Najkraća priča na svetu

Tada izuzetno mlad, Ernest Hemingvej, pohvalio se u društvu da je u stanju da napiše priču u samo šest reči. Niko mu nije poverovao, svi su shvatili to kao trud i želju mladog pisca da se istakne među starijim kolegama. Ernest je uzeo salvetu sa stola, i na njoj ispisao šest reči. Nije želeo da pročita naglas, već je to rekao kolegi do sebe da učini umesto njega. Niko nije pročitao naglas, a posle nekoliko trenutaka, izvinili su se mladom piscu i jednoglasno izjavili kako je šest reči i više nego dovoljno da se napiše priča. I to, dobra priča.

Priča glasi: For sale: Baby shoes. Never worn.

„Da li se čitanje kratke priče razlikuje od bilo čega drugog? Da li se čitanje kratke priče razlikuje od čitanja pesme ili čitanja romana? Kad sam razmišljao o tome nisam mogao da dođem do nekog određenog zaključka i čini mi se da, ako ne uzimamo u obzir razliku u vremenu, čin čitanja je podjednak u svim slučajevima. Postavlja se drugo pitanje. Šta su naša očekivanja kada čitamo sve to? Da li od kratke priče očekujemo trenutno prosvetljenje, kao što pisci kratkih priča vole da veruju, da li dolazimo do trenutka kada saznajemo neku novu stvar ili do prepoznavanja nečeg starog, za šta nam kod romana treba znatno više vremena.“ David Albahari, Kako čitati kratku priču

Ovo su kratke priče mladih pisaca sa radionice kreativnog pisanja:

1. Idu dva pijana, srećna i zagrljena prijatelja ulicom kasno u noć. Idu, posrću, pevaju i smeju se. Idu oni tako, bezbrižni, hrabro gaze niz ulicu i ne plaše se šta sutrašnji dan nosi. Idu dva pijana prijatelja, idu, a mesec im obasjava put.

„A short story is like kiss in the dark from a stranger.“ Stephen King

2. Sedi jedan čovek u sred zime na ćošku ulice i prosi. Drži ruku ispruženu i glavu pognutu. Misli se gde je sve mogao biti i šta je sve mogao postati. Sedi on tako, misli, i krišom gleda na prolaznike. Sedi on tako dok su mu sati na ovoj zimi odbrojani, sedi i čeka da ga hladnoća uzme.

pity-the-sorrows-of-a-poor-old-man-fp---xix---_-no---(b-size)-painting-artwork-print1331859957638

3. Žena je u krilu drzala dete i čitala mu pricu. Činilo se da je ono ne sluša pažljivo, mozda čak nije ni obraćalo pažnju na njen glas. Devojčica je bila zaokupljena igračkom koju je držala u rukama. Posmatrala je tu lutku sa svih strana. Ništa drugo je nije zanimalo i nije prestala da se igra cak ni u trenutku kada je nestalo struje.

Sebastian-Wernicke_-1000-TEDTalks-6-words-_-Video-on-TED.com_

4. Čovek je polako prišao česmi. Odvrnuo je slavinu i pustio vodu da nekoliko trenutaka teče u tankom mlazu. Onda je zavrnuo rukave, izvadio sapun iz džepa i pažljivo počeo da pere ruke. Spirao je sa njih svu prljavštinu, znoj i krv. Nakon toga je počeo da umiva lice, a hladna voda slivala mu se niz vrat i grudi i natapala njegovu pocepanu belu košulju.

pool-swimmer-lina-golan

5. Pogledale su se na trenutak, a onda su obe potrčale. Kad su se približile ivici bazena, skočile su i zategnuti mišići su se jasno ocrtavali na njihovim preplanulim telima. Zaronile su u dubinu istovremeno i zatim istovremeno izašle na površinu. Brzo su zamahivale rukama i klizile kroz vodu u uskladjenom ritmu. Medju njima nije bilo želje za nadmetanjem, njihova tela bila su kao jedno.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s