Fidelov inventar pročitanih knjiga u 2016. godini – epizoda 2: Februar

Prva knjiga u mesecu fantazije je bila Knjiga o groblju Nila Gejmena. Gledajući knjigu spolja po koricama i ilustracijama Krisa Ridla reklo bi se da je u pitanju dečja knjiga, ali nije baš tako. Mogu je čitati i deca i odrasli jer je pisana za sve koji vole da uživaju u dobroj priči.

220px-Knjiga_o_groblju

I u ovoj knjizi, kao i inače, Gejmen se igra nekim šablonima i iznenađuje nas svojim pripovedačkim rešenjima kad god pomislimo da će primeniti nešto već viđeno. Ovo je bizarna priča o odrastanju jednog dečaka u neobičnim životnim uslovima, i po tome podseća i na Knjigu o džungli, ima elemente romana tajne ili misterije, a završava se pomalo setno i nostalgično poput Malog princa.

Gejmen kao pravi majstor pripovedač stvara atmosferu da čitamo nešto poznato, a istovremeno potpuno drugačije od svega što smo ranije čitali. Čini mi se da bih mogao ovu knjigu da čitam ponovo, to je jedan od argumenata zašto smatram da je izuzetna i čarobna. Da sam roditelj ovo bih uvrstio na spisak knjiga za obavezno čitanje svom detetu.

Druga pročitana knjiga je Osveta Džoa Aberkrombija. Prošle godine sam uživao u njegovoj trilogiji Prvog zakona i obradovao sam se novoj prevedenoj knjizi koja je takođe deo istog sveta, iako nije direktan nastavak. U ovoj knjizi u kojoj je pozornica dešavanja Stirija, neki od likova iz trilogije se pominju ili pojavljuju u drugačijim ulogama I naslućujemo njihovu dalju sudbinu, a otkrivamo da ćemo o sukobu bankarske kuće Valint i Balk koja je kičma Saveza i gurkulskog carstva tek čitati.

Ono što je meni zanimljivo kod ovog pisca je što on razara žanrovske obrasce slično kao što se špageti vestern igrao ograničenjima klasičnog vesterna. Sve ono što je u klasičnoj epskoj fantastici čisto, jasno i pomalo idealizovano kod Aberkrombija je brutalno prljavo, nejasno i prizemno. Osveta džo aberkrombiPrvo njegovo pravilo je da nema uobičajene borbe između Dobra i Zla jer niko od likova nema uzvišene ambicije da se žrtvuje za neku ideju, uvek je u pitanju surova borba za moć i opstanak.

Fantazija je kod Aberkrombija svedena na najmanju moguću meru, sve je realistično prikazano, posebno život seljaka i vojnika plaćenika. Veliki njegov kvalitet su dobro razrađeni sporedni likovi, recimo u ovoj knjizi posebno majstor trovač Kastor Morvir i Kal zvani Tres, kao i šarmantni pijanac i kapetan Hiljadu mačeva Nikomo Koska, i duhoviti dijalozi dok je crni humor ponekad zaista briljantan i dostojan citiranja.

I na kraju najčudnija od svih knjiga meseca februara je Priručnik za plakanje i pevanje Hulija Kortasara.

Ova zbirka raznorodnih nadrealističkih tekstova je pravi vodič kroz duhovne i psihološke igre. Uvodni tekst, koji je neka vrsta pesničkog kreda, ukazuje na izlaz iz ubistvene automatizacije svakodnevnog života tako što ćemo se otrgnuti navici i njenoj težnji da zaledi stvari, postupke i poglede i otvoriti nova vrata percepcije. cortazar2

Iako većina tekstova na prvi pogled deluje kao obična literarna igra evidentna je određena kritička oštrica sastavljena od karikature i humora, hiperbola, alegorija, parabola, pojedinih strana ljudske prirode, društvenog uređenja, zanimanja (jedno poglavlje nosi naslov Čudesna zanimanja).120813181015

Fantastično je kod Kortasara neraskidivo povezano sa stvarnošću, ono je naša psihička realnost. Kortasarove rečenice počnu u realnosti, a završe se u snu nekoga ko sanja nas. Kao ljubitelj džeza obožava da varira reči, izraze i često prikazuje sve moguće nijanse nekog osećanja.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s