„Kad galebovi prate ribarski brod, to je zato što misle da će izbacivati sardine u more“

Konfuzno-oneroidno stanje (subakutni delirijum, amentni sindrom) je oblik kvalitativnog poremećaja svesti. Karakteriše se smetenošću, zbunjenošću, neprepoznavanjem osoba i predmeta u svojoj okolini, lutanjem, traženjem, neshvatanjem situacije, poremećenim rasuđivanjem, nesigurnošću, labilnim afektom, raznim scenama koje se odvijaju kao u snu (oneiros – san), verbalizovanjem nesistematizovane ideje odnosa prolaznog karaktera, nesigurnom orijentacijom u vremenu, prostoru i prema drugim osobama. Spoljašnji aspekt je upadljiv, izraz lica je zbunjen i preplašen. Karakteristično je prisustvo straha, koji može biti jako izražen i zavisi od trenutnog afektivnog stanja. Obično nema halicinacija, ponekad se javljaju iluzije. Oštećena je aktivna pažnja kao i njeno održavanje (tenacitet). Takođe, poremećeno je pamćenje, te je prisutna nepotpuna amnezija i pogrešno sećanje za događaje u toku konfuzno-oneroidnog stanja. Oštećenja navedenih psihičkih funkcija neminovno dovode do poremećaja mišljenja sa nemogućnošću usmeravanja i održavanja misaonog toka ka željenom cilju, govor je nepovezan, teme se brzo menjaju.

Bivši američki predsednik Džordž Buš pobednik je konfuznog izražavanja. „Znam šta mislim. Nastaviću da jasno govorim ono što mislim, a ono što mislim – mislim da je tačno ono što mislim“.
dzordz-bus_672x0
„Naši neprijatelji inoviraju, imaju puno resursa. Isto kao i mi. Nikada ne prestaju da izmišljaju nova sredstva da naškode našoj zemlji i našim sunarodnicima. Isto kao i mi“, slikovit je Buš bio svojevremeno u Vašingtonu, 2004. godine.

„Mislim da bi gej brak trebalo da bude brak muškarca i žene“, izjavio je jednom prilikom bivši glumac i aktuelni guverner Kalifornije Arnold Švarceneger, dok je Donald Ramsfeld, nekadašnji sekretar odbrane SAD-a, 2002. godine rekao: „Izveštaji u kojima se kaže da se nešto nije dogodilo, uvek su mi zanimljivi, jer, kao što znamo, postoje poznate stvari koje znamo; postoje i stvari za koje znamo da ih znamo. Takođe znamo da postoje poznate nepoznanice; hoću da kažem da znamo da postoje neke stvari koje ne znamo. Ali, ima i nepoznatih nepoznanica: onih za koje ne znamo da ih ne znamo.“
pic_6837c96c141c900f32582962431934ff
Nekadašnji francuski fudbaler Erik Kantona izgovorio je, po mom mišljenju, ipak najkultniju rečenicu ikada. Zapamtite ovo lice i ovu izjavu: „Kad galebovi prate ribarski brod, to je zato što misle da će izbacivati sardine u more“.

bil-klinton
Za kraj, kratko lingvističko objašnjenje dragog nam Klintona.

„Zavisi od toga kakvo je značenje reči ‘je, jeste’ (is). Ako ‘je’ znači ‘jeste i nikada nije bila’, to je jedna stvar – ako znači ‘nema je’, to je bila u potpunosti istinita izjava“, rekao je Bil Klinton 1998. u svedočenju pred Velikom porotom tokom afere sa Monikom Levinski.

Volimo te, ti prelepa konfuzijo!

Šta ti kažeš na sve ovo?

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s