Serija The Knick

Moj drug Miloš, koji o filmovima i Frojdu zna više nego što je potrebno normalnom čoveku, često govori da će propustiti sve aktuelne američke serije jer smatra da kradu koncept od Zdravka Šotre, priče koje bi mogle da budu dobri filmovi od dva ili maksimalno tri sata razvlače u serijale od po 10 ili 20 epizoda da bi tv kuće uzele pare od reklama. Tako smo kad je najavljena serija “The Knick” u režiji Stivena Soderberga komentarisali kako je eto još jedan filmadžija prodao dušu televiziji i da li to uopšte gledati ili ne.

O, shit, rekao bi Sent, još jedna dosadna melodramska bolnička serija. Ali, čekaj, rođače, prvo pogledaj pa onda kudi. Jeste serija čija se radnja najvećim delom odvija u bolnici i skoro svi likovi su vezani za bolnicu na ovaj ili onaj način, ali je i više od toga, jedna ozbiljna istorijska drama koja govori o problemima koji su u USA aktuelni i danas.
O, shit, rekao bi Sent, još jedna dosadna melodramska bolnička serija. Ali, čekaj, rođače, prvo pogledaj pa onda kudi. Jeste serija čija se radnja najvećim delom odvija u bolnici i skoro svi likovi su vezani za bolnicu na ovaj ili onaj način, ali je i više od toga, jedna ozbiljna istorijska drama koja govori o problemima koji su u USA aktuelni i danas.

Serija se emitovala dve godine i završila, a ja sam je tek skoro pogledao na nagovor medicinskih radnika kojima sam okružen onako integralno, svih 20 epizoda za dve nedelje. I nisam se pokajao.

Ono što je ključno to je dobro razrađena priča bez padova i bez epizoda koje ti samo odvlače pažnju pre finala serije. Zbog tako dobre kompozicije priče sve vreme sam imao utisak da je serija zapravo obrada neke knjige. Kasnije sam negde pročitao da su režiser i producenti rekli da je od početka isplanirano dve sezone i da će bez obzira na popularnost ili nepopularnost serije tako i biti bez produživanja ili skračivanja.

Radnja je smeštena u tačno određen vremenski period, u godinu 1900. u Njujorku. Naslov serije je neprevodiv, a ljubitelji NBA sigurno znaju za košarkaški klub koji nosi isto ime kao bolnica u kojoj se odvija radnja serije.

Ne, neću vam prepričati radnju, ali ću vam reći šta je meni najviše držalo pažnju. Atmosfera tadašnjeg Njujorka je predstavljena na verovatno najrealističniji mogući način, i palate visokog društva čije je bogatsvo zasnovano na … ma sve vam govori izreka koja je nastala otprilike u to vreme “Samo me ne pitaj kako sam zaradio svoj prvi million”, i brutalna prebijanja crnaca po ulicama od strane pijanih Iraca, rasizam na svakom koraku, pušionice opijuma, bordeli i slično. Koga zanima može uživati u sažetoj istoriji medicine, posebno hirurgije, ali ima tu i mračnih poglavlja o lečenju duševno obolelih surovim metodama, koje su počele da se menjaju tek posle javnog zgražavanja nakon filma „Let iznad kukavičjeg gnezda“ 70-ih godina 20.veka.

"Glavni

Glavni junak je dr Džon Tekeri, koga maestralno glumi Klajv Oven kojem je ovo po mom skromnom mišljenju bar do sad uloga karijere(mada se nadam da će i u filmu o francuskom strip junaku Valerijanu koji treba da izađe sledeće godine biti na takvom nivou). On je hirurški genije koji ima samo jednu manu, ne može da funkcioniše bez kokaina

U jednom sanatorijumu će čak pokušati da ga izleče dajući mu novi Bajerov lek, heroin. Lik doktora Tekerija je kombinacija nekoliko istorijskih ličnosti koje su živele u Njujorku u to doba.

I ostali likovi su veoma upečatljivi, crni hirurg Aldžernon Edvards(takođe zasnovan na istorijskoj ličnosti), bogataška porodica Robertson, krupni Irac Tom Kliri koji je istovremeno i vozač bolničkih kola i grobar, sestra Herijet, takođe od irske sorte, koja radi u sirotištu i krišom obavlja abortuse,a kasnije će praviti i kondome.

U ponekoj epizodi malo guše nekim medicinskim pričama, i za one gadljive možda ima i previše operacija, krvi i ljudskih organa na ekranu, ali postoje i epizode koje gotovo uopšte ne govore o medicini, tako da se sve to izravna. Nema hepienda, da vam kažem unapred, i neće vam se dopasti u šta su se pretvorili neki likovi simpatični na početku serije, ali takav je i život, zar ne?

Advertisements

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s