Orlovi Rima Enrika Marinija

Moje skromno mišljenje je da će ovo biti jedna od najboljih priča o starom Rimu ispričana u stripu, a možda je i već najbolja, jer Marini u svakom novom tomu prevazilazi samog sebe po majstorstvu.

Baš su šašavi ti Rimljani, često kaže Obeliks, ali osim toga što njihovi putevi i dalje čvrsto stoje, u podsvesti svakog Evropljanina i dalje su najveće carstvo koje je ikada postojalo. Svakih nekoliko godina pojavi se neki proizvod popularne kulture koji rabi teme iz perioda starog Rima. Tako je i sa ovim stripom švajcarskog strip crtača italijanskog porekla Enrika Marinija.

or_1

Marini je našoj publici već odlično poznat po serijalima Džipsi i Škorpija, prvi je objavio Marketprint, a drugi počeo System Comics, pa nažalost odustao, ali srećom Politikin zabavnik je objavio nekih 9 epizoda otprilike tako da ako vas ne mrzi da skupljate polako iz delova vredno je čitanja.

Osnovu priče čine istorijski događaji i istorijske ličnosti, ali nas Marini time ne opterećuje već gradi priču koja bi takođe mogla biti i potpuno fiktivna. Početna tačka je istinita priča o germanskom princu Ermanameru, sinu kneza Sigmara, koji kao talac odrasta u Rimu i postaje rimski vojskovođa, a završna tačka je veliki poraz Rimljana u Teutoburškoj šumi.

Kad su u pitanju Orlovi Rima ovo je izuzetno nacrtan strip koji vizuelno osvaja na prvi pogled, a kolor je odgovarajuć i kad su u pitanju mediteranske i scene u mračnoj Germaniji. Marini je možda u ovom stripu na svom vrhuncu što se tiče crtačkog umeća, ali sam ja potpuno zadovoljan i kvalitetom njegovog prvog samostalnog scenarija, koji je daleko jednostavniji od Škorpije i samim tim olakšava praćenje radnje i uživanje u majstorskoj tehnici. Čini mi se da evropska strip scena u Mariniju dobija pravog naslednika Hermana Ipena.

Između jasno omeđenih istorijskih fakata pratimo vrlo uzbudljivu priču o prijateljstvu, zabranjenim ljubavima, izdajama i zaverama,osvetama i intrigama povezanim sa borbom za vlast i moć. Marini je svakako morao dobro da prouči epohu Oktavijana Avgusta i zbog scenarija, a i zbog crteža koji nam zaista u punoj meri oživljava stari Rim. Sve je tu dato, i rimski bordeli u kojima se Marini ne ustručava da prikaže svu lepotu ženskog tela, i palate i rimsko visoko društvo, odeća i oprema legionara, prizori bitaka i italijanskih i germanskih pejzaža.

Osnovu priče čine istorijski događaji i istorijske ličnosti, ali nas Marini time ne opterećuje već gradi priču koja bi takođe mogla biti i potpuno fiktivna. Početna tačka je istinita priča o germanskom princu Ermanameru, sinu kneza Sigmara, koji kao talac odrasta u Rimu i postaje rimski vojskovođa, a završna tačka je veliki poraz Rimljana u Teutoburškoj šumi.

OrloviRimaIII-web

Između ovih jasno omeđenih istorijskih fakata pratimo vrlo uzbudljivu priču o prijateljstvu, zabranjenim ljubavima, izdajama i zaverama,osvetama i intrigama povezanim sa borbom za vlast i moć. Marini je svakako morao dobro da prouči epohu Oktavijana Avgusta i zbog scenarija, a i zbog crteža koji nam zaista u punoj meri oživljava stari Rim. Sve je tu dato, i rimski bordeli u kojima se Marini ne ustručava da prikaže svu lepotu ženskog tela, i palate i rimsko visoko društvo, odeća i oprema legionara, prizori bitaka i italijanskih i germanskih pejzaža.

ORL_MAK_1-web

U prvom delu je prikazan život na latifundiji jednog starog ratnika koji svog sina i germanskog princa na surov način obučava u ratničkim veštinama. Tu se postavljaju osnovi složenog i komplikovanog odnosa dvojice braće po krvi Marka Aurelija Falkona i Gaja Julija Arminija (ime koje je Ermanamar dobio od Rimljana) koji će se dalje razvijati od ljubavi do mržnje. Ima tu još zanimljivih likova, ali neću vam prepričavati nego pravac Biblioteka „Božidar Knežević“ na Ubu gde imaju prva tri toma. Četvrti je Makondo (po broju izdanja mali izdavač ali po kvalitetu možda i ponajbolji kod nas) u svojoj ediciji Valkire već objavio, a u Francuskoj je za ovu godinu najavljen i peti deo.

a2syom

Moje skromno mišljenje je da će ovo biti jedna od najboljih priča o starom Rimu ispričana u stripu, a možda je i već najbolja jer Marini u svakom novom tomu prevazilazi samog sebe po majstorstvu.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s