolnicu, ni ne zamišljajući šta ga tamo čeka, i da će mu ta vožnja promeniti život… Pogledajte trailer za film.

today-reza-mirkarimi poster-2

Neko želi nešto da ti kaže (2012) Manučehra Hadija: Jasaman živi s majkom Lejlom, i nikad nije videla svoga oca. Nakon saobraćajne nesreće doživljava moždanu smrt, a njena majka kreće u potragu za njenim ocem kako bi dobila saglasnost da donira organe svoje ćerke.

manouchehr hadi someone wanna talk to you

„Dani ljubavi i izdaje“ (2014) Davuda Bidela: Ugledni inženjer sa ćerkom dolazi u zabačeno selo radi izgradnje novog modernog naselja. Ubrzo otkrivaju da je lokalno stanovništvo prisilno primorano da napusti svoja ognjišta. Okreću se protiv svojih poslodavaca, što neizbežno vodi do tragedije, ali i do rađanja nove ljubavi.

Once_Upon_A_Time_Love_And_Betray

„Pet zvezdica“ (2013) Mahšida Afšarzadeha: Studentkinja Marijam zapošljava se kao čistačica u luksuznom hotelu, kako bi obezbedila novac za studije. Ubrzo biva suočena sa netrpeljivošću i spletkama među osobljem, a kada jednom čuvenom gostu nestane dragoceni predmet, biva optužena i za krađu.

fajr37_pet_zvezdica

„Rov 143“ Nargesa Abijara: Olfat teškom mukom podiže ćerku i sina. Kada sin kao dobrovoljac ode u rat, ona sa zebnjom prati vesti sa ratišta, očekujući povratak svoga sina.

fajr37_rov_143

U slučaju dolaska glumice Negar Džavaherijan, biće prikazan i film „Ovde bez mene“ koji je tokom prethodnog Festivala privukao najveću pažnju.

Festival organizuju Kulturni centar Irana (www.iran.rs) i Jugoslovenska kinoteka (www.kinoteka.org.rs).

Za kraj, pogledajte listu najpopularnijih iranskih filmova na IMDB.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s