Šta možeš kupiti pesmom?

Julius Meinl, austrijska kompanija koja se bavi proizvodnjom kafe još od 1862, ima odgovor: Možete kupiti šoljicu kafe.

Svetski dan poezije, 21. mart, ova austrijska kompanija obeležiće tako što će u preko 1000 kafea u 23 države održati neobičnu akciju. Kafu neće morati da plati nijedan gost koji konobaru ponudi jednu svoju pesmu.

„Imamo manje vremena da volimo, manje vremena da budemo impresionirani. Ali da li je ovo bolji život? Život koji ne ostavlja vreme za emociju. Šta ako bismo usporili na trenutak? Šta ako bismo prestali da obavljamo stvari i počeli da osećamo? Da li bi to učinilo naše živote boljim?“, pitaju iz Đulijus Majnla, iskreno verujući da bi. „Verujemo da su osećanja vrednija od novca. Ideja ove akcije nikako nije omalovažavanje vrednosti poezije, već naprotiv – skretanje pažnje na neki drugačiji, dirljiviji život koji bismo mogli da vodimo, kao i na poeziju koja je idealna da takav pristup životu inspiriše.“

Svetski dan poezije ustanovio je UNESKO 1999. godine. Svrha ovog dana je promovisanje čitanja, pisanja, objavljivanja i učenja poezije u celom svetu.

Brojnim gradovima širom sveta koji ovim konceptom tog dana slave poeziju, pridružili su se i srpski gradovi. Pored Beograda, u akciju su prošle godine bili uključeni i kafići u Novom Sadu, Pančevu, Kraljevu i Kruševcu, gde su posetioci mogli da izraze svoje misli i osećanja na poetski način. Iako je poezija u Srbiji danas jedan od najautentičnijih umetničkih izraza uopšte, ona je istovremeno na marginama javnog interesovanja. Ovom idejom poezija je, makar za kratko, postavljena u centar.

I nekoliko kafića u glavnom gradu Srbije odlučilo je da Svetski dan poezije obeleži tako što će svojim gostima naplaćivati kafu stihovima, umesto novcem

Ideju je moguće je pratiti i na Twitteru pomoću haštaga #PayWithPoem.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s