„Slasna polja“ Nemanje Milićevića

Roman van svih literarnih konvencija. Esej, misterija i avanturistički triler sa uplivom ljubavnog i erotskog žanra koji se najdirektnije obraća čitaocu. Baš kada ste pomislili da je radnja uhvatila svoj tok – dolazi neočekivano. Navešće vas da postavite sebi mnogo pitanja o slobodi I ljubavi – pojmovima koje ova avantura u potpunosti redefiniše.

Nejasno motivisan, religiozni pokornik bez imena u najvećoj tajnosti planira bekstvo iz totalitarnog sistema orvelovskog tipa. Uspeva da napusti nametnutost, svet tuđe volje u kome je živeo i radio, misleći da se oslobodio. Ushićen, probija na drugu stranu, u zemlju koja ne postoji, koje nema, i biva uhvaćen u zamku dimenzije u kojoj se bez reda prepliću kulture i civilizacije, san i java, sreća i tuga, dobro i zlo, strast i apatija, prolaznost i večnost, život i smrt…  Između ostalog, on traga za davno prošlim prvim erotskim uzbudjenjem, za onom koja će mu to doneti, ali to je samo jedan od ciljeva. Međutim, početno oduševljenje se razvejava i on postaje sve izgubljeniji i očajniji. Prešao je i prošao mnogo, otišao daleko, ali nije uspeo da izađe iz sveta sopstvenih sumnji koji, ispostaviće se, nema granica. Upoznaje zemlju u kojoj najuzvišeniji predstavnici svetlosti i tame zaista postoje, i oba se bore za priznanje u glavnom junaku. Ono što ga je sačekalo u novom svetu duboko je povezano sa njegovim ranijim željama, dilemama, strastima i najintimnijim potrebama.

slasna poljaDugo iščekivana sloboda se pojavljuje u krajnje zagonetnim situacijama, a kako ga točkovi ružičaste drumske krstarice nose napred, sve više uviđa da je zaposednut. Njegova radoznalost da sazna ko je reditelj halucinatorne drame u kojoj igra glavnu ulogu, čije nevidljivo prisustvo oseća, narasta uporedo sa očajem. Postaje i progonjen i progonitelj.

Unutrašnja i spoljašnja dramatika radnje „Slasnih polja“ prikazana je iz perspektive mladog protagoniste kojeg od samog početka karakteriše oštra podvojenost.

Tokom nadrealne avanture, svako vanjsko, oslobođeno čulno iskustvo se suprotstavlja onom potisnutom, unutrašnjem, duhovnom. Tako da uporedo sa spoljnim elementima radnje, teče i ona u samom putniku. Autor čini jasnim neizbežnost sukoba dvaju ekstrema u svakom čoveku odnosno dualizam dobra i zla. Protegnut od početka do kraja, taj kontrast najbolje prikazuje pulsiranje bića romana. Pleni neobičnošću jer, iako se odigrava u poznatom i zamislivom prostoru, obojen je nezemaljskim sentimentom, pa ono što bi mogla biti stvarnost, nestaje u čarobnosti jedinstvenog pripovedačkog tona.

Ova esejistička triler proza predstavlja eksplozivnu kombinaciju isključivosti emocija, motiva, želja, namera, odluka, stanja, situacija… Pisac je u glavnom liku spojio religioznost i ljubav sa apostatizmom, seksom i porocima. Kompleksna radnja se ne može jezgrovito sažeti niti stilski tačno odrediti, što čitaocu donosi nepredvidljivost događaja i miks književnih žanrova i epoha.

nemanja milićevićSvojom nekonvencionalnošću, bez reda prolazi kroz epohe romantizma, impresionizma, nadrealizma i post-moderne, kroz koje se prepliću književne podvrste. Pa tako tekst obiluje tajanstveno postavljenim simbolima i stalnim unutrašnjim previranjima, tipično simbolističkom i psihološkom žanru, a kroz putešestvije i promiskuitetnost dvadesetsedmogodišnjaka uporno nas drži u okvirima avanturističkog i erotskog romana. Njegovim lutanjem i nejasnim ciljem, približava nas bit generaciji, a motivima osamljenosti i izgubljenosti jednako ubedljivo održava kontakt sa žanrom apsurda.

Bar jedno ima obeležja stalnosti – ne može se ni sa približnom sigurnošću pretpostaviti šta će se dogoditi na sledećoj stranici.


Ukoliko vas je ovaj opis zainteresovao za knjigu i rad Nemanje Milićevića posetite sajtove „Književne omladine Srbije“ i Delfi knjižare kao i stranicu Knjige i knjigegde možete naručiti svoj primerak

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s