Mračna kula – najava filma

Prema najavama iz Sony Entertainmenta, za nešto manje od godinu dana, tačnije u januaru 2017. godine, na velike ekrane stiže dugo očekivana filmska adaptacija Mračne kule, magnum opusa Stivena Kinga, jednog od najcenjenijih i najpopularnijih pisaca današnjice (u žanrovima koji se pominju na ovom sajtu, bez sumnje).

Priča o ekranizaciji Srednjeg sveta i potrazi revolveraša Rolanda od Gileada za tajanstvenom i mističnom Mračnom kulom počinje sada već daleke 2007. godine, kada IGN Movies objavljuje periodične izveštaje i najave početka snimanja.

U proteklih 10 godina, fanovi su, u iščekivanju prvih kadrova, postavili brojne teorije o glumačkoj postavi, a jedna po kojoj je uloga Revolveraša namenjena Havijeru Bardemu se izdvojila i dugo vremena stajala prvom mestu te top-liste. Bilo je „predloga“ da Vigo Mortensen obuče crno, stavi revolvere za pojas i krene u veliku avanturu. Međutim, početkom 2016. godine, Sony kreće krupnim koracima ka realizaciji ovog uzbudljivog projekta i režiser Nikolaj Arcel objavljuje svoje favorite, koji će, po svemu sudeći, pokušati da uspešno predstave Kingove neobične junake.

Rolanda Deschain-a, poslednjeg Revolveraša u Srednjem svetu, tumačiće Idris Elba, poznat po ulogama u The Wire, Luther i Mandela: Long Walk to Freedom. Čovek u crnom, Rolandov najveći neprijatelj, biće otelotvoren kroz više nego popularnog Metjua MekKonahija, koga smo do sada imali prilike da gledamo u ostvarenjima poput serije True Detective ili filmova The Wolf of Wall Street, Dallas Buyers Club i Interstellar.

Za sada, pominju se tri filma i TV-serija, a iako prvi film nosi naziv „Revolveraš“ po prvoj knjizi iz serije, zanimljivo je da radnja kreće iz središnjeg dela sage.

Pored glavnih glumaca, poznato je i da se našlo mesta za Abbey Lee Kershaw, australijsku muzičarku, glumicu i model. Prema najavama, tumačiće glavnu žensku ulogu u filmovima, ali ostaje nejasno da li će igrati Suzanu Din (s tim da se ovde opet moramo vratiti na pitanje boje kože, jer je više od jednom naglašeno da je Suzana Crnkinja), koja je najupečatljiviji i jedini ženski član Rolandove družine, ili Tiranu, minorni lik iz knjige.

Na primeru Game of Thrones videli smo da se produkcija često ne drži literarnog predloška, pa je moguće da je King aminovao da mlada Australijanka u filmsku adaptaciju unese nešto do sada neviđeno u njegovim knjigama. Dodao bih i svoju teoriju da možda film kreće od „Čarobnjaka i stakla“, pa Abby vidimo kao Suzanu Delgado (nije što sam ja to smislio, ali deluje mi više nego realno… ask me why u komentarima).

„Mračna kula“ je serijal od sedam knjiga, u kojima se prepliću fantastika, naučna fantastika, horor i vestern. Radnja je smeštena u Srednji svet, dimenziju politički organizovanu kao feudalno društvo, koja neke deli mnoge socijalne karakteristike sa Divljim zapadom. Rolandov svet je takođe i magijski, ali se u njemu mogu naći i ostaci tehnološki naprednijeg društva. Nešto slično imamo priliku da gledamo i u seriji „Into the Badlands„, gde revolveraše menjaju „regenti„, vrhunski vojnici naoružani hladnim oružjem.

Rolandov pohod je da nađe Mračnu kulu, legendarno zdanje koja je, prema predanjima, neksus svih univerzuma. Za svet u kojem Roland živi, kaže se da je „nastavio dalje„, i deluje kao da puca po šavovima. Moćne nacije su bile rascepane ratom, čitavi gradovi i regije nestale bez traga i vreme ne teče na normalan način. Ponekad, čak i sunce izlazi na severu a zalazi na istoku. Na početku serijala, Rolandovi motivi, ciljevi i godine su nejasni, mada kasniji delovi sage bacaju svetlo na ove misterije.

Revolveraševu družinu čine Džejk Čejmbers, Edi Din, Suzana Din i stvorenje Oj, a zajedno se nazivaju „Ka-tet Devetnaestice i Devedeset devetke„. Snimanje prvog nastavka koji govori o doživljajima ovog „ka-teta“ počinje uskoro u Južnoj Africi, a moguće je da će i neke druge lokacije biti odabrane kako bi se što bolje dočarao fantastični svet jednog od Kingovih najboljih ostvarenja.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s