Zenit jedne palanke‏

Gradski vazduh oslobađa. Dok seoski, beživotni, okamenjeni i ustajali kod pojedinca budi otupelost, postepeno ga sahranjujući još za života. Međutim, na finoj sredini između sela i grada, na hirurški precizno utvrđenom „optimalnom“ broju duša, nalazi se palanka. Svojim preteškim vazduhom ličnost potpuno smoždi dovodeći je u stanje ropstva, službe njenom zakonu, zakonu taštine.

12722615_1176453492379526_1390439924_o

Biti viđen, biti znan. Proći korzoom i javiti se svima, sve znati, sve videti, i najvažnije: svuda biti viđen – to je vrhovni zakon palanke. Pošto sveta van palanke nema, time uobrazilji palanačkog uma osigurana je besmrtnost. U ovoj naročitoj, korzo je svetinja, tih 500 metara ulice, bivše Maršala Tita, suvereno vlada umovima i celokupnim životom njenih žitelja. Ako nisi prošao tuda, kao da i ne postojiš, a kako bi i postojao kad te nije bilo u tom palanačkom kosmosu – u tih 500 sakralnih metara.

Nekada se motor vozio bez kacige, onda problema nije bilo. Za veče 20 – 30 puta prođeš gore –dole ulicom i viđen si, možeš zadovoljno na počinak. Međutim, pošto su kacige postale obavezne, kako će te za ime Boga videti?! No, palanački um ne miruje (kada je u pitanju ispunjavanje zakona same palanke) pa se dosetio – voziš motor sa kacigom do semafora, pa, ako imaš sreće, uhvati te crveno. Na brzinu skineš kacigu da bi tvoja palanačka glava zasijala i bila viđena. Ne znam čiji se to genijalni palanački um prvi toga dosetio ali su obrzo i ostale palanačke glave (do tada pokrivene kacigama) usvojile ideju, dok je tvorac naivno ne patentirajući svoje delo ostao samo jedan od gologlavih motoraša na tih par sekundi crvenog svetla.

12884636_1176453352379540_1599418125_n
No, nije to zenit. Da jeste, verovatno ne bih ni pisao o tome. Jedan genije otišao je korak dalje, možda čak i poslednji korak u dovođenju zakona palanke do savršenstva. Verujem da i najblistaviji umovi istorije ne bi prevazišli mudrost ovog palanačkog genija. Dakle, ako nemaš motor, voziš se kolima, gore – dole, čitav dan, čitavu noć. Po starom oprobanom receptu pustiš „muziku“, dostojnu babuna, sa mnoštvom basova, spustiš prozore i samozadovoljno upijaš poglede svetine. Katkad možeš i naglo dati gasa, da gume proklize i puste palanačkom uhu onaj fini fini zvuk škripe koji zna da se proširi na čitavih 500 metara šetališta, zvuk same besmrtnosti. Divota, nema ko te nije video, ili barem čuo. Ipak, ako svi to rade, onda nijedan To ne radi, nijedan nije viđen. Kako da prođe dan, pun basova, primatske muzike, škripe guma a da legneš u postelju neviđen?!

12895289_1176453282379547_583154713_n

Verovatno u očaju i u istinskoj egzistencijalnoj krizi, jedan pojedinac, jedan genij koji stoji rame uz rame sa evolucionim kreacijama poput paunovog perija ili crvenog babunovog dupeta, dosetio se nečeg novog. Naravno, više po navici spustio je sve prozore i pojačao muziku. Ali onda je otišao korak dalje, verovatno i poslednji korak (nadam se). Svojevoljno je uključio alarm na kolima. Kola u pokretu su besumučno zavijala i treperila svetlima, mešajući taj zvuk sa „muzikom“ i škripom guma. I tako gore – dole, gore – dole, čitavo veče. Ulica je odzvanjala zvukovima alarma, za nijansu drugačijih od uobičajnih melodija korzoa. Zaustavna svetla i farovi koji su se neprestano palili i gasili upotpunili su i vizuelni doživljaj, krunisan ponosnom glavom vozača, koji se samozadovoljno smeškao, s razlogom uveren da je zasigurno viđen.

Nesvesno postao je principes senata palanke, čuvar njenih zakona, prvi među viđenima. Njegovo delo, iako anonimno, predstavlja među, to je zenit koji će svaka palanka i njeni sužnji nastojati da dostignu u vekovima što dolaze.

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s