Gerilska umetnost

„Guerilla art“ je jedan od vidova ulične umetnosti nastao već krajem 70-ih godina XX veka, u vreme nesumnjivog kolapsa i samrtnog ropca britanske globalne moći. Zaista, britanske ulice su osamdesetih bile u stanju intenzivnog vrenja. Za razliku od dominantnog javnog diskursa, ova vrsta obraćanja udarala je u bubnjeve, pozivala na akciju i izazivala zapitanost kod gradskog sveta.

Bezimeni autori nastoje da svojim delima ljudima prenesu efektnu poruku i izazovu reakciju posmatrača. Delo bi po nepisanom pravilu moralo nastati neopaženo i utopiti se u njemu pogodujuće okruženje. Često su po sredi instalacije koje osvanu u obližnjem parku, poput sasvim uvijene klupe, oživljenog zida i sl.
article-1337157089145-131cf25c000005dc-464034_568x366
Stvarajući u vreme velikih gradskih socijalnih pokreta, gerila umetnici su od početka išli u korak sa širim društvenim stremljenjem onih nezadovoljnih i izopštenih iz „velike igre“ kapitalizma, gurnutih na marginu i rep društvenih kretanja. Njihov moralni aktivitet sa te pozicije često je bio mirotvoran ali i klasno inicijalan. Sa ostrva se taj koncept munjevito preneo u Ameriku i Evropu.
stop war
Naročito su na zidovima artikulisani glasovi pobunjene omladine i radništva u vreme tačerizma. U isto doba fudbalske tribine postale su drugi dom čitavim generacijama nezadovoljnika u stasavanju. Stadioni i arene su od antičkih vremena bili crpne stanice viška energije, kao pogodno mesto njihovog iživljavanja sa funkcijom prihvatlivog „društvenog kaveza’.
Zid je i danas aktuelan prenosilac poruka samo u nešto drugačijem obliku, poprimio je drugu formu, prilagođen je informacionom društvu i smešten u naše računare i telefone. Ulice i zidovi nam ipak i dalje pričaju iz(a) svakog novog ugla. Na nama je samo da ih osluškujemo radoznalim pogledima. 
hidrant

 

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s