Ambiancé: najduži film u istoriji kinematografije

Tačno u podne 31. decembra 2020. godine, švedski umetnik Anders Weberg konačno će završiti film Ambiancé, svoju dvadesetogodišnju misiju spajanja pokretnih slika kao sredstva kreativnog izražavanja.

Nakon više od 300 snimljenih filmova, on će zvanično proglasiti kraj svoje karijere i to premijerom ostvarenja za koje se veruje da će biti najduži film ikada snimljen. Film traje neverovatnih 720 sati (30 dana), a reditelj planira da ga prikaže u punoj dužini u sinhronizovanoj istovremenoj projekciji na svim kontinentima sveta, a zatim da ga uništi.

Ambiancé je film u kome se prostor i vreme prepliću u nadrealno putovanje izvan vremena i prostora, nalik snu, što je u osnovi vizuelni izraz koji karakteriše čitavo stvaralaštvo ovog neobičnog umetnika.

Anders Weber je 2014. godine objavio kratki teaser – kažem kratki, jer tih 72 minuta zaista ne predstavljaju mnogo u odnosu na prvi trejler u trajanju od 7 sati i 20 minuta, koji je upravo objavljen na društvenim mrežama. Za nešto manje od 2 godine, biće objavljen i 72-časovni duži trejler, a vrhunac performansa očekuje nas u decembru 2020. godine.

Postavlja se pitanje o čemu će se raditi u filmu koje traje 720 sati, odnosno da li postoji neka generalna ideja, ili je reditelj odlučio da se ona razvija, s obzirom na dužinu filma.

– U ovom trenutku, imam jednu generalnu ideju, raspoloženje i osećaj koji pratim, ali budući da radim sa emocijama, a ne prateći scenario, ne mogu da garantujem da se dramaturgija neće promeniti i u narednim godinama.

Nakon snimanja, sledi obimna postprodukcija, a autor koristi Adobe After Effects kako bi sredio sirovi materijal. Kompjuter je nezaobilazna alatka, budući da će sav snimljeni materijal biti preuređen.

Trenutno, završeno je nekih 400 sati filma, tako da Weber smatra da je u dobroj poziciji u odnosu na planiranu premijeru. Za sada, planira da svake nedelje sredi bar 1 sat filma, za šta mu je potrebno 7 do 8 časova sirovog materijala.

Ukoliko ste od onih koji imaju vremena na pretek, a fiziološke potrebe mogu da kontrolišu ili svedu na minimum, a zanimaju vas alternativna ostvarenja, verujem da vam ni 31.12.2020. ne izgleda tako daleko.

Jedini fizički dokaz koji će ostati nakon emitovanja Ambiancé jesu fotografije, koje Weber pravi tokom snimanja, a na raspolaganju su u njegovoj online prodavnici samo tog meseca. Jedna fotografija štampa se u najviše 100 primeraka, potpisanih od strane autora i uredno numerisanih…

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Taman imamo vremena da vežbamo jogu i meditaciju, kako bi do premijere uspeli da telesne funkcije i metabolizam svedemo na minimum! 🙂

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s