Placebo – prvih 20 godina

„A friend in need’s a friend indeed, a friend with weed is better; a friend with breast and all the rest,  friend who’s dressed in leather…“ je strofa koja, po meni, najbolje oslikava pojavu i stvaralaštvo engleske grupe Placebo.

Bend koga su 1994. godine oformili Brian MolkoStefan Olsdal ni posle 20 godina ne prestaje da oduševljava ili šokira, a u svakom slučaju nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Bilo da tome doprinose provokativni tekstovi, koketiranje ili jasne aluzije na homoseksualnost i upotrebu droga, utisak je da najbolje od londonskog alternativnog rok benda tek sledi i da će mnogo vode proći Temzom pre nego što ih vidimo at the bitter end.

Priča o nastanku benda gotovo je legendarna: Brian Molko i Stefan Olsdal zajedno su pohađali školu u Luksemburgu, ali nikada nisu dolazili u kontakt. Sasvim slučajno, sreli su se na londonskoj železničkoj stanici South Kensington, kada je Molko pozvao Olsdala na jedan od svojih nastupa, i potom ga impresionirao zaista jedinstvenim vokalom. Nedugo potom nastaje bend „Ashtray Heart“, ali ubrzo menja ime u Placebo, po leku koji nema aktivni sastojak, ali radi jer pacijent veruje da postoji.

Placebo nastaje u vreme kada britanskim top listama suvereno vlada tzv. „lad culture„, personalizovana kroz bendove i pevače čiji su nastupi nabijeni testosteronom, gde je preovlađujući mentalitet mačizam, koji se ponosi fudbalom, pićem, huliganstvom i uopšte stavom „ponašati se kao pravi muškarac“ (šta god to podrazumevalo). Kada na je scenu stupio Brian & Co sa svojom tesnom odećom, post-punk i rodno nedefinsanim izgledom, činilo se da je pravo vreme da se uzdrma britanska rock scena i to je upravo ono što se dogodilo.

placebo 2016

Kao što sam već spomenuo, njihova muzika sadrži mnoge reference na droge i LGBT teme. Naslov pesme „Special K“, na primer, je sleng za ketamin. Molko je uvek bio otvoren kada priča o svojoj upotrebi droga: u 1997. intervjuu za časopis Kerrang!  je izjavio da je heroin bio „verovatno jedina droga na ovoj planeti koju nisam probao„. Međutim, kasnije je priznao da povremeno koristi i heroin. Tu su i aluzije na farmaceutske lekove, što je sadržano i u samom nazivu benda i pesmi „Meds“.

Pesme „One of a Kind“ i „Black-Eyed“ govore o autsajderima, o čemu svedoče stihovi „the back of the class is where I’m from“ i „I’m forever black-eyed/A product of a broken home“. Ako poslušate poruku iz refrena „Follow the Cops Back Home“, nemojte reći da ste od mene čuli savet „Follow the cops back home/ And rob their houses“, već bolje pomislite „Protect Me From What I Want“

Kada stavimo muziku na stranu, jedan od najatraktivnijih i potpuno zadivljujućih aspekata ovog benda bio je imidž koji su kreirali. U ranijim fazama rada, Brianova estetska dekadencija kao da je nastala pod uticajem naučne fantastike: bilo je to nešto što niko nije mogao potpuno razumeti, ali nije se usudio skrenuti pogled s toga. Njegova sklonost glamuru može uporediti sa Bouvijevim Ziggy Stardust alter-egom, a zajedničko za ova dva umetnika je što oba naglašavaju važnost načina na koji predstavljaju svoju muziku.

Novi milenijum donosi i novu eru razvoja benda, kada Brian odlučuje da zameni svoje suknje za košulje i počinje uzimati sebe i svoje pisanje pesama mnogo ozbiljnije. Na Black Market Music, njihovom trećem albumu od šest do sada objavljenih, isprobavaju žanrove kao što su house i rap, da bi i svi naredni eksperimenti doneli prepoznatljivu udaljenost od njihovih ranih albuma, pri čemu se sve to potpuno činilo kao organski produžetak originalnog zvuka. Nekako istovremeno, Brian osniva porodicu, i pored činjenice da se otvoreno deklariše kao biseksualac (Stiven nikada nije krio da je gay).

Na listi „Mojih 20„, koju sam svojevremeno ničim izazvan objavio na ovom sajtu, Placebo ponosno stoji na prvom i zauzima nekoliko narednih mesta. Mislim da će spisak biti dopunjen stvarima koje će, rekao bih konačno, bend ponovo predstaviti na narednom koncertu u Zagrebu, 10.novembra.

Bend je obećao set listu koja će uključivati njihov kompletan katalog. Brian Molko je pritom izjavio: „Reći ću samo da će u setu biti mnogo pesama za koje sam se zakleo da ih više nikada neću svirati. Mislim da je krajnje vreme da priznamo šta fanovi Placebo-a žele da čuju. Bili su jako strpljivi s nama, jer zaista retko sviramo naš najkomercijalniji materijal. Turneja povodom 20-godišnjice učinila se kao dobra prilika da upravo to uradimo. Ovo je turneja za fanove, a moći ćete čuti pesme kao što su „Pure Morning“ ili „Nancy Boy“ koje nismo svirali 10 godina i možda ih nikad više nećemo svirati. Spremamo još iznenađenja.“

Više o koncertu i prodaji ulaznica pogledajte –OVDE

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s